Heb je geld in Bitcoin (₿) of andere crypto valuta geïnvesteerd? Dan moet je, net zoals je spaargeld en belegd vermogen, de waarde van je crypto's opgeven bij de fiscus in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
Bitcoins zijn toch onzichtbaar voor de fiscus?
Bitcoin en de bijbehorende blockchain is zo ontwikkelt, dat deze volledig anoniem is. Dat betekent dat jouw persoonsgegevens niet in de blockchain zijn opgeslagen en niemand kan achterhalen hoeveel Bitcoins jij bezit.
Dit wordt anders als je jouw Bitcoins op een exchange (handelsplatform) zoals bijvoorbeeld
Bitvavo of
Finst bewaard.
Op deze handelsplatforms kun je gemakkelijk Bitcoins kopen met ideal en zet je jouw euro's gemakkelijk om in crypto. De Nederlandse Bank (DNB) eis van deze handelsplatforms dat ze hun klanten identificeren voordat ze een account kan mogen aanmaken.
Daar ben je dus níet anoniem.
Vanaf 2025 is crypto beter zichtbaar voor de fiscus
Handelsplatformen (crypto exchanges) zijn vanaf 2025 verplicht om het vermogen dat hun klanten op de exchange te hebben staan, door te geven aan de fiscus. Dit heet de renseigneringsplicht. Banken en verzekeraars doen dat al langer. Op deze manier kan de fiscus bij je vooraf ingevulde aangifte dus rekeninghouden met de waarde van jouw crypto valuta.
Op deze manier wil de fiscus meer grip krijgen op belegd vermogen in cryptovaluta.
Staat je geld niet bij een handelsplatform, maar in een zogeheten 'cold wallet', dan kan die fiscus níet zien hoeveel Bitcoins of andere valuta je bezit.
Je zult dit dus zelf moeten opgeven.
Welke waarde moet ik opgeven bij de fiscus?
De waarde die je op moet geven is de waarde die jouw crypto valuta waard is op 1 januari om precies 0:00.
Waar iedereen aan de champagne en oliebollen zit, maak jij dus eerst een screenshot van de waarde in Euro's van je cryptoportefeuille van dat moment.
Deze waarde geef je op bij de aangifte.
Is je totale vermogen nu hoger dan de vrijstelling van € 57.000 of € 114.000 bij fiscaal partnerschap (2024), dan betaal je over het merendeel vermogensrendementsheffing.
Hoe hoog de vermogensrendementsheffing zelf is, dat is wat lastiger om uit te leggen. De Hooge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan waarin de fiscus niet meer mag belasten met een fictief rendement maar het daadwerkelijke rendement moet gebruiken. Zie ook onze weblogs hierover:
dossier vermogensrendementsheffing.
Vermogen verzwijgen is strafbaar
Ook al kan de fiscus lang niet altijd zien hoeveel van jouw vermogen in cryptovaluta zit, je bent als Nederlander verplicht jouw geld op te geven.
Dit geldt niet alleen voor crypto, maar ook voor cashgeld dat je thuis bewaard en, jawel, de totale waarde van de waardebonnen die in de keukenla liggen.
Wie zijn vermogen, of een deel van zijn vermogen verzuimt op te geven is in principe strafbaar en kan daarvoor een (flinke) boete krijgen.
Afhankelijk van de situatie loopt de boet van 25% tot 150% over de verzwegen belasting.
Verzwijgen kan zware gevolgen hebben
Ondanks dat verzwijgen van crypto bij je aangifte aanlokkelijk lijkt is het niet verstandig om dat te doen.
In de meeste gevallen wil je op een dag jouw crypto te gelde maken. Om van je Bitcoins Euro's te maken, heb je een exchange nodig.
Als je vervolgens jouw Euro's naar de bank overmaakt, zal de bank in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen (wwft) je een paar vragen stellen, waarin je onder ander moet kunnen aantonen hoe je aan dit geld komt. Vervolgens zal de Belastingdienst hetzelfde doen.
Als dan blijkt dat je jarenlang jouw cryptovermogen hebt verzwegen kan er een flinke naheffing en een boete worden opgelegd.
We kennen allemaal de verhalen van mensen die zich ineens herinneren dat ze 10 jaar geleden 10 Bitcoins hadden gekocht.
En die 10 Bitcoins zijn plotsklaps veel geld waar. Wie bijvoorbeeld vandaag de dag 10 Bitcoins bezit heeft zo'n 6 ton waard.
De ervaring leert dat de fiscus bij deze groep mensen, niet al te moeilijk doet. Boetes worden dan niet snel uitgedeeld, maar de achterstallige belasting over de voorgaande jaren wordt uiteraard keurig geïnd.
Bij moedwillige verzwijging is dat anders. Dan wordt er naast de achterstallige belasting een boete opgelegd van maximaal 150% over de verzwegen belasting.
Het advies is dan ook, houdt je eigen administratie bij en geef jouw cryptovermogen netjes op.
Meevaller: dit jaar mag je de waarde van 2023 gebruiken
Dan toch een meevaller. De fiscus heeft aangegeven dat je dit jaar de koerswaarde van 1 januari 2023 mag gebruiken. Die koers lag een stuk lager dan de recordwaarde van dit jaar.