Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Bouwtechnische keuring van 1 februari standaard in koopcontract woning

Bouwtechnische keuring van 1 februari standaard in koopcontract woning

donderdag 25 januari 2018 om 14:07:05 Jochem Kessens nog geen reacties
huis te koopVanaf 1 februari 2017 staat in het koopcontract voor huizen standaard een bouwkundig voorbehoud. De koper van het het huis kan zo de koop annuleren als blijkt dat het te kopen huis ernstige gebreken heeft, of dat de herstelkosten ervan hoger zijn dan een afgesproken maximum.
Dit hebben Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond afgesproken met de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Vereniging Eigen Huis is blij met de stap: "Als de koper het voorbehoud niet wordt gegund, dan is die zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico's die dat met zich meebrengt."

Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is een keuring uitgevoerd door een bouwkundige. De bouwkundige inspecteert het huis van de zolder tot de kelder  en brengt gebreken en achterstallig onderhoud in kaart. Zo komt de koper niet voor financiële verrassingen te staan als het huis eenmalig is gekocht.

Onderzoeksplicht
Bovendien heeft een koper een 'onderzoeksplicht'. Mocht het huis een verborgen gebrek hebben, dan kun je die kosten verhalen op de verkopende partij. De koper moet dan wel aantonen dan hij heeft voldaan aan de onderzoeksplicht. Door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren is voldaan aan deze onderzoeksplicht.

Bouwkundige keuring werd al langer ingezet
Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is al langer gebruikelijk.  Nu moet de koper het zelf  op het koopcontract laten zetten en da is per 1 februari 2017 verleden tijd. Op het standaard koopcontract staat voortaan of er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd of niet. Zo wordt het een standaard onderwerp van onderhandeling.

Opnieuw onderhandelen
Komt er uit het bouwkundig onderzoek een lijst met (verborgen) gebreken en achterstallig onderhoud. Dan zal de koper opnieuw willen onderhandelen over de prijs, zeker als de optelsom van het onderhoud hoger is dan voorzien. De vraag is hoe dit zich in de praktijk zal uiten.
In de oververhitte huizenmarkt in Amsterdam zal er weinig veranderen. Huizen worden daar verkocht zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. In enkele gevallen zelfs zonder bezichtiging. Verkopers zitten daar niet te wachten op kopers die na de keuring opnieuw over de prijs willen onderhandelen.

 
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662