Hypotheken

Een hypotheek voor je CPO project

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 25 juni 2018 om 09:33:42
verbouwenOp het gebied van nieuwbouw woningen wint een relatief nieuwe vorm steeds meer aan populariteit: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Wie normaal gesproken een nieuwbouw woning koopt, kiest voor een bepaald ontwerp uit het vooraf vastgestelde aanbod van een bouwonderneming . Vaak is er sprake van een zogenaamd ‘project’, waarbij van tevoren is vastgesteld hoeveel woningen van een bepaald type er worden gebouwd. Het is alsof je als het ware één van de taarten kiest uit de vitrine bij de Hema. Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) kun jij nog helemaal zelf van te voren de ingrediënten én de bakker uitkiezen. Maar dat doe je wel samen met anderen. Je vormt gezamenlijk een collectief dat een aannemer de opdracht geeft om woningen te bouwen.

De voordelen van CPO
Het voordeel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is dat je dus zelf aan het stuur zit. Weliswaar met anderen maar je hebt veel meer invloed op het project dan bij een uitgewerkt project van een projectontwikkelaar.

Een uniek huis
We hadden het al even over de ingrediënten en de bakker. Bij een woning binnen een CPO Project maak jij de keuzes over jouw woning. Dit gaat verder dan alleen de keuze voor de keuken en de badkamer. Jouw woning is echt uniek. Van de voorgevel tot de muur van je slaapkamer. Soms gaat het zelfs nog een stukje verder. In plaats van dat er een gehele nieuwe woning wordt gebouwd op een leeg stuk grond, vormt een oud schoolgebouw of een oude fabriek het decor voor de nieuwe woningen. Dit soort CPO Projecten zijn zeg maar de ‘kers op de taart’ als het om collectief opdrachtgeverschap gaat.

Schaalvoordeel
Je kunt natuurlijk ook zelf een kavel kopen en daarop jouw droomhuis laten bouwen. Je stapt zelf naar een architect en aannemer, met wie je samen tot een ontwerp komt. Als dit ook kan, waarom zou je er dan voor kiezen om samen met anderen in een collectief unieke huizen te bouwen? It’s all about the money! Samen een architect en aannemer inschakelen scheelt aanzienlijk in de kosten, tot wel 20% van de marktwaarde.

De nadelen van CPO
Er zijn wel een aantal; zaken waar je rekening mee moet houden als je begint aan een CPO project.

Intensief en tijdrovend
Wie de gemiddelde bouwtijd van een reguliere nieuwbouwwoning al lang vindt, kan beter niet aan een CPO Project beginnen. Het hele traject neemt namelijk gemiddeld zo’n 2,5 jaar in beslag. Dat is ook niet zo gek, want waar je bij een gewoon nieuwbouwproject pas instapt als ze al bijna gaan bouwen, moet je bij een CPO helemaal from scratch beginnen.

Compromissen
Hoewel een woning binnen een CPO project unieker is dan een woning in een nieuwbouwproject, zal het nooit zo uniek worden als een huis dat je helemaal alleen laat bouwen. Er moeten soms keuzes gemaakt worden waarbij de meerderheid van de stemmen geldt. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om 10 dezelfde voordeuren in te kopen dan 10 verschillende. Dat kan dus betekenen dat de rest die ene voordeur die jij zo graag wilde, niet ziet zitten en dat je toch met de groep mee moet gaan. Wanneer je niet bereid bent tot het sluiten van compromissen, kan zelfs tot conflicten leiden. Denk van tevoren goed na over hoe je de samenwerking aanpakt en overweeg om een CPO begeleider in te schakelen.

De hypotheek bij een CPO woning
Net als voor een normale nieuwbouwwoning kun je voor je CPO woning natuurlijk ook een hypotheek krijgen. Daarbij is het slim om ook hier gebruik te maken van schaalvoordeel: schakel dus gezamenlijk een hypotheekadviseur in. Bij Moneywise geven we korting op het adviestarief als we 3 deelnemers uit hetzelfde CPO project als klant hebben. Een belangrijk onderdeel bij een hypotheek voor een CPO project is dat de bank vooraf alle stukken van het project wil inzien. Je moet dus meer aanleveren dan bij een nieuwbouwwoning die je bij een projectontwikkelaar koopt. Het scheelt ons werk als we dat voor meerdere klanten tegelijk kunnen doen. En dus kunnen we € 100 korting geven op ons toch al scherpe hypotheekadvies van € 1.250.

Hypotheken op hetzelfde moment regelen
Maar het allerbelangrijkste bij een hypotheek voor een CPO project is dat alle hypotheken op hetzelfde moment moeten passeren. Jullie kopen namelijk gezamenlijk de grond aan. En dat betekent dat iedereen in het project zijn hypotheek voor elkaar moet hebben op het afgesproken moment. Dat vergt een goede planning van alle deelnemers. Door met één adviseur te werken gaat dat proces veel soepeler.

Bij welke geldverstrekkers kun je een hypotheek afsluiten voor jouw CPO Project?
Niet iedere bank heeft de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten voor een woning uit een CPO project. Bij Moneywise hebben we een aantal banken waar we een hypotheek voor jouw CPO project kunnen regelen. Gelukkig komen er regelmatig nieuwe banken bij. Dus de keuze wordt steeds groter. Wil je weten welke bank het beste is voor jouw CPO project? Neem dan contact op met één van onze hypotheekexperts.

In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube