Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Aflosvrije hypotheek op einddatum. Kan de bank het huis verkopen?

Aflosvrije hypotheek op einddatum. Kan de bank het huis verkopen?

woensdag 18 april 2018 om 21:09:15 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
onder waterDe afgelopen tijd is de aflosvrije hypotheek veel in het nieuws. Woningbezitters met een aflosvrije hypotheek lopen het risico dat ze het geleende geld op einddatum van de hypotheek niet terug kunnen betalen. De vraag is dan ook wat er gaat gebeuren op de einddatum van de hypotheek. Kan de bank je dan dwingen om je huis te verkopen?


De bank zal niet zomaar je huis verkopen
Het is goed dat er aandacht is voor de aflossingsvrije hypotheek want het is zeker zo dat veel mensen zich onvoldoende realiseren dat de hypotheek na een looptijd van 30 jaar moet worden terugbetaald. Tenminste, bij de meeste banken. Bij een aantal banken, waaronder de Rabobank, kan de lening verlengd worden. Bij andere banken kan het bij oude voorwaarden soms.
In alle andere gevallen verwacht de bank dat je aan het eind van de looptijd het geleende geld terug betaald.
Maar als je dat niet kunt, zal de bank niet zomaar je huis verkopen. De bank zal dan hierover met je in overleg gaan. De bank kan niet zomaar overgaan tot verkoop. Dat is ook geregeld in de wet. In artikel 81d Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen staat dat de bank zich tot het uiterste moet inspannen om samen met de huiseigenaar oplossingen te vinden om gedwongen verkoop te voorkomen. Je moet dan denken aan afspraken over verplichte aflossingen om op die manier te zorgen dat de bank geen risico meer loopt. Dat betekent dan wel dat de maandlasten kunnen stijgen. Hoeveel is afhankelijk van het inkomen en de eisen van de bank. Het kan dus zijn dat u op latere leeftijd een groter deel van uw inkomen kwijt bent aan woonlasten. Dat is zeker iets om rekening mee te houden.

Inkomen moet voldoende zijn voor een nieuwe hypotheek
Volgens de regels mag een bank alleen de bestaande hypotheek verlengen als er voldoende inkomen is. De eisen zijn in dat geval hetzelfde als aan een nieuwe hypotheek. En in veel gevallen is op pensioenleeftijd het inkomen lager. Daardoor kan het volgens de toetsregels onmogelijk zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. De bank zal dan samen met de klant moeten overleggen wat de mogelijkheden zijn. Zolang er voldoende overwaarde op de woning zit, loopt de bank eigenlijk geen risico. En zal er makkelijker een oplossing zijn. Dat wordt anders als de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld.

Hypotheek over sluiten op latere leeftijd
Veel mensen pakken nu de kans om de aflossingsvrije hypotheken opnieuw voor 30 jaar af te sluiten. Op die manier wordt de discussie over aflossen weer 30 jaar opgeschoven. En dat kan ook boven de AOW leeftijd. Regelmatig regelen wij een nieuwe hypotheek voor iemand van 70 jaar of ouder. Dat is geen probleem als de waarde van de woning voldoende is en het (pensioen) inkomen toereikend is voor een nieuwe hypotheek. En nu de rente zo laag staat, zien we dat veel mensen kiezen voor een rentevastperiode van 20 jaar. Zo is de hypotheek in één keer levensloopbestendig geworden en is er de komende jaren veel zekerheid over de maandlasten.
Wilt u ook weten wat uw mogelijkheden zijn het oversluiten van uw hypotheek? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662