Hypotheken

ASR biedt overwaarde hypotheek met levenslange rente

Jeroen Wolfsen donderdag 29 oktober 2020 - bijgewerkt op: 30 oktober 2020
De rente voor een hypotheek daalt al jaren en staat inmiddels extreem laag. Een ideaal moment om de rente lang vast te zetten. Veel mensen kiezen dan ook 20 en zelfs 30 jaar vast. ASR biedt nu zelfs een hypotheek aan met een levenslange rente. De rente op je hypotheek levenslang vastzetten en het laagste punt van de hypotheekrente is de droom voor iedere huizenbezitter, maar is dat wel zo?

Overwaarde hypotheek met levenslang vaste rente
De Levensrente hypotheek kun je alleen afsluiten als je (beiden) de AOW leeftijd hebt bereikt. Je kunt dan tot 50% van de waarde van de woning opnemen. De rente staat vast zolang je in de woning blijft wonen. De term levenslang is dus niet altijd van toepassing.

Aflossingsvrije hypotheek
Het betreft een aflossingsvrije hypotheek en je betaald dus alleen rente en geen aflossing. De maandlasten zijn dus laag. En omdat je weet dat die rente ‘levenslang’ hetzelfde blijft, weet je dus van te voren dat je je hele leven in dat huis kan blijven wonen.

Hypotheek op werkelijke lasten
Je kunt voor deze hypotheek meer lenen dan voor een normale hypotheek. Dat komt omdat bij het berekenen van de maximale hypotheek altijd rekening wordt gehouden met de verplichting om af te lossen. De bank kijkt dus of je de rente en aflossing kan betalen van je inkomen.
Bij dit product betaal je alleen maar rente en dat levert een lagere maandlast op. Daarom kun je meer lenen. We noemen dat een hypotheek op werkelijke lasten.

Hoe hoog is die levenslange rente?
Dat is nog niet bekend. We schatten dat de rente zo rond de 2,5% zal liggen. De rente zal rond de rente voor 30 jaar vast liggen. Immers deze hypotheek is bedoeld voor senioren en als je 68 bent dan is 30 jaar erbij natuurlijk al een mooie leeftijd. Hier kan je de rente van hypotheken vergelijken.

Voorbeeldberekening
Karel en Monique hebben de AOW leeftijd bereikt en willen gebruik maken van de overwaarde in woning om de komende jaren hun inkomen te verhogen.

Huidige situatie
Ze hebben nu een aflossingsvrije hypotheek van € 110.000 tegen een rente van 3.9%.
De rente staat nog 3 jaar vast.
Hun huis is € 320.000 waard.
Hun inkomen bestaat uit AOW en pensioen en is samen € 26.000.
Ze betalen nu een rente van € 357,50 bruto per maand.
Als ze hun bestaande hypotheek oversluiten, betalen ze een boeterente van € 6.761.

Hun wensen
Ze willen graag de overwaarde van hun hypotheek opnemen om hun pensioen inkomen aan te vullen. Ze zouden graag zo'n € 40.000 overwaarde willen opnemen.
Uit berekeningen op verschillende websites blijkt echter dat ze op basis van hun inkomen maximaal € 125.000 kunnen lenen.
Als ze dit bedrag zouden ontvangen dan houden ze maar zo'n € 7.000 over aan overwaarde. Ze moeten immers € 110.000 plus een boete van € 6.761 terug betalen aan de bank. Daarnaast maken ze nog kosten om de hypotheek over te sluiten. Teleurgesteld zoeken ze toch verder en komen uit bij Moneywise.

Maximale hypotheek via Moneywise
De hypotheekadviseur van Moneywise is gespecialiseerd in hypotheken voor senioren en legt ze uit dat die maximale hypotheekberekening van € 125.000 er vanuit gaat dat ze rente én aflossing betalen. Als ze niet aflossen en alleen maar rente betalen kunnen ze veel meer lenen.
Als de bank uitgaat van een aflossingsvrije hypotheek waarvoor ze alleen maar rente hoeven te betalen kunnen ze bijna € 200.000 lenen. Dat is dus al een heel ander verhaal
Omdat hun woning € 320.000 waard is en ASR niet meer verstrekt dan 50% van de waarde van de woning is de maximale hypotheek in hun geval dus € 160.000. Rekening houden met het bedrag dat ze terug moeten betalen voor hun oude hypotheek en de kosten voor het oversluiten houden Karel en Monique zo'n € 42.000 over. En daar zijn ze erg blij mee.

Overwaarde opnemen en lagere woonlasten
De rente die ze moeten betalen staat levenslang vast en bedraagt 2,5% over een lening van € 160.000. Dat is € 333 per maand. Dat is zelfs € 24,50 per maand minder dan bij hun huidige hypotheek en ze hebben nu € 42.000 om hun pensioen mee aan te vullen en de komende jaren leuke dingen van te doen.

Meer weten over de mogelijkheden om overwaarde op te nemen of een hypotheek voor senioren? neem contact op met een van de hypotheekspecialisten van Moneywise.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.966 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube