Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Aflossen lening nieuwe telefoon nog niet zo makkelijk

Aflossen lening nieuwe telefoon nog niet zo makkelijk

vrijdag 26 mei 2017 om 14:47:33 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
hypotheek-mobiele-telefoonHeb je een 'gratis' nieuwe telefoon bij je abonnement gekregen? Dan heb je in werkelijkheid een lening afgesloten. Wil je later een hypotheek afsluiten, dan kan het zijn dat je die lening moet aflossen om een hypotheek te krijgen. Dat aflossen blijkt nog niet zo makkelijk te gaan.
Hoe zit het? Wie na 1 mei 2017 een telefoonabonnement met een ‘gratis’ toestel afsluit,  gaat in werkelijkheid voor de prijs van het toestel een lening aan. Deze lening wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Een lening die geregistreerd staat bij het BKR heeft invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kan lenen. Zo kan die nieuwe telefoon de reden zijn dat je niet genoeg kan lenen voor het nieuwe droomhuis. In zo’n geval zit er niks anders op dan de telefoonlening in een keer af te  lossen bij de telecom provider. Hoe je dat moet doen is bij de meest telecom aanbieders tot nu toe erg onduidelijk.

Veel onduidelijkheid bij telecom aanbieders
Moneywise deed navraag bij alle grote telecom aanbieders hoe de lening voor een telefoon kan worden afgelost en de BKR notering kan worden opgeheven. Op KPN na is eigenlijk geen aanbieder daar duidelijk over op haar  website of aan de telefoon. De medewerkers van de klantenservice blijken in de praktijk nog niet goed in staat om de klant te vertellen hoe deze de lening in kan lossen en hoe snel de BKR notering is verwijderd. Alleen T-mobile geeft aan dat de klant een bevestiging krijgt van het inlossen van de lening. Bij alle andere aanbieders moet de klant dus wachten voordat de afmelding is geregistreerd bij het BKR. Hier kunnen 2 weken overheen gaan.

Problemen bij passeren hypotheek
De bank die een hypotheek verstrekt kijkt op het moment van de aanvraag voor een hypotheek of de klant een lening heeft die geregistreerd staat bij het BKR. Als de hypotheek en eventuele leningen mogelijk zijn op basis van het inkomen, wordt de hypotheek akkoord gegeven en kunnen de stukken naar de notaris. Maar steeds meer banken checken een paar dagen voordat het geld daadwerkelijk naar de notaris gaat of er iets is veranderd bij het BKR. Als op dat moment blijkt dat er een nieuwe lening is afgesloten voor een telefoon heb je een probleem. De bank zal het geld niet overmaken en het nieuwe huis kan op dat moment niet worden gekocht. Pas als de lening is afgelost en is verwijderd bij het BKR zal de bank het geld overmaken naar de notaris en kan het huis worden gekocht.

Afgelost? Kosten telefoonabonnement naar beneden
Niet onbelangrijk: Heb je afgelost, hou dan in de gaten of de prijs van je maandelijks abonnement ook daadwerkelijk daalt. Je hoeft immers niet meer te betalen voor de telefoon die je net zelf hebt aangeschaft. Je houdt dus nu eigenlijk een sim only abonnement over.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662