Hypotheken

De 'geen gedoe' hypotheek voor senioren gaat niet door, te risicovol

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 18 maart 2019 om 13:36:41
Hoe makkelijk zou het zijn? Je bent al wat ouder en hebt een huis met een forse overwaarde en je wilt een hypotheek opnemen van, laten we zeggen, € 30.000. Bijvoorbeeld om je huis levensloopbestendig te maken. Helaas, geen goed plan, volgens minister Hoekstra van financiën.

Snel en goedkoop een hypotheek te regelen
De maandlasten voor een hypotheek van bijvoorbeeld € 30.000 zijn met de huidige lage hypotheekrente van rond de 2% laag. Bij een rente van 2% betaal je € 50 per maand (2% rente over € 30.000). Aflossen zou niet nodig hoeven te zijn, er is immers voldoende overwaarde. Als dit mogelijk zou zijn zonder ingewikkeld en duur hypotheekadvies zou dat voor veel ouderen erg interessant kunnen zijn.

Verantwoorde hypotheekverstrekking
Hoekstra blijft echter vasthouden aan een verantwoorde hypotheekverstrekking waarbij rekening wordt gehouden met het inkomen en de waarde van de woning. Als men alleen zou kijken naar de waarde van de woning maar niet kijkt of het inkomen voldoende is voor de extra maandlasten zou er sprake kunnen zijn van onverantwoorde hypotheekverstrekking.

Maatwerk hypotheek
Het gaat Hoekstra dus te ver om hier een standaardregeling voor te maken. Maatwerk biedt hier al een oplossing voor, volgens Hoekstra. Banken mogen op basis van maatwerk beoordelen of een hypotheek verantwoord is. Maatwerk wil zeggen dat iemand toch meer kan lenen dan de standaard regels. Een voorbeeld is iemand die al jarenlang € 500 per maand aan rente betaald en voor een nieuwe hypotheken met een lagere rente slechts € 300 zou hoeven te betalen. Toch kan deze klant op basis van de standaardregels deze hypotheek niet afsluiten omdat het inkomen te laag zou zijn. Als de bank gaat kijken naar de werkelijke lasten (€ 300 is minder dan € 500) en het feit dat de klant al jarenlang € 500 betaald en zou blijven betalen, moet het toch mogelijk zijn om nieuwe hypotheek wel af te sluiten. Onder maatwerk kan dat.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube