Hypotheken

Betaal je veel huur maar kun je niet voldoende hypotheek krijgen? Goed nieuws!

Jeroen Wolfsen donderdag 27 januari 2022 - bijgewerkt op: 03 februari 2022
Starters moeten vaak voor veel geld een huis huren omdat ze onvoldoende hypotheek kunnen krijgen. Een huis kopen zit er niet in, terwijl de hypotheeklasten voor een eigen huis lager zijn de huur die ze soms al jaren betalen. Speelt dat ook voor jou? Dan hebben we goed nieuws. Voor 1000 duurhuurders gaat de deur naar een hypotheek open!

Hypotheek voor duurhuurder

Hoe oneerlijk is het? Je betaalt al jaren € 1000 of meer per maand aan een hypotheek maar je voldoet niet aan de standaard berekening voor een hypotheek voor een eigen woning. Als je aantoonbaar  jarenlang iedere maand de huur kunt betalen, dan kun je toch ook de hypotheek betalen als die maandlast lager is.

Met die gedachte is het nu mogelijk om een hypotheek te krijgen met Nationale Hypotheek Garantie ( NHG). Voor 1000 duurhuurders is er de komende 2 jaar een proef en kunnen we je helpen om toch een huis te kopen.

Voorwaarden voor een hypotheek voor duurhuurders

We zetten de belangrijkste voorwaarden om voor een hypotheek in aanmerking te komen op een rijtje voor je:

Huurverleden van 3 jaar

Je moet aan kunnen tonen dat je al 36 maanden huurt. Dat doe je met een huurcontract. Als je in die 36 maanden verschillende woningen hebt gehuurd moeten we uitgaan van het laagste huurbedrag.

Netjes de huur betaald

Je moet aantonen dat je gedurende die 36 maanden altijd netjes de huur hebt betaald en geen achterstanden hebt gehad. Dat kan de verhuurder voor je verklaren of je kunt het zelf aantonen met afschriften.

Stabiel inkomen

Je inkomen en vermogen is in deze periode stabiel geweest. Een stabiel inkomen moet je aantonen met een UWV bericht. Dat kun je downloaden op mijn overheid. Ook ZZP-ers en flexwerkers komen in aanmerking voor de duurhuur-hypotheek. Je spaargeld moet ook gelijk zijn of stijgen in deze periode. Als je spaargeld gedaald is omdat je bijvoorbeeld een auto hebt gekocht dan valt het te verklaren en kunnen we daar rekening mee houden.

De maandelijkse kosten van je nieuwe woning zijn gelijk of lager dan je huidige huurlast

Als eigenaar van een woning betaal je hypotheeklasten maar je hebt ook andere kosten. Bijvoorbeeld onderhoud, verzekeringen gemeentelijke belastingen. Je hypotheeklast wordt daarom voor de berekening verhoogd met 1,308% van je hypotheeksom. Je mag niet neer lenen dan 130% van de standaard berekening voor een maximale hypotheek.

Rekenvoorbeeld Duurhuur hypotheek

Alex en Bianca wonen al 3 jaar in hartje Amsterdam. Midden in de stad, duur en eigenlijk te klein. Ze betalen € 1.500 huur per maand en willen eigenlijk wel buiten Amsterdam iets kopen.
Alex verdient € 35.000 en Bianca € 25.000 per jaar. Volgens de normale maximale hypotheekberekening kunnen ze bij een hypotheekrente van 1,5% een maximale hypotheek krijgen van € 282.510. Dat betekent een woonlast van € 975.  Op basis daarvan kunnen ze maximaal € 282.510 lenen.

Omdat ze voldoen aan de voorwaarden voor een Duurhuur-hypotheek kunnen ze € 330.309 lenen. Dat is bijna € 50.000 meer en dat geeft ze de mogelijkheid om toch een appartement te kopen.
Zij krijgen deze extra ruimte omdat ze nu aantoonbaar duur huren, namelijk voor € 1.500. Zou hun huur echter € 1.250 bedragen dan schieten ze helaas niks op met de Duurhuur-hypotheek. Ondanks het feit dat ze aantoonbaar duurder huren, pakt de rekensom dan niet gunstig voor ze uit en blijft hun maximale hypotheek op basis van hun inkomen € 282.510.

Lastige rekensom

Of je voor deze verhoogde hypotheek in aanmerking komt is een lastige rekensom waarbij de hoogte van je huidige huur erg bepalend is. In het voorbeeld van Alex en Bianca zie je dat het positief uitpakt. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Wat jouw mogelijkheden zijn, rekenen we graag voor je uit.

Bij welke banken kun je terecht voor een hypotheek voor duurhuurders?

Op dit moment kunnen wij een Duurhuur-hypotheek regelen bij de volgende banken: Aegon, BLG Wonen en ING. En vanaf eind maart 2022 ook bij Florius. Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs en maak snel een gratis afspraak

 

 
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.361 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube