Financieel Advies

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor onze portemonnee?

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 28 februari 2022 om 13:01:24
De oorlog in Oekraïne is slecht nieuws voor de economie en onze portemonnee. Uit een onderzoek van Hart voor Nederland blijkt dat een kwart van de Nederlanders vreest dat het even duurder gaat worden door de oorlog. Wat betekent het concreet voor onze portemonnee?

Prijsstijgingen benzine

De prijs voor benzine was de laatste weken al aan het stijgen en de situatie in de Oekraïne heeft dat de afgelopen dagen nog eens versneld. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter is nu boven de € 2,221. Afgelopen donderdag was dat nog € 2,195. Een prijsstijging van meer dan twee cent kwam voor het laatst voor in 2005, toen orkaan Katrina ervoor zorgde dat veel olieplatformen in de Golf van Mexico stil kwamen te liggen.
Bij de goedkopere tankstations komt het in werkelijkheid uit op een prijs rond de € 1,99 tot 2,02. Maar we zullen de komende weken moeten zoeken en omrijden voor deze bedragen.
De BTW en accijns op benzine is erg hoog. Voor elke 10 cent verhoging, gaat er inmiddels bijna 6 cent naar Den Haag. Van de extra BTW-inkomsten zou de accijns wat verlaagd kunnen worden om de pijn aan de pomp te verminderen. Maar of dat de komende tijd gaat gebeuren?

Energie

De gasprijs is de laatste maanden extreem gestegen. Afgelopen week waren de prijzen nog met zo’n 60 procent gestegen tot het hoogste niveau sinds 2005. Wat de echte gevolgen zijn van de oorlog voor de gasmarkt is nog niet duidelijk. De EU heeft forse sancties afgekondigd voor Rusland, waaronder sancties voor Russische banken, maar er is nog niets bekend over de energiesector. Ongeveer 15 procent van het gas dat in Nederland wordt gebruikt, komt uit Rusland. Andere landen in Europa, zoals Duitsland zijn nog meer afhankelijk van Russisch gas. Het verloop van de oorlog zal veel invloed hebben op de gasprijs. Maar zelfs als de oorlog snel voorbij is, zal de gasprijs nog hoog blijven.

Inflatie

Alles wordt duurder. De inflatie is gestegen naar 6,4% in januari volgens het CBS. En daar zit de forse stijging van energie en brandstof voor de maand februari nog niet in verwerkt. We merken het ook aan de prijzen in de supermarkt. Alles wordt gewoon duurder. De stijging van de lonen was gemiddeld zo’n 2,8%. Maar door de prijsstijgingen is dat niet voldoende om de koopkracht op peil te houden. Voorlopig schuift het kabinet de discussie over de koopkracht steeds naar voren onder het mom van wachten op cijfers Centraal Planbureau. Boven op de huidige inflatie, de problemen met de spaartax komen nu nog extra kosten als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Het zal een hele uitdaging worden om de koopkracht op peil te houden voor dit kabinet.

Rente

Als gevolg van die inflatie stijgt de rente. Voorlopig merken we dat alleen in de rente voor leningen en hypotheken. De rente voor sparen is nauwelijks verhoogd en is bij veel banken voor mensen met meer dan € 100.000 spaargeld nog steeds negatief. De hypotheekrente is wel fors gestegen. Sinds het laagste punt van enkele maanden geleden is er zo’n 0,6% bij gekomen bij de meeste geldverstrekkers. Hier kun je lezen wat de gevolgen zijn van de stijgende hypotheekrente voor jou.

De beurs

De beurs reageerde meteen toen Rusland Oekraïne binnenviel. De beurs stond  afgelopen donderdag flink lager maar lijkt zicht weer wat te herstellen. De AEX zakte donderdag bijna naar de 700 punten maar beweegt zich inmiddels weer hoger  op ongeveer 720 punten. Het zal helemaal van het verloop van de oorlog afhangen maar dit soort grote gebeurtenissen kunne enorme invloed hebben op beurskoersen. Stil blijven zitten en niet verkopen is dan vaak het advies. Sterker nog een bekend spreekwoord op de de beurs is dat men moet kopen als het bloed door de straten loopt. Niet erg vriendelijk maar op de beurs kijkt men daar niet naar. Het zal in iedere geval nog wel een tijd onrustig blijven. Sommige bedrijven profiteren daarvan. Zoals Shell door de hogere olieprijzen.
Verder is het de komende dagen spannend wat de gevolgen zijn van het boycotten van Rusland in het betalingssysteem van Swift.

 

beurs
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube