Financieel Advies

AOW-leeftijd in 2022 wordt 66 jaar en 7 maanden

Jeroen Wolfsen vrijdag 19 november 2021 - bijgewerkt op: 12 april 2022
De AOW leeftijd gaat in 2022 naar 66 jaar en 7 maanden. Voor het eerst in jaren stijgt de AOW-leeftijd weer. Wat zijn daarvan de gevolgen voor bijvoorbeeld je pensioen of het afsluiten van een hypotheek? We zetten de belangrijkste punten over de AOW-leeftijd nog eens op een rijtje.

AOW uitkering in 2022

Uiteraard zul je pas later voor de eerste keer een AOW-uitkering krijgen als de AOW leeftijd stijgt. Je zult dus langer moeten doorwerken. Of je hebt een periode minder inkomen omdat je de AOW-uitkering nog niet ontvangt. Je moet dus zelf geld achter de hand hebben om dat op te kunnen vangen.
Hoe hoog de AOW uitkering in gaat worden in 2022 zal in december bekend worden gemaakt. We verwachten net als vorig jaar een stijging van zo'n 8 euro per maand.

Pensioen

De pensioenleeftijd is in Nederland in 2018 verhoogd naar 68 jaar. Dat verandert dus niet door het aanpassen van de AOW-leeftijd. Overigens zien we dat door het steeds veranderen van de pensioenleeftijd en AOW-leeftijd mensen meerdere pensioenpotten hebben met verschillende eindleeftijden. Zo zijn er pensioen en die ingaan op 65 jarige leeftijd, pensioenen die ingaan op de AOW leeftijd van een paar jaar geleden en pensioenen die ingaan op de huidige pensioen leeftijd van 68. Al die wijzigen maakt het niet duidelijker en overzichtelijker. Kijk daarom op www.mijn pensioenoverzicht.nl voor een overzicht van de pensioenen waar jij recht op hebt.

Hypotheek en AOW leeftijd

Voor het verkrijgen van een hypotheek is je AOW-leeftijd ook van belang. Niet omdat je na je pensioenleeftijd geen hypotheek meer kunt krijgen. Als AOW-er kan gewoon een hypotheek krijgen. Sterker nog, AOW-ers kunnen vaak meer hypotheek krijgen dan ze denken.  Maar ook ver voor je AOW-leeftijd is er al invloed op je hypotheek. Wil je een hypotheek afsluiten en bereik je binnen 10 jaar de AOW-leeftijd? Dan kijkt een bank ook naar je pensioeninkomen Heb je nu een prima inkomen maar heb je na de AOW leeftijd een laag pensioen, dan kun je nu al minder lenen. In 2022 speelt dat dus pas als je 57 jaar en 7 maanden bent omdat de AOW leeftijd is opgeschoven. Denk je na over een nieuw huis of wil je oversluiten? Doe dat dan voordat je binnen 10 jaar van je AOW-leeftijd zit. Daarna is het, als je pensioen minder goed, misschien niet meer mogelijk.

AOW en belastingtarieven

Zodra je de AOW leeftijd bereikt gelden er andere belastingtarieven. Tenminste voor de eerste belastingschijf. In 2022 is het belastingtarief voor de eerste schijf tot een bedrag van € 35.473 voor een iet AOW-er nog 37,07%. Bereik je echter in 2022 de AOW-leeftijd dan zakt het tarief naar 19,07%.

Lijfrente

Heb je een lijfrente dan is het niet zo dat die pas later in mag gaan omdat de AOW leeftijd verandert. In de wet staat dat een lijfrente in mag gaan in het jaar waarin je de AOW-leeftijd leeftijd bereikt. Dat hoeft dus niet de maand te zijn waarop je de AOW- leeftijd bereikt. Met andere woorden je kunt al vanaf 1 januari een uitkering starten met je lijfrente. Toch kiezen veel mensen ervoor om de eerste uitkering te ontvangen op AOW-leeftijd omdat ze dan minder belasting gaan betalen. Overigens is het ook mogelijk dat je lijfrente eerder ingaat dan AOW-leeftijd, bijvoorbeeld in het jaar dat je 65 wordt of zelfs eerder. Dat si afhankelijk van wanneer je de laatste keer premie hebt ingelegd op je lijfrente. Meer daarover kun je lezen in ons ebook over lijfrente. Wil je weten hoeveel je netto overhoudt van je lijfrente, maak dan een berekening voor je lijfrente op moneywise.nl
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube