De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw de rente verlaagd. Het is inmiddels de achtste verlaging sinds juni vorig jaar. De depositorente – het belangrijkste rentetarief – gaat met een kwart procentpunt omlaag naar 2 procent. Een belangrijke stap die gevolgen heeft voor iedereen met een hypotheek, spaargeld of lijfrente-uitkering. In dit blog leggen we uit waarom de ECB dit doet, wat het effect is op de huizenmarkt én waarom klanten van Moneywise die kiezen voor een gegarandeerde pensioenuitkering nu extra goed moeten opletten.
Waarom verlaagt de ECB de rente?
De reden is helder: de Europese economie kwakkelt. De groei in het eerste kwartaal van 2025 bedroeg slechts 0,3%. Tegelijkertijd daalt de inflatie in de eurozone – die in mei uitkwam op 1,9% – tot net onder de doelstelling van de ECB. Dat biedt ruimte om de rente te verlagen.
Een lagere rente maakt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de ECB. Banken kunnen daardoor op hun beurt goedkopere leningen verstrekken aan consumenten en bedrijven, wat de economie moet stimuleren. Maar zoals vaak het geval is, geldt ook hier: waar winnaars zijn, zijn verliezers.
Goed nieuws voor huizenkopers… of toch niet?
De verlaging van de depositorente werkt vrijwel altijd door in de
hypotheekrente. Die zal dus waarschijnlijk verder dalen. Dat klinkt als goed nieuws voor wie een huis wil kopen: een lagere rente betekent immers lagere maandlasten. Maar er zit een keerzijde aan dit verhaal.
Een lage hypotheekrente jaagt de huizenprijzen aan. Want met lagere maandlasten kunnen mensen meer lenen en dus meer bieden. Dit versterkt de concurrentie op de woningmarkt en duwt de huizenprijzen verder omhoog. Juist in Nederland, waar de inflatie met 3,3% ruim boven het Europese gemiddelde ligt, kan dit voor extra prijsdruk zorgen.
En wat betekent het voor jouw pensioen of lijfrente?
Ben je van plan binnenkort met
pensioen te gaan of komt jouw
lijfrente binnenkort vrij? Dan is deze renteverlaging geen goed nieuws als je kiest voor een vaste en gegarandeerde uitkering.
• De hoogte van een vaste pensioen- of lijfrente-uitkering is direct afhankelijk van de rentestand.
• Hoe lager de rente, hoe lager de maandelijkse uitkering die verzekeraars of banken kunnen aanbieden.
• Voor veel klanten van Moneywise die kiezen voor een gegarandeerde uitkering bij een bank of verzekeraar, betekent dit dus: minder pensioen voor hetzelfde kapitaal.
Zeker voor mensen die hun lijfrente willen omzetten in een tijdelijke oudedagslijfrente of een levenslange uitkering, is het rentepeil van groot belang. Bij een rente van 2% kunnen verzekeraars simpelweg minder uitkeren dan bij 3 of 4%.
Wat kun je doen als je binnenkort een uitkering moet starten met je pensioen of lijfrente?
• Vergelijk goed: bij Moneywise kun je eenvoudig zien welke aanbieder op dit moment de hoogste uitkering biedt. De verschillen zijn vaak groot.
• Overweeg een variabele uitkering: via aanbieders zoals OAKK kun je ervoor kiezen om je
lijfrente op basis van beleggen te laten uitkeren. Je hoeft niet eens heel veel beleggingsrisico te nemen om kans te maken op fors hogere uitkeringen dan bij een vaste lijfrente via een banksparen of een verzekering.
• Ook je pensioen kun je laten uitkeren als
variabel pensioen. Ook dan heb je kans op een uitkering die door de jaren heen stijgt en je begint meteen met een hogere uitkeirng. Moneywise heeft als enige in de markt online vergelijking voor variabel pensioen waarmee je heel snel alle aanbieders vergelijkt en de hoogste uitkering kan vinden.
Tot slot
De ECB probeert met deze renteverlaging de economie in de eurozone te stimuleren. Voor wie een hypotheek heeft of zoekt, kan dat voordelig uitpakken – al leidt het ook tot prijsopdrijving. Voor spaarders en mensen die binnenkort hun pensioen of lijfrente willen omzetten in een gegarandeerde uitkering, is het juist een minder gunstig moment.
Wil je weten wat dit betekent voor jouw situatie? Op Moneywise.nl kun je berekenen waar jij het beste af bent met jouw pensioen- of lijfrentekapitaal. En natuurlijk helpen we je graag met een persoonlijk advies.