Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Wordt lijfrente vervangen door pensioensparen?

Wordt lijfrente vervangen door pensioensparen?

woensdag 26 mei 2021 om 22:22:19 Jeroen Wolfsen 2 reacties
monopolyDe makers van Monopoly besloten een tijdje geleden dat de kanskaart "uw lijfrente vervalt, u ontvangt 100 euro' verouderd is. Niemand weet nog wat een lijfrente is. De Algemene Rekenkamer deelt deze mening en vindt dat de term lijfrente achterhaald is. En niet alleen de naam is verouderd, de hele systematiek van de lijfrente moet op de schop vindt de Rekenkamer. De regeling is te ingewikkeld en wordt daarom door weinig mensen gebruikt. De fiscale mogelijkheden van een lijfrente worden pas door mensen gebruikt als de pensioenleeftijd in zicht komt. En dan is het eigenlijk te laat om een pensioen bij elkaar te sparen. Tijd voor een opfrisbeurt!

Weinig mensen maken gebruik van lijfrente


Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen gebruik maken van de mogelijkheid om een lijfrente af te sluiten om een privé pensioen te regelen. Men schat dat zo'n 2 miljoen mensen geen pensioen opbouwen. Daarvan zijn zo'n 800.000 mensen die geen pensioen opbouwen bij een werkgever en 1,2 miljoen ondernemers die ook zelf hun moeten voor zien in pensioen. Van de ondernemers is bekend dat 10% gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden van een lijfrente. Van de werknemers zonder pensioen schat men dat het percentage op 5%.  Het probleem is dus duidelijk: onbekend maakt onbemind.

Lijfrente te ingewikkeld


Wat daarbij niet helpt zijn de ingewikkelde rekensommen die mensen moeten maken om aan te tonen dat ze recht hebben op belastingaftrek voor een lijfrente. Het berekenen van die zogenaamde jaarruimte- en reserverinsgruimte blijkt in veel gevallen te ingewikkeld.

Pensioensparen dan maar?


De Algemene Rekenkamer geeft geen voorbeeld wat een betere naam zou zijn voor lijfrente maar het woord pensioensparen komt natuurlijk al snel omhoog in het rijtje van favorieten. Met een betere herkenbare naam en een versimpelde regeling zou er een impuls kunnen komen voor het zelf sparen voor je pensioen. En dat is wel nodig want niet alleen de 2 miljoen mensen die geen pensioen opbouwen hebben een probleem. Ook mensen die wel pensioen opbouwen, bouwen over het algemeen minder pensioen op dan men denkt. Dat komt door slechte pensioenregelingen en het vaak wisselen van werkgevers. Een eigen pensioenpot is dan een welkome aanvulling.

Pensioensparen banksparen makkelijk te vergelijken


De fiscale spelregels zijn dan wellicht lastig maar het vergelijken van pensioensparen of lijfrente bankspaarproducten en het online afsluiten daarvan is simpel. Gebruik de lijfrente vergelijkingstool van Moneywise en ontdek hoe u het beste een lijfrente opbouwt voor uw eigen pensioen op latere leeftijd.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

theo stor

21 juli 2021 15:56:40

mijn vraag is: is het ook mogelijk om een lijfrente af te sluiten die niet aan een vaste rente is gebonden, maar die gebaseerd is op beleggingen? dank alvast, theo stor

reageer op theo stor

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 augustus 2021 19:55:33

Theo, dat kan. Maar de producten daarvoor blinken uit in hoge kosten en ondoorzichtigheid. Let dus goed op wat je doet: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/vergelijken-van-aanvullend-pensioen-op-basis-van-beleggen-erg-ingewikkeld/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662