Opinie

Tja, duidelijk duurt het langst

Jeroen Wolfsen dinsdag 15 juli 2014 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
We kennen allemaal het spreekwoord 'Eerlijk duurt het langst'.  Deze spreuk zou op de gevel moeten staan van elke bank en verzekeraar. Consumenten hebben gewoon recht op financiële producten die overeenkomen met wat men er van mag verwachten. Helaas was en is dat in veel gevallen niet het geval.

Vandaag werd bekend dat verzekeraar DELA een boete van de AFM heeft gekregen van € 500.000 wegens misleidende informatie. DELA heeft in 2013 spaarverzekeringen verkocht en daarvoor onduidelijke reclame gemaakt. DELA deed in haar reclame uitingen voorkomen dat sparen bij DELA gegarandeerd is. En daarmee leek het of het verzekeringsproduct van DELA onder de dekking van € 100.000 op basis van het Nederlandse Deposito Garantie Stelsel viel. En dat is niet zo.
Het DELA Coöperatiespaarplan is  namelijk een levensverzekering en die valt nooit onder het garanatiestelsel. Verzekeraars onderling hebben wel een opvangregeling, waarbij er bescherming is voor verzekerden maar men zal bijna altijd minder krijgen dan men heeft ingelegd. En ja, minder terugkrijgen dan je inlegt, dat is nu eenmaal niet gegarandeerd.

DELA beloofde de verzekeringsnemers van de spaarverzekering een vaste rente van 2.75% gedurende de looptijd. Op zich klopte dat ook. Als je jarenlang premies inlegde, kreeg je volgens de voorwaarden aan het eind een kapiataal dat was gegroeid met het afgesproken percentage van 2,75%. Maar als DELA gedurende de looptijd failliet zou gaan, is de kans groot dat je minder krijgt.  En dus is het niet gegarandeerd.

Heeft DELA dan express en moedwillig de consument verkeerd geinformeerd? Daar kunnen ze alleen zelf antwoord op geven. Het lijkt er in ieder geval op dat ze het randje op hebben gezocht.

Misschien was het niet de bedoeling om echt oneerlijk te zijn. Maar wees dan in ieder geval duidelijk. Duidelijk zijn is helemaal niet zo moeilijk. En overigens erg leuk om te doen. Tenminste dat vinden we bij MoneyWise.nl.
Daarom staat in de kop van dit artikel: Duidelijk duurt het langst.......en voor de duidelijkheid: eerlijk zijn ook!
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.831 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube