Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Een hypotheek met variabele rente en iedere maand geld toe krijgen

Een hypotheek met variabele rente en iedere maand geld toe krijgen

maandag 21 augustus 2017 om 15:44:38 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
renteEen kleine groep woningbezitters die een variabele rente op euribor tarief heeft, ontvangen op dit moment iedere maand rente van de bank voor hun hypotheek in plaats van dat ze moeten betalen. Een ideale situatie natuurlijk, geld lenen bij de bank en rente ontvangen in plaats van betalen. Hoe kan dat?

Euribor tarief met opslag
Enkele jaren geleden was het nog mogelijk geld te lenen tegen het zogenaamde euribor tarief, een variabele rente die bedoeld is voor banken onderling. Bovenop dat euribor tarief kwam dan een opslag. Dat is de marge die de bank dus rekent voor risico en winst. Die opslag verschilt nogal per bank en ook per situatie. De waarde van de woning ten opzichte van de schuld was erg belangrijk. Hoe minder je leent, des te minder risico de bank loopt en des te lager de opslag.
Het huidige euribor tarief ligt zo rond de 0,370%. Sommige mensen hebben een opslag van 0,2 of 0.3% en komen zo dus uit op een negatieve hypotheekrente.

Slechts weinig gelukkigen
Er zijn helaas maar weinig gelukkigen met een negatieve rente. Hiervoor zijn drie redenen:
Ten eerste hebben veel mensen, ook in het verleden, gekozen voor een vaste hypotheekrente. Dat geeft meer zekerheid en een groot deel van de consumenten wil gewoon geen risico lopen met hun hypotheek.
De tweede reden is dat de meeste banken een hogere opslag berekenen. Meestal rond de 0,7 tot 1,5%. Dan kom je nog steeds op een extreem lage rente uit, ergens rond 0,5% tot 1,5%,maar dat is toch wat anders dan geld toe krijgen op je hypotheek.
De derde reden is dat de van te voren afgesproken opslag geen vaste opslag bleek te zijn. Banken konden deze aanpassen en hebben dat in het verleden ook gedaan. De opslag ging dus vrolijk omhoog. Daar zijn overigens in het verleden wel een aantal rechtszaken over geweest die banken hebben verloren. Slechts een beperkt aantal klanten had een contract waarbij banken dat niet konden doen en dat zijn de gelukkigen die nu profiteren van een negatieve hypotheekrente.

Hypotheek met euribor niet altijd feest
Mocht je nu jaloers worden op mensen met een hypotheek tegen euribor tarief dan is het goed om te weten dat het niet altijd feest is met een hypotheek op variabele rente. Kijk maar eens naar onderstaande grafiek. Je ziet dan dat in 2000 en 2009 het euribor tarief boven de 5% zat. En dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.
euriborWelke hypotheekrente is voor jou geschikt?
Bij welke hypotheekrente voel jij je het prettigst? Een vast rente zodat je weet waar je aan toe bent of een variabele rente die een lagere maandlast betekent? Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je er goed over nadenkt en laat je adviseren. Wil je alvast zien welke rentepercentages banken op dit moment rekenen voor hypotheken met verschillende looptijden? Kijk dan op de hypotheekrentevergelijker van Moneywise.nl. Hier kun je alle banken vergelijken.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662