Moneywise.nl » Weblog » Actueel » Einde van de stamrecht BV per 2015?

Einde van de stamrecht BV per 2015?

donderdag 11 juli 2013 om 19:33:38 Jeroen Wolfsen 10 reacties
foto samson en rutte presentatie regeerakkoordOnderdeel van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro voor 2014 en volgende jaren is het verbieden van de Stamrecht BV. Tenminste als het aan de de PVDA en de VVD ligt. Bronnen bevestigen aan de NRC dat de regeringspartijen het hoofdlijnen eens zijn over de invulling van dit pakket.

Stamrecht BV
Werknemers die hun baan verliezen en daarvoor een ontslagvergoeding krijgen, kunnen er voor kiezen de ontslagvergoeding te storten in een Stamrecht BV. Ze betalen dan niet direct 52% inkomstenbelasting, maar betalen minder belasting omdat ze de vergoeding verspreid over meerdere jaren uit laten betalen.

In 2014 wil de coalitie bestaande Stamrecht BV's de mogelijkheid geven de waarde in de BV in één keer uit te laten keren. Om dit te stimuleren kunnen Stamrecht BV houders dit doen tegen een gereduceerd belastingtarief.
Dit zou de staat zo'n 1,2 miljard opleveren. Daarnaast hoopt de coalitie dat dit de economie ook een impuls geeft.

Verbod op Stamrecht BV
Om structureel meer belasting te innen wil de coalitie Stamrecht BV's vanaf 2015 gaan verbieden. Werknemers die in 2015 worden ontslagen met een ontslagvergoeding zouden hiermee geen Stamrecht BV mogen oprichten. Opmerkelijk is dat in de plannen niet gesproken wordt over stamrecht-banksparen of stamrecht-verzekeren, waarbij de ontslagvergoeding belastingvrij wordt gestort bij een bank of verzekeraar. Het openbreken van deze producten lijkt ook een stuk lastiger vanwege boete clausules en afkoopkosten die banken en verzekeraars in rekening brengen.
Vooralsnog  lijken de pijlen zich nu vooral te richten op de Stamrecht BV.

Naast deze bezuinigingen zal de rest van de 6 miljard worden behaald door te bezuinigen in de zorg. De exacte omvang hiervan is nog niet bekend. Op 19 augustus komen de VVD en de PVDA weer bij elkaar. Als dan blijkt de plannen te weinig opleveren, dan zullen investeringen in 2014 worden uitgesteld.

Stamrecht BV of banksparen
Een Stamrecht BV is o.a. door de hoge oprichtingskosten en jaarlijkse kosten vaak alleen interessant als de ontslagen werknemer een eigen bedrijf wil starten, of er van overtuigd is dat hij een beter rendement kan behalen dan beleggingsfondsen van de bank.
Veel ontslagen werknemers kiezen dan ook voor het veel goedkopere banksparen.

UPDATE:
Inmiddels is duidelijk dat het afschaffen van de stamrechtvrijstelling in 2014 plaats zal vinden.
Bekijk het hele dossier over het vervallen van de stamrechtvrijstelling
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van actueel.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

A Wissingh Venlo

28 augustus 2013 9:37:56

Dit zou absurd zijn om bestaande stamrecht bv s die keurig pensioensalaris uitkeren ook na de pensioendatum te gaan verbieden. Men heeft bewust gekozen om zo een Bv op te richten en de kosten daarvoor gemaakt. Het kan toch niet zo zijn dat dit kabinet hier ineens een streep doorheen kan halen onder het mom dat het belastingtarief gunstiger zou zijn als men ineens alles moet opnemen

reageer op A Wissingh Venlo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 augustus 2013 9:48:29

