Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Waar kan ik terecht met mijn vrijkomende lijfrente als ik in het buitenland woon?

Waar kan ik terecht met mijn vrijkomende lijfrente als ik in het buitenland woon?

dinsdag 14 april 2015 om 09:17:57 Maarten Docter 2 reacties
lijfrenteWe krijgen bij MoneyWise regelmatig te maken met klanten die in het buitenland wonen en met hun vrijkomende lijfrente een direct ingaande lijfrente moeten aankopen. Het liefst kiezen zij voor een vorm van banksparen, informeren hier en daar bij een bank, maar komen er al snel achter dat zij bij een bank niet (meer) terecht kunnen. Dus zijn de niet-ingezetenen van Nederland overgeleverd aan de verzekeraars. En de keuze uit het aantal verzekeraars is beperkt.

Lijfrente uitkeren als niet-ingezetene


Bij een bank kunt u niet meer terecht. De banken hebben er geen vergunning voor, het is arbeidsintensief en de bank moet anders omgaan met de inhouding van belastingen. Maar als uw lijfrente vrijkomt en u woont in Frankrijk, waar kunt u dan wel terecht?

MoneyWise weet bij welke verzekeraar u terecht kunt. Dat kan soms bij de verzekeraar waar uw lijfrente nu nog is ondergebracht. En soms moeten we uitwijken naar een andere partij. Het hangt af van het land waar u woonachtig bent, maar ook of u uw lijfrente wilt laten uitkeren of nog uitstellen. Belgisch-, Duits- en Frans-ingezetenen maken nog de meeste kans op een nieuwe lijfrenteverzekering.

Lijfrente uitkeren en vrijstelling loonbelasting en premie volksverzekering


Als u een verzekeraar gekozen heeft dan kunt u via het Belastingdienstkantoor Buitenland in Heerlen schriftelijk om vrijstelling van inhouding van loonbelasting vragen. De uitkerende instantie kan op basis van die vrijstelling uw lijfrente zonder inhouding van loonbelasting uitkeren. Daarvoor is wel een betaalrekening bij een bank in Nederland als tegenrekening nodig. Daarnaast verwacht de verzekeraar van u een kopie van uw geldige Nederlandse legitimatiebewijs en een bewijs van uw BSN (voorheen sofinummer). Een Nederlands woonadres is soms nodig om door de aanvraagsystemen van de verzekeraar te kunnen.

Als het u niet lukt om de vrijstelling van inhouding van loonbelasting te verkrijgen, dan is de uitkerende instantie verplicht om de loonbelasting volgens de groene tabellen in te houden. U verrekent de ingehouden belasting dan weer met uw aangifte inkomstenbelasting.

Vergelijken als niet-ingezetene van Nederland


Speciaal voor niet-ingezetenen van Nederland is onze webpagina https://www.moneywise.nl/lijfrente/lijfrente-in-het-buitenland.aspx beschikbaar die zo up to date mogelijk wordt gehouden en waar u ook het ‘Verzoek Vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen' kunt downloaden. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer +31(0)85 760 76 00 of mailen naar info@moneywise.nl. Wij helpen u graag.
Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Dorina Giesbergen

29 december 2016 17:04:27

Mijn lijfrentepolis loopt af 31 dec 2016. Ik woon 10 jaar in Frankrijk en heb hier ook gewerkt. Ik heb geen premie afgetrokken voor de belasting, er word ook geen loonbelasting vanuit nederland ingehouden van mijn kleine pensioentjes. A Ik doe belastingaangifte in Frankrijk. Wat moet ik nu doen ???? Hopelijk weten jullie dat !

reageer op Dorina Giesbergen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 december 2016 20:18:04

Beset Dorina,
Als je geen premies hebt afgetrokken dan moet je een saldoverklaring aanvragen bij de fiscus. Die kun je vervolgens op sturen naar de uitkerende bank of verzekeraar, die zal dan uitkeren zonder belastinginhouding.
Je moet wel een uitkering regelen. Daarbij is het weer lastig dat je in het buitenland woont, niet iedere bank of verzekeraar wil dan een product leveren. Bel mijn collega's meer even, die kunne je hier meer over vertellen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662