Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Waar moet u op letten als u een lijfrente bankspaarrekening voor een aanvulling op uw pensioen wilt regelen?

Waar moet u op letten als u een lijfrente bankspaarrekening voor een aanvulling op uw pensioen wilt regelen?

woensdag 01 april 2015 om 13:24:33 Maarten Docter 2 reacties
lijfrenteAls u wilt bijsparen voor uw pensioen dan krijgt u te maken met een aantal fiscale spelregels en moet u een keuze maken uit de verschillende producten en mogelijkheden die u heeft. MoneyWise wil u graag helpen bij het maken van de juiste keuzes en biedt u de mogelijkheid om alle banken die lijfrente banksparen aanbieden te vergelijken.

We krijgen altijd veel vragen over lijfrente en de aftrekbaarheid daarvan. Daarom willen we u in dit arikel graag enkele tips geven waar u op kun letten. En heel belangrijk: als u vragen heeft, bel of mail ons gerust!

Bereken eerst uw jaarruimte


De jaarruimte is het maximale bedrag dat u af mag trekken van uw inkomsten belasting en kan storten op een lijfrente bankspaarrekening.
Uw jaarruimte is afhankelijk van onder meer uw inkomen en pensioenopbouw van het vorige jaar.
Op onze website vindt u een handige tool waarmee u uw jaarruimte kunt berekenen.

Naast de jaarruimte kan u ook nog gebruik maken van uw reserveringsruimte. Deze kan u het beste op de site van de Belastingdienst uitrekenen.

Stort nooit meer dan uw jaarruimte


Als u meer stort dan uw jaarruimte loopt u het risico dat u belasting gaat betalen over de uitkeringen na uw AOW-gerechtigde leeftijd. U betaalt dus belasting maar heeft geen belastingvoordeel genoten. En dat is niet verstandig want u moet dan zelf bij de Belastingdienst bewijzen dat u niet alles heeft afgetrokken.

Hoe werkt een bankspaar opbouwrekening


Banksparen met een lijfrente lijkt erg op een normale spaarrekening. Het belangrijkste verschil is dat u de inleg mag aftrekken en de uitkeringen t.z.t. belast zijn. Gedurende de periode dat het geld op de rekening staat betaalt u geen 1,2% vermogensrendementsheffing.

De rekening is geblokkeerd. U mag het geld er niet zomaar af halen.
U kunt het saldo op een banksparen opbouwrekening pas laten uitkeren vanaf uw AOW-leeftijd. Op dat moment zet u de opbouwrekening om naar een uitkeerrekening.

U mag zo vaak bijstorten als u wilt en er is geen enkele inleg verplichting. Als u het geld niet heeft vastgezet in een deposito tegen een vaste rente, kan u op ieder moment uw geld laten overboeken naar een andere lijfrente bankspaarrekening bij een andere bank. U heeft dus veel vrijheid.

Rente vast of variabel


De rente is op dit moment erg laag. Veel mensen worstelen met de vraag of ze de rente wel of niet vast moeten zetten omdat men denkt dat de rente wel weer eens zal stijgen. In dit artikel leest u hier meer over.

Voordelen van banksparen  • Banksparen levert altijd meer op dan een lijfrenteverzekering.

  • Er is nooit verlies van kapitaal bij overlijden.

  • U heeft tot € 100.000 dekking op basis van het depositogarantiestelsel.

  • Lage kosten en een transparant product.

  • Mogelijkheid van variabele rente, vaste rente en beleggen.


Voordelen van MoneyWise  • Op www.moneywise.nl kunt u alle banken online vergelijken

  • Snel online aangevraagd en geregeld

  • We bieden u hulp waar nodig

  • We regelen het goedkoop en snel voor u

Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Joke

5 april 2018 23:31:57

Volgend jaar moet ik mijn lijfrente koopsompolis omzetten naar uitkeringen. Ik ben van plan dat bij een bank te doen. Mijn vraag is nu of er tijdens de looptijd van de uitkeringen over de hoofdsom ook rente wordt bijgeboekt. Bij voorbaat dank voor de informatie. mvgr, Joke Schoonhoven

reageer op Joke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 april 2018 10:18:10

Beste Joke,
Een bank levert inderdaad het meeste op. De rente die je ontvangt zit bij de uitkering in. Dus als voorbeeld: je stort € 10.000 en je ontvangt 10 jaar iedere maand € 100. Dan heb je 120 keer € 100 is € 12.000 ontvangen. De rente is dan € 2.000 in dit voorbeeld.
Er is nog wel wat verschil tussen de banken en daarnaast zijn er banken die extra kosten rekenen: Rabo € 2.50 per maanduitkering en ABN €2,20. Dat doen de andere banken niet.
Hier kun je alle bankspaarekeningen vergelijken en gratis de beste offerte opvragen. Daarna regel je de lijfrente bankspaarrekening makkelijk, snel en goedkoop via Moneywise.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662