Moneywise.nl » Weblog » Energie » Hoe kom je van die vervelende energie telefoontjes af?

Hoe kom je van die vervelende energie telefoontjes af?

woensdag 28 april 2021 om 21:36:49 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
shutterstock_744994129Heb je de buik er ook zo vol van? Gebeld worden door zo'n opdringerige verkoper van energiecontracten? Ze bellen op de meest ongelegen momenten. Ze bellen ondanks dat je heb aangegeven dat je het niet wil. En ze praten maar door, ook als je zegt dat geen interesse hebt. Hier enkele tips om er vanaf te komen.

Telefonische energieverkoop is niet goedkoper


Als eerste is het belangrijk om je te realiseren dat het afsluiten van een energiecontract per telefoon niet de beste optie is. De mannetjes aan de telefoon (het zijn vaak jonge jongens met een vlotte babbel) worden getraind om je zo listig mogelijk een contract in de maag te splitsen. En dat is niet een contract van de goedkoopste energieleverancier. Het is een contract dat hun de hoogste provisie oplevert. Dus realiseer je dat je te maken hebt met gewiekste verkopers die zoveel mogelijk aan je willen verdienen.

Hoe zit het energie verkooppraatje in elkaar?


Het verhaal en de tarieven zitten zo ingewikkeld in elkaar dat je misschien de indruk hebt dat het goedkoop is maar in werkelijkheid betaal je na een jaar flink bij. Ze rekenen in veel gevallen het maandbedrag uit op basis van een te laag gebruik. Dus als je aangeeft dat je 2000 kuub gas of Kilowattuur elektriciteit in een jaar verbruikt, noemen ze een maandtarief dat hoort bij bijvoorbeeld 1700 kuub of Kilowattuur. Daardoor lijkt het goedkoper. De prijs per kuub of Kilowattuur is in werkelijkheid hoger en als je aan het eind van het jaar de eindafrekening krijgt, moet je flink bijbetalen. Tijdens het afsluitgesprek aan de telefoon kletsen ze echter handig om dat beloofde maandtarief heen en noemen ze snel de echte kosten per kuub. Daar geef je dan telefonisch akkoord op en dan zit je er aan vast. Tenminste als je niet snel gebruik maakt van je recht om het contract op te zeggen. Ons advies: doe dat dan ook!

Hoe voorkom je dat gebeld wordt door telefonische verkopers?


Ze zeggen vaak dat je zelf je gegevens hebt achtergelaten. Bij een enquête of een onderzoek. Of ze doen alsof ze van je huidige energieleverancier zijn. In werkelijkheid kopen ze gewoon telefoonnummers op en gaan ze gericht bellen. Je kunt dat bijna niet voorkomen. Je kunt het wel beperken door voorzichtig te zijn met het doorgeven van je telefoonnummer. Maar als je telefoonnummer eenmaal bekend is, dan hebben meerdere telemarketingbedrijven daar toegang toe.
Als je bellen, beroep je dan op je recht van verzet. Dat betekent dat ze je gegevens moeten verwijderen. En je kunt het voorkomen door je aan te melden bij het bel me niet register. Maar dat wil niet zeggen dat ieder bedrijf zich daar aan houdt. En ze opereren vaak onder verschillende namen en gebruiken verschillende nummers om je mee lastig te vallen.

Bel me niet register wordt Bel me wel


Er is in ieder geval goed nieuws. Het bel me niet register gaat op de schop. Vanaf 1 juli wordt het eigenlijk een bel me wel register. Bedrijven mogen je alleen bellen als je daar vooraf toestemming voor gegeven hebt. Dat moet heel veel vervelende telefoongesprekken gaan schelen.

En als ze toch bellen?


Geef meteen aan dat je geen interesse hebt. Kletsen ze door? Laat de telefoon aanstaan en leg hem naast je neer. Laat ze maar kletsen. Zeg een paar keer 'zo dat is interessant' of  'kunt u dat nog een keer herhalen'. Na een paar minuten hangen ze vanzelf wel op.

Hoe regel je dan wel het goedkoopste energiecontract?


Door niet af te gaan op vlotte verkooppraatjes maar door eerlijk en onafhankelijk energie te vergelijken. Gewoon zelf op je gemak even je huiswerk doen. En daarna een contract af te sluiten bij de energieleverancier die voor jou het voordeligst is of het beste bij je past. Dan weet je waar je aan toe bent en bespaar je echt op je energielasten.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van energie.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons