Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Lezersvragen Elsevier. MoneyWise geeft antwoord

Lezersvragen Elsevier. MoneyWise geeft antwoord

maandag 01 februari 2016 om 23:03:02 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
elsevierIn de rubriek lezersvragen van Elsevier stellen lezers vragen over financiële onderwerpen waar Jeroen Wolfsen van MoneyWise dan vervolgens antwoord op geeft.

Deze week was er de volgende vraag:
Ik heb een hypotheek (5 procent rente) en een flexibel hypotheekkrediet (variabele rente). Ik trek alle rente af. Vanwege het renteverschil los ik extra af op de vaste hypotheek ten laste van het hypotheekkrediet. De bank zegt nu dat de aftrek gevaar loopt. H.E., Oirschot

Jeroen Wolfsen ffp - Financieel planner en ­directeur van vergelijkingssite MoneyWise.nl 
Het criterium voor het aftrekbaar zijn van een hypotheeklening, is dat het moet gaan om een eigenwoningschuld. Vervangt u een bestaande hypotheeklening door een andere lening, dan is er sprake van oversluiten. Hierbij maakt het niet uit waar het geld vandaan komt. Dat kan een nieuwe hypotheek zijn, een lening van familie of een consumptieve lening. Alleen als u de hypotheek aflost met spaargeld, verlaagt u de eigenwoningschuld en verliest u over dat deel renteaftrek. Ik ben het dus niet met uw bank eens dat u door uw actie het recht op renteaftrek kunt verliezen.

Is de hypotheek afgesloten na 2013, dan geldt wel een aflossingsverplichting. Komt er een andere lening voor de bestaande lening in de plaats, dan is het belangrijk dat de nieuwe lening dezelfde aflossingsverplichting kent. Anders is er geen sprake meer van een eigenwoningschuld en kan de aftrek vervallen.

Link naar het artikel.
Elsevier nummer 7, 20 februari 2016
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons