Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Aflossingsvrije hypotheek levert op latere leeftijd probleem op

Aflossingsvrije hypotheek levert op latere leeftijd probleem op

woensdag 13 september 2017 om 13:25:43 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
seniorenhypotheek2De laatste tijd lezen we het steeds vaker in de krant: banken verwachten problemen met de grote groep mensen die een hypotheek hebben waarop ze niet aflossen. Dat kan een probleem worden omdat de hypotheek op de einddatum in principe gewoon afgelost moet worden. Een aflossingsvrije hypotheek loopt nu eenmaal niet oneindig door. Hoe voorkom je nu dat je op latere leeftijd hierdoor in de problemen komt?

Hypotheek verlengen of huis verkopen
Veel mensen wonen lekker in hun eigen huis. En omdat ze niet aflossen, zijn de maandlasten laag. Ze betalen immers alleen rente. Maar hierdoor blijft de schuld dus bestaan.
Veel hypotheken kennen gewoon een einddatum. En op de einddatum moet de hypotheek worden afgelost. Het wordt dan Flink schrikken als het huis dan verkocht moet worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
De oplossing die op dat moment nog over is, is het verlengen van de hypotheek. Dat kan bij dezelfde bank of bij een andere bank. Maar in feite is dat het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Althans zo wordt er door de bank naar gekeken. En dan kan er een probleem ontstaan als het inkomen na pensionering niet hoog genoeg is.

Minder hypotheek door lager pensioen al vanaf 57 jaar
Het probleem van een te laag pensioeninkomen speelt al voordat de AOW-leeftijd is bereikt. Banken moeten namelijk verplicht 10 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd al rekening houden met het pensioeninkomen. In de meeste gevallen is het inkomen na pensionering lager en dat heeft flinke gevolgen voor het bedrag dat je kan lenen.
Je kunt dan niet alleen minder lenen, je moet vaak ook nog een stuk extra snel aflossen zodat de hypotheekschuld vanaf AOW-leeftijd past bij het pensioeninkomen. Dat kan flinke extra maandlasten opleveren!

Aflossen en oversluiten hypotheek
De gemakkelijkste manier om te zorgen dat je op latere leeftijd niet in de problemen komt is om nu al te beginnen met (extra) aflossen. Omdat de rente nu laag staat is dat dan ook het ideale moment om te onderzoeken of het mogelijk is om de hypotheek over te sluiten tegen een lage rente. Met het maandelijkse besparing door de lage rente kan je dan extra aflossen. Op die manier kun je tegen geringe extra maandlasten de hypotheekschuld verlagen.

Onderneem nu actie
Wacht dus niet te lang met het ondernemen van actie want vanaf 55-57 jarige leeftijd kan het door een lager pensioeninkomen een stuk lastiger worden om de je hypotheek aan te passen of over te sluiten. De hypotheekexperts van Moneywise helpen je graag met het aanpassen en verbeteren van je hypotheek. Wij onderzoeken gratis voor je of je de hypotheek kunt oversluiten.
Meld je nu aan voor onze service: Gratis hypotheek oversluit advies.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons