Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Vrijkomende lijfrente? Banksparen levert vaak het meeste op

Vrijkomende lijfrente? Banksparen levert vaak het meeste op

maandag 11 juni 2012 om 14:39:17 Jochem Kessens 2 reacties
lijfrenteValt het kapitaal van uw koopsom- of lijfrentepolis binnenkort vrij, dan moet u een beslissing nemen over wat u met uw lijfrentekapitaal wilt gaan doen. Vaak krijgt u van uw huidige verzekeraar een aanbieding. Enkele verzekeraars zoals AEGON, ASR, Delta Lloyd en Interpolis bieden u als u klant blijft  een hogere uitkering dan 'nieuwe klanten'. Ondanks dat blijkt vaak dat overstappen naar een andere verzekeraar of bank veel geld kan opleveren. Zo krijgt een vrouw van 65 jaar die een vrijkomende lijfrente van € 45.000 in 20 jaar wil laten uitkeren van AEGON Verzekeringen een maandelijkse uitkering van € 238,-. Besluit ze haar lijfrente onder te brengen bij Centraal Beheer Achmea (banksparen), dan krijgt ze maandelijks € 279,-. Een meeropbrengst van ruim € 9.800,-.

Banksparen vs Verzekeren
Banksparen is populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer consumenten banksparen verkiezen boven de lijfrenteverzekering. Banksparen is in de basis veel simpeler dan de levensverzekering, het is immers niets anders dan een geblokkeerde spaarrekening. Daarnaast is de rentevergoeding bij banksparen al sinds de introductie ervan hoger dan die van een lijfrenteverzekering.

Lijfrenteverzekering en vrouwen
Vrouwen worden doorgaans ouder dan mannen. Bij het bepalen van de rente bij een lijfrenteverzekering wordt er gekeken naar de kans waarop de verzekerde komt te overlijden. Omdat de kans op overlijden bij vrouwen kleiner is dan bij mannen, keren levensverzekeraars een lager bedrag uit aan vrouwen, dan aan mannen in dezelfde situatie.
Vanaf 21 december 2012 is het verschil in opbrengst op basis van geslacht verboden. Verzekeraars moeten dan aan mannen en vrouwen dezelfde opbrengst uitbetalen. Vrouwen wordt aangeraden hun koopsom- of lijfrentepolis na deze datum pas te verlengen, omdat ze dan waarschijnlijk een hogere premie krijgen op basis van deze wetswijziging. Mannen zullen daarentegen in verhouding een lagere uitkering krijgen na deze datum.

Banksparen maakt geen onderscheid in opbrengst tussen mannen en vrouwen. Het is immers geen levensverzekering, maar een spaarrekening.

Lijfrente offerte check
Heeft u een voorstel van uw verzekeraar ontvangen en wilt u of banksparen meer oplevert dan bij uw huidige verzekeraar? Bereken dan hoeveel banksparen met uw lijfrente oplevert. Vergelijk de uitkomst met de offerte van uw verzekeraar.

Bereken wat banksparen oplevert
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Erik Borghouts

11 september 2013 19:44:03

jammer dat de link "lijfrente offerte check" niet werkt

reageer op Erik Borghouts

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 september 2013 20:27:53

Beste Erik, Dat is inderdaad jammer. We hebben de check vanwege een technisch probleem uitgezet. Gelukkig kunt u gemakkelijk een berekening maken van wat banksparen oplevert en dat zelf vergelijken met het aanbod van uw verzekeraar. Mocht u nog vragen hebben, laat dan hier een bericht achter. Ook kunt u mailen naar info@moneywise.nl of bellen tijdens kantooruren op 085-760 7600.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662