Lijfrente

Vrijkomende lijfrente? Banksparen levert vaak het meeste op

Jochem Kessens maandag 11 juni 2012 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Valt het kapitaal van uw koopsom- of lijfrentepolis binnenkort vrij, dan moet u een beslissing nemen over wat u met uw lijfrentekapitaal wilt gaan doen. Vaak krijgt u van uw huidige verzekeraar een aanbieding. Enkele verzekeraars zoals AEGON, ASR, Delta Lloyd en Interpolis bieden u als u klant blijft  een hogere uitkering dan 'nieuwe klanten'. Ondanks dat blijkt vaak dat overstappen naar een andere verzekeraar of bank veel geld kan opleveren. Zo krijgt een vrouw van 65 jaar die een vrijkomende lijfrente van € 45.000 in 20 jaar wil laten uitkeren van AEGON Verzekeringen een maandelijkse uitkering van € 238,-. Besluit ze haar lijfrente onder te brengen bij Centraal Beheer Achmea (banksparen), dan krijgt ze maandelijks € 279,-. Een meeropbrengst van ruim € 9.800,-.

Banksparen vs Verzekeren
Banksparen is populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer consumenten banksparen verkiezen boven de lijfrenteverzekering. Banksparen is in de basis veel simpeler dan de levensverzekering, het is immers niets anders dan een geblokkeerde spaarrekening. Daarnaast is de rentevergoeding bij banksparen al sinds de introductie ervan hoger dan die van een lijfrenteverzekering.

Lijfrenteverzekering en vrouwen
Vrouwen worden doorgaans ouder dan mannen. Bij het bepalen van de rente bij een lijfrenteverzekering wordt er gekeken naar de kans waarop de verzekerde komt te overlijden. Omdat de kans op overlijden bij vrouwen kleiner is dan bij mannen, keren levensverzekeraars een lager bedrag uit aan vrouwen, dan aan mannen in dezelfde situatie.
Vanaf 21 december 2012 is het verschil in opbrengst op basis van geslacht verboden. Verzekeraars moeten dan aan mannen en vrouwen dezelfde opbrengst uitbetalen. Vrouwen wordt aangeraden hun koopsom- of lijfrentepolis na deze datum pas te verlengen, omdat ze dan waarschijnlijk een hogere premie krijgen op basis van deze wetswijziging. Mannen zullen daarentegen in verhouding een lagere uitkering krijgen na deze datum.

Banksparen maakt geen onderscheid in opbrengst tussen mannen en vrouwen. Het is immers geen levensverzekering, maar een spaarrekening.

Lijfrente offerte check
Heeft u een voorstel van uw verzekeraar ontvangen en wilt u of banksparen meer oplevert dan bij uw huidige verzekeraar? Bereken dan hoeveel banksparen met uw lijfrente oplevert. Vergelijk de uitkomst met de offerte van uw verzekeraar.

Bereken wat banksparen oplevert
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube