
Werkgevers en werknemers hebben onder leiding van het kabinet een sociaal akkoord bereikt. Premier Rutte noemt het een "historisch moment".
De belangrijkste afspraken uit het sociaal akkoord voor werknemers vind je hier genoemd:
WW
De WW gaat flink veranderen. Vanaf het derde jaar zal de de uitkering worden betaald door werknemers en werkgevers samen. Beiden nemen 50 procent van de kosten voor hun rekening. De uitwerking moet nog worden geregeld middels de verschillende CAO's.
Het eerste jaar van de WW uitkering blijft zoals die nu is: maximaal 70 procent van het laatst verdiende loon. Men kan ook in het tweede jaar nog steeds aanspraak maken op WW. Die uitkering kan dan hoger zijn dan 70 procent van het minimumloon. Dat is voor deze groep een verbetering ten opzichte van het regeerakkoord.
Ontslagrecht en ontslagvergoedingenHet ontslagrecht wordt versoepeld maar dit gaat pas 2016 in. Dit in verband met de huidige crisis. Alle ontslagen werknemers krijgen in de toekomst een vergoeding. Een belangrijk verschil met de huidige situatie. De hoogte van de vergoeding wordt vastgelegd in de wet en zal afhankelijk zijn van het aantal gewerkte jaren. Er komt een maximum van 75.000 euro en voor mensen die meer verdienen, wordt de vergoeding maximaal een jaarsalaris. Het is wel de bedoeling dat het geld dat men ontvangt ook wordt gebruikt om zo snel mogelijk weer een andere baan te vinden.
Hoe de nieuwe WW en ontslagrecht er precies uit gaat zien moet nog op een aantal vlakken verder ingevuld worden. De ontslagvergoeding blijft beschikbaar voor werknemers die hun baan verliezen en de mogelijkheid om deze ontslagvergoeding onder te brengen in een
gouden handdruk bankspaarrekening blijft dus bestaan.