Geachte heer of mevrouw Wissingh,
Voorlopig is dit slechts onderdeel van een plan met bezuinigingen. Vanuit de markt is er veel commentaar op omdat het helemaal niet te verwachten is dat veel mensen met een stamrecht bv ook hiervan gebruik zullen of zelfs kunnen maken. Veel mensen hebben een stamrecht bv opgericht om het geld daaruit te kunnen lenen aan zichzelf voor bijvoorbeeld een hypotheek of het starten van een eigen bedrijf. Ook staan veel Stamrecht Bv's "onder water". Dat wil zeggen dat er minder geld aanwezig is dan men als verplichting op de balans heeft staan. Een groot probleem omdat BV's vaak een hoge oprentingsverplichting hebben terwijl ze nauwelijks rendement maken en vaak zelfs verlies draaien door verkeerde beleggingen.
Maar vooralsnog zijn het alleen maar plannen en pas tijdens Prinsjesdag zal blijken welke plannen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Met vriendelijke groet, Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Joost Rietveld

29 augustus 2013 8:14:41

Waar ik graag nog aan toevoeg dat voor bestaande stamrecht BV's ongetwijfeld eerbiedigende werking komt. Het is niet uitvoerbaar om alle bestaande BV's te verbieden.

reageer op Joost Rietveld

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 augustus 2013 8:57:31

Beste Joost, Dat lijkt mij ook want zoals ik al aangeef hebben veel stamrecht bv's hun geld belegd of vast staan in een constructie waarbij het niet mogelijk is om nu af te rekenen omdat en er niet aan kan komen of omdat dit grote verliezen oplevert.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Karel

19 september 2013 11:05:02

Als het geld vrij opneembaar is (en niet vastzit in een fonds), is nog steeds de vraag wat is beter; alles opnemen met 20% korting of gewoon in laten staan.
Je bent niet verplicht om het op te nemen.

reageer op Karel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 september 2013 13:35:40

Beste Karel,
Dat is inderdaad zo, je bent niet verplicht tot opname. Het is een leuke optie om je gouden handdruk voortijdig af te rekenen met 20% korting maar wellicht is het voor jouw persoonlijk niet de beste oplossing. Als je het geld kan laten staan tot na pensioendatum betaal je waarschijnlijk nog minder belasting en blijft het geld buiten box 3 en de 1,2% vermogensrendementsheffing. Laat je daarom goed voorlichten door een specialist. Als je behoefte hebt aan een goede onafhankelijk financieel planner op FFP nivo kunnen we je in contact zetten met diverse financieel planners.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan de Zanger

30 september 2013 10:58:26

Is het na de algemene beschouwingen al duidelijk geworden dat deze regeling, mocht hij worden ingevoerd, niet voor banksparen geldt ?

reageer op Jan de Zanger

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 september 2013 11:29:24

Toen men in Den Haag voor het eerste over deze plannen sprak had men het inderdaad alleen op dover de stamrecht BV's. Inmiddels is duidelijk dat het ook voor stamrecht verzekeringen en stamrecht banksparen geldt. Dit staat in de Macro Economische Verkenning van het Centraal Plan Bureau die met Prinsjesdag is gepubliceerd.De tekst hierover is duidelijk: “De stamrechtvrijstelling wordt per 1 januari 2014 afgeschaft voor nieuwe gevallen voor BV’s, bankspaar- en verzekeringsproducten.”
Meer informatie hierover vindt u hier: http://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/stamrechtvrijstelling-mogelijk-afgeschaft-wat-betekent-dit-voor-u/
met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Karel v D

14 oktober 2013 12:36:13

Ik begreep van alle berichten per 1-1-2014?
hier lees ik 2015?
is daar al definitief een uitspraak over gedaan?

reageer op Karel v D

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 oktober 2013 14:50:43

Beste Karel,
Toen we dit artikel schreven in juli was het nog zo dat het plan per 2014 in zou gaan. Inmiddels is bekend dat het in januari 2014 in zal gaan als de plannen goedgekeurd worden. Dat weten we pas 100% zeker op 16 en 17 december. Maar alle signalen lijken er op dat het doorgaat per 01-01-2014
hier meer info over dit verhaal. http://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/de-meest-gestelde-vragen-over-afschaffen-stamrechtvrijstelling/
http://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/stamrechtvrijstelling-mogelijk-afgeschaft-wat-betekent-dit-voor-u/
jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons