Betaalrekeningen

Overstappen van betaalrekening. Het is gemakkelijker dan je denkt

Jochem Kessens vrijdag 08 februari 2019 - bijgewerkt op: 27 maart 2019
Al enige tijd liep ik met de gedachte om over te stappen naar Knab, maar ik stelde de beslissing uit, omdat ik dacht dat het een hoop gedoe zou opleveren.
Medio vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik overgestapt van de Rabobank naar Knab en dat ging verrassend gemakkelijk.

Bij de overstap heb ik gebruik gemaakt van de overstapservice. Dit is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. Deze service zorgt ervoor dat incasso's automatisch worden doorgezet naar je nieuwe bank. Betalingen blijven zo tijdens de overstap goed gaan.

Waarom een nieuwe bank?
Met ons 5e kindje op komst groeide bij mij de behoefte om meer grip te krijgen om onze financiën. Ik wilde graag in 1 oogopslag kunnen zien of er voldoende geld was om mijn auto naar de garage te brengen, of we op vakantie kunnen gaan en hoe vaak we deze maand nog uit eten zouden kunnen. Mijn vrouw en ik hadden samen 3 betaalrekeningen en 4 spaarrekeningen bij de Rabobank en zonder excelsheet was er geen inzicht in onze inkomsten en uitgaven. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.

De relatief nieuwe bank Knab trok mijn aandacht. Bij Knab kun je binnen je betaalpakket onbeperkt betaal- en spaarrekeningen aanmaken. Bovendien biedt Knab een online huishoudboekje aan, waarin je inzicht krijgt in hoeveel je precies uitgeeft aan boodschappen, woonlasten etc. Dit leek mij de methode om inzicht in onze financiën te krijgen.

Budgetteren 2.0
Inmiddels bankieren we bij Knab. Ik heb daar een aantal betaalrekeningen aangemaakt. Zo heb ik een betaalrekening voor benzinegeld (niets is zo vervelend als moeten tanken zonder dat er geld op je rekening staat), een betaalrekening voor boodschappen en een betaalrekening voor het betalen van algemene zaken zoals woonlasten en andere vaste lasten.
Op deze manier zijn de belangrijkste zaken altijd betaald. Voor het geld dat we overhouden heb ik diverse spaarrekeningen aangemaakt. Zo heeft iedere kind een spaarrekening, maar heb ik ook een spaarrekening gemaakt waarop we sparen voor vakantie, sparen voor een buffer, sparen voor onderhoud aan de auto's etc.
Het openen van de betaal- en spaarrekening gaat online en de rekeningen zijn direct beschikbaar. Bij de betaalrekeningen moet je alleen even wachten op de betaalpassen.

Tot slot heb ik enkele automatische overboekingen ingericht, zodat als het salaris wordt gestort ons geld direct verdeeld wordt over de rekeningen en spaarpotjes. Zo is het beheren van onze financiën een koud kunstje geworden.
Eerlijk is eerlijk, het online huishoudboekje heb ik nog nooit gebruikt. Het overzicht van de verschillende rekeningen geeft direct inzicht en dus rust.

Overstappen is gemakkelijk
Bij het overstappen naar Knab heb ik gebruik gemaakt van de overstapservice. Dit is een gratis dienst die je aanvraagt bij je nieuwe bank. Vervolgens worden automatische incasso's 13 maanden lang van je oude bank naar je nieuwe bank doorgezet. Je krijgt een melding van elke doorgezette incasso, zodat je dat bedrijf kan informeren dat je een nieuw rekeningnummer hebt.
Natuurlijk moet je jouw werkgever even informeren dat je een nieuwe bankrekening hebt, zodat jouw salaris voortaan op jouw nieuwe bank ontvangt. Ook bij de belastingdienst is het handig snel het nieuwe rekeningnummer door te geven i.v.m. de te ontvangen toeslagen.

Knab is toch een dure bank?
Bij Knab betaal jeop dit moment het eerste jaar € 2,50 aan kosten. Daarna zijn de kosten € 5,- per maand. Dat is € 60,- per jaar. Dat lijkt veel, maar opgeteld betaalden wij meer bij de Rabobank.
Ik had een totaalpakket en een basispakket. Mijn vrouw had alleen een basispakket. Dit kostte bij elkaar ruim € 120,- per jaar. Knab is voor ons dus de helft goedkoper.
Daarnaast krijg je bij Knab rente over je saldo op je betaalrekening.

Er zijn ook 2 nadelen bij Knab.
Zo doet Knab niet mee aan IDIN. Je kunt dus geen gebruik maken van deze identificatiedienst.
Daarnaast biedt Knab wel een creditcard aan, maar besteedt die uit aan een externe partij. Het hebben van een creditcard bij Knab resulteert in een BKR notering. Dat was bij de Rabobank niet het geval.

Wil je ook overstappen?
Overweeg je ook over te stappen van bank? Vergelijk dan alle betaalrekeningen in Nederland op jaarlijkse kosten: Betaalrekeningen vergelijken. En stap direct over.
In dit artikel

Betaalrekening openen?

Vergelijk alle banken open direct een betaalrekening.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube