Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Een hypotheek om je huurwoning te kopen

Een hypotheek om je huurwoning te kopen

vrijdag 08 september 2017 om 11:31:37 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
huis te koopRegelmatig verkopen woningbouwvereniging en corporaties huurwoningen. Woon jij in een huurwoning en kan je deze kopen dan kan dat heel interessant zijn. Het kan ook zijn dat je nu ergens anders woont en woning kan kopen die altijd verhuurd is geweest door een woningbouwvereniging of woningcorporatie. Ook dat kan de moeite waard zijn.

Goed onderhouden huurwoning
Meestal zijn huurwoningen goed onderhouden. Als je zelf de huurder bent van het huis, ben je goed bekend met het huis en weet je dus wat je koopt. Je zal niet snel voor verrassingen komen te staan.
Het komt ook voor dat er wel achterstallig onderhoud is. Dan zie je dat ook terug in de prijs, die zal dan fors lager zijn.
Meestal is de prijs die mensen moeten betalen voor het kopen van een huurwoning een scherpe prijs. En dat maakt het kopen van een huurwoning natuurlijk extra interessant.

Waar moet je rekening mee houden als je een huurwoning kan kopen
Het kopen van een huurwoning is eigenlijk niet echt anders dan het kopen van een andere woning. Er zijn wel een paar zaken die kunnen verschillen:

De prijs
Er worden meestal meerdere woningen tegelijkertijd verkocht en de prijs zal in bijna alle gevallen niet onderhandelbaar zijn. Maar vaak zijn de woningen vrij scherp geprijsd, dus dat voordeel heb je al. Zijn er een aantal gebreken aan het huis? Dan kun je dat natuurlijk wel bespreekbaar maken. Mogelijk kan je met die argumenten toch nog iets van de prijs afkrijgen. OF afspreken dat deze gebreken alsnog verholpen gaan worden.

Je bent niet verplicht te kopen
Je bent natuurlijk niet verplicht om je huurwoning te kopen. Je kunt de woning gewoon blijven huren en het zal dus ook niet zo zijn dat iemand jouw huurwoning kan kopen en jij als huurder eruit moet.

Speciale voorwaarden
Soms zijn er ook speciale voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat je de huurwoning niet zomaar door kan verkopen. Je moet dan de woning eerst weer aanbieden aan de woningcorporaties waar je het van gekocht hebt. Of je moet bij verkoop de winst terugbetalen aan de woningcorporatie.

Is het interessant om je huurwoning te kopen?
Dat ligt eraan. Als de prijs laag is, kan het interessant zijn. Maar je moet natuurlijk ook kijken naar de maandlasten die je gaat betalen als het huis koopt. Hoe hoog zijn de maandlasten voor je hypotheek en hoeveel betaal je nu aan huur?

Natuurlijk kijkt de bank of je het bedrag kan lenen om de woning te kopen. Maar past de maandlast die bij zo’n hypotheek hoort ook bij je? Misschien heb je nu een lage huur en ga je regelmatig lekker uit eten. Kan dat nog als je straks de trotse eigenaar bent van je huurwoning?

Past een koophuis überhaupt bij je plannen en situatie? Wil je zolang in dit huis blijven wonen of heb je juist behoefte aan flexibiliteit omdat je bijvoorbeeld voor je werk wil kunnen verhuizen?
Al deze zaken maken het voor iedereen verschillend. Maar over het algemeen geldt dat mensen die hun huurhuis kunnen kopen dat graag doen.

Huurkosten stijgen ieder jaar
De huurprijzen stijgen in principe ieder jaar. De afgelopen 5 jaar is de gemiddelde huurprijs in Nederland met 16% gestegen. Huren wordt dus steeds duurder. Dat is bij een hypotheek niet het geval. Dat maakt zeker op lange termijn een verschil. Helemaal omdat een flink deel van de maandlasten van een hypotheek bestaan uit aflossing. Je wordt dus steeds meer eigenaar van het huis. Je vermogen groeit dus. En dat is niet het geval als je ieder jaar blijft huren. Daar staat wel tegenover dat je bij een huurwoning geen onderhoudskosten hebt. Als eigenaar van een koophuis krijg je wel regelmatig met onderhoudskosten te maken.

Hypotheek voor je huurwoning
De hypotheek die je nodig hebt om je huurwoning te kunnen kopen is niet anders dan de hypotheek voor een andere woning. De rente op je hypotheek is alleen aftrekbaar als je een hypotheek kiest waarop je aflost. Dat betekent dat je de keus hebt uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Hypotheek online berekenen en samenstellen
Wil je weten wat het bedrag is dat jij als hypotheek kunt lenen? Of wil je nog meer inzicht en zelfs zien welke bank en hypotheekvorm voor jou het beste is? En wat de maandlasten zijn? Stel dan je eigen hypotheek online samen in de handige hypotheekadvies module van Moneywise. Binnen 10 minuten weet je hoeveel de maandlasten voor je huurwoning zijn en welke bank de beste hypotheek heeft in jouw situatie.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662