Actueel

Prinsjesdag 2012, de belangrijkste maatregelen op financieel gebied.

Jeroen Wolfsen vrijdag 21 september 2012 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Prinsjesdag bracht dit jaar weinig verrassingen. Een groot deel van de maatregelen was al bekend al van het Begrotingsakkoord 2013, ook wel het ‘Kunduz-akkoord’ genoemd. De vraag is nog wel of er een Kamermeerderheid voor deze plannen komt.  Maar gezien het feit dat er linksom of rechtsom bezuinigd zal moeten worden, zullen veel van de voorgestelde maatregelen waarschijnlijk wel doorgaan.

Hypotheekaftrek
PVDA en VVD denken verschillend over het oplossen van de problemen met de woningmarkt maar over de hypotheekrenteaftrek lijken ze het langzaam maar zeker eens te worden. De kans is groot dat nieuwe hypotheken straks alleen nog maar aftrekbaar zijn als deze op basis van annuïteit worden afgelost. Dit is een grote aanpassing van de fiscale spelregels m.b.t. de hypotheekrenteaftrek.  Vanaf 2013 moet de lening voor de aankoop van  een eigen woning worden afgelost in 30 jaar. Voor bestaande hypotheekschulden op 31 december 2012 blijft een overgangsrecht bestaan, de bestaande hypotheken blijven aftrekbaar, dus ook als er niet middels een annuïteit wordt afgelost.

Overdrachtsbelasting
Als een woning/pand binnen 36 maanden wordt doorverkocht, hoeft alleen overdrachtsbelasting te worden betaald over de meerwaarde. Deze termijn was eerst zes maanden. Deze  maatregel is  per 1 september 2012 ingegaan. De regeling eindigt per 1 januari 2015.

Verhoging AOW en pensioenleeftijd
Voor de zomer heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel verhoging AOW- en pensioenleeftijd aangenomen. De AOW-leeftijd wordt vanaf 65 jaar versneld wordt verhoogd. De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog naar 66 jaar in 2019 en 67 jaar in 2023.

Lijfrenten
Veel fiscale spelregels voor lijfrentes en Gouden handrukken (via banksparen of verzekeringen) zijn gekoppeld aan de AOW leeftijd.  De verhoging van de AOW-leeftijd heeft ook gevolgen voor lijfrente en de gouden handdruk. In het kort komt het hier op neer:
De ingangsdatum voor een lijfrente staat nu op 65 jaar en maximaal 70 jaar. Men zal deze getallen gaan vervangen door de AOW gerechtigde leeftijd vermeerderd met 5 jaar. Zo schuift de ingangsdatum voor een lijfrente dus automatisch mee met de verhoging  van de AOW leeftijd. Op zich is dit minder goed nieuws voor mensen met een lijfrente. Je moet dus langer wachten voordat je een uitkering kunt starten.

Ook de ingangsdatum voor een gouden handdruk uitkering wordt gewijzigd van 65 jaar naar de AOW leeftijd. En ook deze schuift dus automatisch mee met de verhoging van de AOW leeftijd. Dit is goed nieuws voor de mensen met een gouden handdruk bankspaarrekening. Ze  kunnen langer blijven opbouwen en langer flexibel omgaan met uitkeren.

Forensentaks
Vanaf 1 januari 2013 zullen de reiskosten vergoedingen voor woon-werk verkeer niet meer onbelast mogen worden uitgekeerd. Ook geldt voor mensen met een auto van de zaak dat de woon werk kilometers worden aangemerkt als privé kilometers. Hierdoor zal het moeilijker worden om aan te tonen bij de fiscus dat men onder de 500 km privé rijdt. Meer mensen zullen dus een bijtelling op het inkomen krijgen voor het gebruik van de lease auto. Door deze bijtelling stijgt het belastbare inkomen en betaalt men dus meer belasting. Een manier om het belastbare inkomen weer te laten dalen, is gebruik maken van  aftrekposten zoals de lijfrente aftrek.  Het bedrag dat wordt gespaard op een lijfrente bankspaarrekening mag in mindering worden gebracht op het belastbare inkomen. Het is wel belangrijk dat men berekend of er een aantoonbaar pensioentekort is. Dat noemen we de jaarruimte.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.936 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube