Lijfrente

Vraag van de maand: Ik heb een lijfrente en ik heb het geld eigenlijk eerder nodig dan verwacht. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Maarten Docter donderdag 26 juni 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Voor lijfrentes geldt dat u zich moet houden aan fiscale spelregels. Als u die spelregels niet volgt, dan heeft dat fiscale consequenties voor u. Er zijn echter verschillende fiscale spelregels voor lijfrentes en daarom is het belangrijk om alle varianten te noemen.

Om goed antwoord te kunnen geven heb ik eigenlijk meer informatie over uw polis en leeftijd nodig.Ik heb niet alle informatie van u gehad maar ik ga er van uit dat u  een nieuw regime lijfrente heeft en nog geen 65 jaar bent.

Zo herkent u een nieuw regime lijfrente:

  • Een premiebetalende polis die is afgesloten ná 16 oktober 1990 of
  • een koopsompolis (éénmalige inleg) die is afgesloten ná 1 januari 1992.

Omdat u de premies voor een dergelijke lijfrente heeft afgetrokken van de inkomstenbelasting, is de uitkering uiteindelijk belast. En deze uitkering mag u niet in één keer ontvangen. Dat moet in termijnen. Die termijnen noemt men lijfrente uitkeringen.

Afkopen levert een fiscale boete op
Als u een nieuw regime lijfrente wel voortijdig in één keer laat uitkeren, wordt dit door de Belastingdienst gezien als afkopen. Dat betekent dat er in eerste instantie 52% belasting + 20% revisierente (boeterente) = 72% belasting wordt ingehouden. Dat is toch zonde van uw geld, waar u jaren voor gewerkt heeft.

Wat zijn mijn mogelijkheden als ik niet wil afkopen?
U kunt uw lijfrente laten uitkeren door een verzekeraar of een bank. Met de wetenschap dat door een bank laten uitkeren meestal meer oplevert dan door een verzekeraar. Daarnaast kent banksparen een aantal voordelen ten opzichte van een lijfrenteverzekering, namelijk lagere kosten, daardoor beter rendement en dus hogere uitkeringen, het depositogarantiestelsel is van toepassing en het wettelijk erfrecht wordt standaard toegepast indien de rekeninghouder tussentijds komt te overlijden. Het geldt verdwijnt dus nooit in de zakken van de bank.

Uitkeren vanaf leeftijd 65
Vanaf leeftijd 65 kunt u uw lijfrente via een lijfrente banksparen uitkeerrekening in minimaal 5 jaar laten uitkeren. Hierbij is het belangrijk dat u na 1 januari 2014 geen premie meer heeft ingelegd. Als u namelijk nog wel heeft ingelegd mag u het deel dat is opgebouwd na 1 januari 2014 pas gebruiken vanaf AOW leeftijd.

Uitkeren voor 65
In een aantal gevallen kunt u uw lijfrente vóór leeftijd 65 laten uitkeren. Kiest u voor een lijfrente banksparen uitkeerrekening? Dan is de looptijd van die uitkeringen minimaal tot uw 65e + 20 jaar.

Voorbeeld: u bent 60 jaar, en u wilt uw lijfrente via banksparen laten uitkeren. De looptijd van die uitkeringen is minimaal 5 jaar (leeftijd 60 tot 65) + 20 jaar = 25 jaar.

Direct ingaande lijfrente bij een verzekeraar
U kunt uw lijfrente vóór leeftijd 65 door een verzekeraar laten uitkeren via een tijdelijke oudedagslijfrente of een overbruggingslijfrente. Een tijdelijke oudedagslijfrente keert uw lijfrente uit tot minimaal leeftijd 70. Een overbruggingslijfrente keert uw lijfrente uit tót leeftijd 65 óf het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Voor een overbruggingslijfrente mag u alleen het lijfrentekapitaal aanwenden dat op 31 december 2005 aanwezig was. Heeft u vanaf 1 januari 2006 geen premie of inleg meer voldaan, dan mag u het gehele lijfrentekapitaal aanwenden voor een overbruggingslijfrente.

Oud Regime lijfrente
Is uw lijfrentepolis vóór de genoemde data afgesloten, dan heeft u waarschijnlijk te maken met oud regime lijfrente. Met oud regime lijfrente heeft u iets meer vrijheid ten opzichte van nieuw regime lijfrente.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube