Moneywise.nl » Weblog » Actueel » Belastingaangifte in de toekomst gespreid door het hele jaar mogelijk.

Belastingaangifte in de toekomst gespreid door het hele jaar mogelijk.

dinsdag 20 mei 2014 om 12:42:04 Jeroen Wolfsen 1 reacties
belasting envelop (blauw)Staatssecretaris Wiebes heeft bekend gemaakt dat in de toekomst het mogelijk moet worden om het hele jaar belastingaangifte te doen bij de belastingdienst. Nu moet dat nog voor 1 april.  Doordat veel mensen op het laatste moment aangifte doen, ontstaat er grote drukte bij de belastingdienst. Zowel de belasting telefoon als de online aangiftetool kan de grote druk niet goed aan.

De wachttijden bij de belastingdienst lopen in de aangifte periode op tot een half uur of langer en dat is onaanvaardbaar. De werkdruk bij medewerkers van de belastingtelefoon is hierdoor te hoog.  En het levert fouten op. Mensen worden niet teruggebeld of krijgen verkeerde informatie, zo blijkt uit een onderzoek van de consumentenbond in februari 2014.

De grote drukte in de laatste dagen van maart levert ook storingen op in de aangiftesoftware.  Dit jaar werd daarom de termijn van 1 april zelfs twee dagen opgeschoven zodat iedereen toch nog in staat was om op tijd aangifte te doen.

 

Spitsverwachting belastingtelefoon
Wiebes heeft in een brief aan de Kamer aangegeven dat hij duidelijker wil communiceren met de belastingbetaler hoelang de wachttijd bij de belastingtelefoon bedraagt. Op die manier kunnen mensen beter inschatten of het zinvol is om op dat moment de belastingtelefoon te bellen of dat men beter een ander moment  kan kiezen.  Hij noemt dit de spitsverwachting.

Daarnaast moet er bij nieuwe wetsvoorstellen beter worden gekeken wat dit betekent voor de uitvoerbaarheid door de belastingdienst. Er worden teveel nieuwe plannen gemaakt, die in de praktijk moeilijk uitvoerbaar blijken te zijn voor de belastingdienst.

Dit alles moet leiden tot een efficiëntere belastingdienst waarbij er minder fouten gemaakt worden en er minder kans is op fraude.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van actueel.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Josephine Westermann

23 november 2014 9:55:28

Ik ben van mening dat het niet alleen voor de belastingdienst een goede oplossing zou zijn, maar b.v. ook voor de administratieafdeling van kleine bedrijven, accountants en auditors. Voor deze vakgroepen ontstaat in de eerste maanden van het nieuwe jaar een enorme werkdruk waardoor het ziekteverzuim oploopt.
Ook voor de particulieren is het veel prettiger de aangifte te doen op een moment dat het beter uitkomt.
Ikzelf vraag regelmatig uitstel aan, omdat 1 april te vroeg is.
Voor alle partijen zal het spreiden van de aangifte over het hele jaar een minder stresvolle situatie opleveren.
Met vriendelijke groet,

Mw. J.M.westermann

reageer op Josephine Westermann
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons