Lijfrente

Zo handig is een aanvullend pensioen

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 08 november 2023 om 11:27:55
Vrijwel iedereen die werkt in Nederland spaart automatisch voor zijn of haar pensioen. In het geval je in loondienst bent, zal de werkgever dit in de meeste gevallen voor je doen en mocht je zelfstandig ondernemer zijn, dan ben je hier uiteraard zelf verantwoordelijk voor. Toch kan het in beide gevallen handig zijn om naast je reguliere pensioen, ook te zorgen voor een aanvullend pensioen. We weten namelijk niet wat ons allemaal nog te wachten staat en de kans dat de hoogte van je pensioen in verhouding met je huidige salaris lager uitvalt, is vrij groot. Denk bijvoorbeeld eens aan het moeten aanschaffen van een andere auto in het geval je nu een auto van de zaak rijdt. Allemaal dingen om rekening mee te houden. Omdat er daarnaast nog veel meer redenen zijn waarom het handig is te sparen voor een aanvullend pensioen, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Zekerheid voor de toekomst

Een aanvullend pensioen biedt je de zekerheid dat je ook na je pensionering voldoende inkomen hebt om van te leven. Het basispensioen dat vanuit de overheid wordt verstrekt, is vaak niet genoeg om al je uitgaven te dekken. Met een aanvullend pensioen kun je ervoor zorgen dat je financieel comfortabel blijft tijdens je oude dag. Nu hoef je niet direct te denken dat je honderden euro’s extra nodig hebt, maar kan een  verschil van 200 euro voor de meesten al het verschil maken tussen rustig kunnen doen wat ze willen of toch enigszins moeten opletten tijdens het boodschappen doen. Je kunt je dus wel voorstellen waarom steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat het verstandig is aanvullend te sparen voor je oude dag.

Vrijheid

Door zelf bij te sparen voor je pensioen, behoud je meer controle over je eigen financiën. Een aanvullend pensioen geeft je de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel geld je wilt sparen en op welke manier. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken of juist langer doorgaan als je daar behoefte aan hebt. Wat we steeds vaker zien, is dat veel mensen de keuze maken te beleggen in ETF’s. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ETF die de 500 grootste bedrijven van Amerika volgt, de S&P500, maar er zijn ook allerlei andere opties. Stel dat je wilt beleggen in olie, dat ondanks de verduurzaming toch de nodige jaren noodzakelijk zal blijven, is het handig om eerst te kijken wat de ontwikkelingen van de olieprijzen zijn, zodat je op basis daarvan een keuze kunt maken.

Zorg voor wat extra ruimte

Ook wanneer je werkt voor een werkgever en via daar spaart voor je pensioen, kan het zijn dat je op latere leeftijd wat extra geld nodig hebt. Vooral wanneer je momenteel een auto, telefoon en ook laptop van de zaak hebt. Op het moment dat je stopt met werken, is het logisch dat je deze allemaal moet inleveren. Nu scheelt je dit wel direct in je vaste lasten, maar zal er wel een auto en telefoon moeten terugkomen. Omdat de kosten voor een auto dan ineens zowel in aanschaf als in onderhoud voor eigen rekening komen, kan het prettig zijn tijdig te beginnen met het sparen voor je pensioen. Stel dat je dan een auto wilt aanschaffen, dan kun je dit geld hiervoor gebruiken.

Begin op tijd en profiteer van rente op rente

Om optimaal te profiteren van het effect van rente op rente, is tijd je grootste vriend. Het is daarom dus ook verstandig om op tijd te beginnen. Nu hoef je echt niet direct honderden euro’s opzij te leggen, maar begin bijvoorbeeld eens met 50 euro per maand. Naarmate je ouder wordt en meer gaat verdienen, kun je prima naar rato opschalen. Neem daarom bijvoorbeeld een vast percentage van je salaris, zodat je in verhouding altijd hetzelfde spaart of belegt.

 
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.007 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube