Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » De hypotheekrente gaat omhoog. Heb ik nog tijd om over te sluiten?

De hypotheekrente gaat omhoog. Heb ik nog tijd om over te sluiten?

vrijdag 22 oktober 2021 om 16:52:41 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
hyporenteDe afgelopen 2 weken is de hypotheekrente bij een aantal banken verhoogd. Veel klanten vragen ons of er nu echt een einde is gekomen aan de lage hypotheekrente en of oversluiten nog zinvol is. In dit artikel praten we je bij over de ontwikkeling van de hypotheekrente en leggen we uit waarom oversluiten misschien juist wel interessanter aan het worden is.

Hypotheekrente licht omhoog


De rente is gestegen maar wees gerust, het gaat maar om kleine stijgingen. Het zijn verhogingen van een paar honderdsten van procenten. Maar het is een stijging en het lijkt er op dat de trend omhoog is ingezet. Misschien zien we de komende weken nog een paar keer dergelijke verhogingen. Maar omdat er sprake is van felle concurrentie tussen de banken zijn de banken echter voorzichtig met verhogen. Een lage hypotheekrente is erg bepalend voor de keus van de bank door een consument. Banken willen in deze markt geen marktaandeel verliezen.

Ben ik te laat om mijn hypotheek nog over te sluiten?


Nee, zeker niet. Natuurlijk is de laagste rente ooit met mooiste moment om over te sluiten. Maar de kans dat je precies op dat moment een offerte aanvraagt is natuurlijk klein. De afgelopen jaren hebben tienduizenden mensen hun hypotheek overgesloten. Dat hebben ze echt niet allemaal precies op het moment gedaan dat de rente op het laagste punt stond. En toch zijn al deze klanten en op vooruitgegaan omdat ze van een hogere hypotheekrente naar een lagere rente konden en zo konden besparen op hun maandlasten.
En ondanks de licht hogere rente is het wat mij betreft nog steeds een feestje op de hypotheekmarkt. Een annuïteitenhypotheek met NHG voor 20 jaar vast kost op dit moment bij verschillende banken minder dan 1,2%. Vergelijk zelf alle hypotheekrentes maar eens!

Hypotheekrente omhoog? Dan gaat de boeterente naar beneden!


Een stijgende rente kan zelfs voordeel opleveren als je een boeterente moet betalen bij het oversluiten van je hypotheek. De boeterente wordt immers bepaalt door het renteverschil tussen de rente die je nog moest betalen en de rente van dit moment. Hoe lager de rente van dit moment is, hoe hoger het bedrag aan boeterente is. Als de hypotheekrente stijgt dan daalt dus je boeterente. Als je in de tussentijd een nieuwe hypotheekofferte hebt waarbij je de rente hebt vast gezet, is het dus in je voordeel omdat je nieuwe rente niet stijgt maar je boeterente wel daalt.

Voorbeeld minder boeterente door stijgende hypotheekrente


Erik wil zijn hypotheek van € 200.000 met een rente van 4% oversluiten. Zijn rente staat nog 2 jaar vast. Als Erik nu oversluit moet hij € 10.660 aan boeterente betalen. Zijn bank rekent namelijk met de huidige rente van 0,9% voor het bepalen van de boeterente. Dat is namelijk de huidige rente voor een hypotheek van 2 jaar. Erik heeft al wel een nieuwe hypotheek offerte getekend voor 20 jaar vast tegen 1,4%.
Nu de rente stijgt, wacht Erik met passeren van zijn nieuwe hypotheek. Hij heeft een offerte die 4 maanden geldig is. Als binnen die 4 maanden de rente voor 2 jaar stijgt, zal hij minder boeterente moeten betalen.
Erik heeft geluk. De rentestijging zet door. De rente voor 2 jaar stijgt in een paar weken naar 1,1%. De boeterente daalt nu van € 10.660 naar € 9.950. Toch een verschil van meer dan € 700. Die pakt Erik dus zo even mee door te wachten met het passeren van zijn nieuwe hypotheek. En de rente voor zijn nieuwe hypotheek blijft op de afgesproken 1,4%.
Natuurlijk is het belangrijk dat Erik zich realiseert dat het ook de andere kant op kan gaan. Als de rente plotseling verder zakt, moet hij juist meer boeterente betalen. Maar die kans lijkt de komende tijd dus iets kleiner.

Profiteren van de lage hypotheekrente?


Niet wachten maar gewoon even bellen met Moneywise: 085 7607610. Je krijgt meteen een hypotheekspecialist aan de lijn en die kijkt meteen wat er mogelijk is.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662