Energie

Energiecontract vastzetten of niet. Tips van moneywise!

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 30 maart 2023 om 16:56:13
De prijzen van energie zijn de laatste maanden aan het dalen. Gelukkig maar. Is het verstandig om nu je energiecontract vast te zetten? Of moet je wachten. En wat is een dynamisch energiecontract eigenlijk? Er valt weert wat te kiezen op de energiemarkt . Maar wat is nu verstandig. Jeroen Wolfsen legt het in dit artikel uit maar ook in deze uitzending van Omroep Flevoland.

Eindelijk weer energiecontracten met een vaste looptijd

Nu het weer iets rustiger is op de energiemarkt en de prijzen dalen is het weer mogelijk om te kiezen voor een vast contract. Verschillende partijen bieden deze nu aan en zelfs onder het prijsplafond. Door goed energie te vergelijken kun je dus besparen op je energierekening en zekerheid krijgen.

Tip 1: Kies voor een vast contract met een looptijd van 1 jaar

Als je nu kiest voor een vast contract met een looptijd voor een jaar dan weet je zeker dat je tarief voor deze winter vaststaat. In de winter kunnen de prijzen voor Gas natuurlijk weer stijgen. Als je kiest voor een jaarcontract heb je zekerheid over je energielasten in de winter. Zeker omdat het prijsplafond waarschijnlijk op 31-12-2023 zal eindigen.

Dynamisch energiecontract

We zien steeds meer aanbieders die een dynamisch energiecontract aanbieden. Bij zo'n contract kan de prijs van stroom per uur verschillen en de prijs van gas per dag. Door energie te gebruiken op de momenten dat het goedkoop is, kun je fors besparen. Je kunt dus je elektrische auto laten opladen als het veel waait want dan is er veel wind energie. Of de wa machine aanzetten als de zon schijnt. Je hoeft hiervoor niet het weerbericht in de gaten te houden maar je houdt de energieprijzen in de gaten via een app. Zo kun je zeker besparen op je energiekosten. Maar het moet natuurlijk el bij je passen. Niet iedereen kan op ieder moment de wasmachine aanzetten. Het voordeel van zon flexibel contract is dat je energie krijgt tegen inkoopprijzen en die kunnen heel laag zijn. Als er een overschot aan energie is, kun je zelfs geld toekrijgen. Je kan dus verdienen aan het opladen van je elektrische auto.

Maar er zijn ook nadelen: uiteindelijk is het een flexibel contract en kan de prijs dus ook omhoog. Je moet er ook actief mee bezig zijn om echt te kunnen besparen en dat lukt niet iedereen.

Tip 2: kies alleen voor een dynamisch energiecontract als je echt van plan bent om daar actief mee om te gaan. Het contract is flexibel maar dat moet jij dus ook zijn.

Gaan de Energieprijzen nog verder dalen?

Veel mensen willen een vast contract omdat dat zekerheid oplevert over de maandlasten. Maar je hoeft je contract natuurlijk niet nu om te zetten. JE kunt wachten. Misschien dalen de energieprijzen nog verder. In de zomer gebruiken we minder energie, dus wellicht kun ja later dit jaar je contract vastzetten tegen een lagere rente. Maar realiseer je goed dat dat geen zekerheid is. Het is natuurlijk altijd de vraag of jij in staat bent om precies op het juiste moment je energiecontract vast te zetten.

Tip 3. Je kan wachten als je een variabel tarief op nog lagere energieprijzen. Maar let goed op dat ook de andere kant op kan gaan.

Hoger opzegboete vanaf 1 juni

Heb je nu een vast contract en kun je overstappen naar een goedkoper contract? Doet dat dan voor 1 juni 2023. Want dan gaan er nieuwe regels gelden voor de opzeg boete. als je nu binnen een jaar overstapt naar een andere leverancier dan betaal je € 50 boete voor stroom en € 50 boete voor gas. Samen ben je dus € 100 kwijt maar met een goed contract kun je dat wel terug verdienen. Maar vanaf 1 juni mag de energieleverancier een hogere boete rekenen en die kan oplopen tot vele honderden euro's!
Dat zit zo. De energie maatschappij waar jij een contract hebt, koopt de energie in die jij verwacht te gaan gebruiken. Als jij tijdens de contractperiode opzegt, blijven zij met dure energie zitten. Daar draaien zij verlies op en dat verlies gaan ze bij jou in rekening brengen.

Tip 4. Zet je vaste contract om voor 1 juni 2023

Kun je nu een goedkoper contract krijgen? Zet je contract dan om voor 1 juni 2023. Je bespaart dan honderden euro's omdat je nieuwe regels voor de hogere boete nog niet gelden.
In dit artikel

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk alle energieleveranciers en vind de prijs.

Vergelijk & regelen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube