Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Vraag van de maand: Hoe verdeel je een lijfrente bij echtscheiding?

Vraag van de maand: Hoe verdeel je een lijfrente bij echtscheiding?

dinsdag 20 mei 2014 om 08:08:49 Jeroen Wolfsen 107 reacties
lijfrenteMijn man en ik gaan scheiden en zijn nu bezig om alles zo eerlijk mogelijk te verdelen. Mijn man heeft destijds met zijn spaarloon een lijfrentepolis gesloten. Kunnen we het geld uit die polis gewoon verdelen?

De meeste huwelijken in Nederland zijn gesloten in gemeenschap van goederen. Helaas eindigen veel huwelijken voortijdig door een echtscheiding. In dat geval moet de gemeenschap worden verdeeld. Dat betekent dat alle bezittingen 50/50 verdeeld moeten worden en de lijfrentepolis die één van de echtgenoten heeft, moet dus ook verdeeld worden.
Is men onder huwelijkse voorwaarden getrouwd dan is de verdeling makkelijker. De lijfrente behoort niet tot de gemeenschap en hoeft dus ook niet verdeeld te worden.
Maar het verdelen van een lijfrente is iets ingewikkelder dan het verdelen van de CD-collectie of een normale spaarrekening.

Fiscale spelregels
De eigenaar van een lijfrentepolis of lijfrente-bankspaarrekening kan de betaalde premie of inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. De fiscus heeft eigenlijk meebetaald aan het opgebouwde lijfrentekapitaal. En daarmee is het opgebouwde kapitaal geen vrij beschikbaar spaargeld meer, maar is het eigenlijk een bruto spaarpot geworden. Degene die de aftrek heeft genoten moet uiteindelijk op AOW-leeftijd belasting betalen over de uitkeringen.

Afkoop lijfrente niet toegestaan
In de praktijk zijn mensen onvoldoende op de hoogte van de fiscale spelregels van een lijfrente en wordt in een echtscheidingsconvenant nogal eens bepaald dat de lijfrente wordt afgekocht en de afkoopwaarde wordt verdeeld. Maar als een lijfrente afgekocht wordt, moet er in één keer belasting betaald worden en daarnaast wordt er een fiscale boete van 20% berekend in de vorm van revisierente.

Lijfrente 50/50 verdelen
Het verdelen van de waarde van een lijfrente kan ook zonder belastingheffing plaatsvinden door simpelweg de bank of verzekeraar waar de lijfrente loopt de opdracht te geven de waarde te splitsen en te verdelen tussen de twee ex-echtgenoten. De lijfrente hoeft niet 50/50 verdeeld te worden maar in veel gevallen is het wel verstandig om dit te doen.

Als beide partijen bijvoorbeeld besluiten dat de man de lijfrente houdt en de vrouw een geldsom ontvangt ter waarde van de helft van de lijfrente,  gebeurt er fiscaal gezien iets wat meestal niet de bedoeling is. Het bedrag dat de vrouw ontvangt wordt dan tot haar inkomen gerekend en de man kan het bedrag dat hij als vergoeding voor de lijfrente heeft betaald aftrekken van zijn inkomen als persoonsgebonden aftrek. Dit kan men alleen voorkomen als beide partners tot het einde van het jaar van scheiding fiscale partners blijven. Maar ook dat is niet altijd gewenst.

Het kan voordelig zijn om niet 50/50 te verdelen omdat er een tariefsvoordeel valt te halen als de man een heel hoog inkomen heeft en de vrouw een laag inkomen heeft. Maar dit moet dan allemaal goed doorgerekend worden.

Het is in de meeste gevallen veel makkelijker om beide partners gewoon voor de helft eigenaar te maken van de lijfrente en dat kan simpelweg door de verzekeraar of bank een brief te sturen met het verzoek de lijfrente te splitsen. Hierbij zal deze een kopie van het echtscheidingsconvenant willen ontvangen.

Speel geen verstoppertje met lijfrentepolissen.
Een echtscheiding is nooit leuk en in de praktijk gebeurt het nog wel eens dat de verdeling van het vermogen tussen beide echtgenoten de nodige strijd oplevert. Het in beeld krijgen van alle vermogensbestanddelen kan best ingewikkeld zijn en het kan zijn dat een van de echtgenoten een lijfrentepolis ‘vergeet’ te melden. Hierbij is het belangrijk dat deze echtgenoot zich realiseert dat de rechter hier heel duidelijk over is als dit later aan het licht komt: niet de helft van de waarde moet dan verdeeld worden maar de gehele lijfrente vervalt dan aan de andere echtgenoot. Dus hier geldt ook weer: eerlijk duurt het langst.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

m van den Wildenberg

19 november 2014 16:02:16

ik ben gestopt met mijn wildenberg en mijn zaak is verkocht,en dat geld weg gestort naar de de verzekering en de verzekering moet mij tot mijn dood uitbetalen,dat is ook overeen gekomen.
Nu ben ik na 8 jaar opnieuw gewoon getrouwd,echter nu wil ik gaan scheiden.
vraag is moet op de uitkering van mijn lijfrente nu mee tellen bij mijn inkomen,dit staat op mijn leven, ???????

reageer op m van den Wildenberg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 november 2014 10:45:02

Gerachte heer,
ALs u een lijfrente uitkering ontvangt dan is deze inderdaad onderdeel van uw inkomen. Als u zich afvraag of dit inkomen vervolgens ook meegenomen moet worden in een alimentatieberekeningen dan denk ik dat u dit moet vragen aan een echtscheidingspecialist.

reageer op Jeroen Wolfsen

Scott Martens

21 juli 2016 12:44:58

Beste Jeroen, al het inkomen, dus ook inkomen uit lijfrentes moeten inderdaad meegenomen worden (Box 1; Belastbare periodieke uitkeringen en verstrekkingen) want dit is een onderdeel van de zogenoemde draagkracht van de alimentatieplichtige.
Mvg Scott Martens Martens Scheidingsadvies

reageer op Scott Martens

Elsa

2 maart 2015 11:25:46

Beste Jeroen,

Bij de scheiding (gehuwd igg) hebben wij de koopsompolissen (waarvan de koopsom in mindering is gebracht op het inkomen van mijn ex-man) niet afgekocht of gesplitst.
Er is gekozen voor een 50/50 verdeling op expiratiedatum. Alle polissen zijn hierop aangepast: verzekerde en verzekeringnemer ongewijzigd (mijn ex-man). Begunstiging op expiratiedatum 50/50 voor mijn ex-man en ik. Binnenkort komen de eerste vrij. Ik wil mijn deel uitstellen tot mijn AOW leeftijd (66 en 3 mnd) in een bancaire lijfrente. Ik lees bijna nergens over de door ons gekozen optie. Krijg ik hier bij de uitkering (in 5 jaar na ingangsdatum AOW leeftijd) geen problemen mee?
Mvgr,
Elsa

reageer op Elsa

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 maart 2015 14:00:13

Beste Elsa,

Lijfrente 50/50 verdelen
Het verdelen van de waarde van een lijfrente kan ook zonder belastingheffing plaatsvinden door simpelweg de bank of verzekeraar waar de lijfrente loopt de opdracht te geven de waarde te splitsen en te verdelen tussen de twee ex-echtgenoten. Belangrijk hierbij is wel dat de verdeling 50/50 plaats vindt. Als beide partijen bijvoorbeeld besluiten dat de man de lijfrente houdt en de vrouw een geldsom ontvangt dan gaat het alsnog verkeerd. Het bedrag dat de vrouw ontvangt wordt dan tot haar inkomen gerekend en de man kan het bedrag dat hij als vergoeding voor de lijfrente heeft betaald aftrekken van zijn inkomen als persoonsgebonden aftrek. Dit kan men alleen voorkomen als beide partners tot het einde van het jaar van scheiding fiscale partners blijven. Maar ook dat is niet altijd gewenst.
Het is in de meest gevallen veel makkelijker om beide partners gewoon voor de helft eigenaar te maken van de lijfrente en dat kan simpelweg door de verzekeraar of bank een brief te sturen met het verzoek de lijfrente te splitsen. Hierbij zal deze een kopie van het echtscheidingsconvenant willen ontvangen.

Aansluitend daarop:

Eén van de eerste dingen die moet gebeuren is het schriftelijke verzoek van u en uw e-man aan de verzekeraar / bank om de lijfrente i.v.m. echtscheiding 50/50 te verdelen. En die stap heeft u volgens mij al gezet, omdat u aangeeft dat alle polissen hierop zijn aangepast. De volgende stap is het aanvragen van een lijfrente opbouwrekening (banksparen) bij de bank van uw keuze. Tijdens die aanvraag komt ook het verzoek tot waardeoverdracht van de helft van de waarde voorbij. Uw ex-man doet ditzelfde voor zijn deel van de lijfrente. U kunt meerdere lijfrentes samenvoegen op 1 lijfrente bankspaarrekening.

Als uw deel van de lijfrente eenmaal op uw naam verder rendeert via een bankspaarrekening, kunt u vanaf uw AOW-gerechtigde leeftijd uw lijfrente periodiek laten uitkeren in minimaal 5 jaar. Daarvoor vraagt u t.z.t. een lijfrente uitkeerrekening (ook banksparen) aan. De uitkeringen uit uw lijfrente worden dan belast middels de groene tabellen, netto aan u uitgekeerd, u telt de netto uitkeringen op bij uw andere belastbare inkomen uit werk en woning (box 1) en geeft uw totale inkomen in box 1 op in de aangifte inkomstenbelasting. De uitkeringen uit de lijfrente die uw ex-man ontvangt worden bij hem belast.
En nee, u krijgt hier bij de uitkering geen problemen mee, zolang de verdeling in eerste instantie maar juist geregeld is en u een fiscaal juist vervolg oplossing kiest. En dat is banksparen.

reageer op Jeroen Wolfsen

George

17 april 2020 14:52:25

Mijn vraag. Ik ben gescheiden. De lijfrentepolis eindigde dec 2019. Er is geen afspraak gemaakt over de wijze van verdelen. Echter mij ex heeft wel recht op de helft. Ik heb in Jan. 2020 het totale bedrag gestort op een bankspaarrekening. Deze keert bij AOW gerechtelijke leeftijd. 66 jaar in 2026.
Nu denk ik erover om het gehele bedrag in 1 keer uit te laten keren aan mijn ex in 2026. Doel is dat ik volgend jaar daarmee een persoonsgebonden aftrek creëer. Mijn ex moet dan belasting betalen. Is het nu zo dat zij deze belasting betaalt bij uitkering in 2026 en de 5 jaar daarop, of moet zij onmiddellijk inkomstenbelasting betalen en in 2026 niet meer?
Echter moet zij dan

reageer op George

Jet

4 mei 2015 12:07:34

In 2014 in goede overeenstemming gescheiden. Er waren 3 bankspaartegoeden (met toekomstige lijfrente-uitkering), 2 op mijn naam en 1 op die van mijn ex. Mijn ex had bovendien een goedgevulde Levenslooprekening. Bij de scheiding hebben we beiden onze eigen bankspaarrekeningen toebedeeld gekregen, rekening houdend met toekomstige te betalen belastingen. Mijn ex had/heeft een veel hoger bruto bankspaar-+levenslooptegoed dan ik.

Klopt het dat een Levenslooprekening op dezelfde manier wordt verrekend als een bankspaartegoed?

Als ik het goed begrijp kunnen we dit fiscaal neutraal oplossen door over 2014 als fiscale partners aangifte te doen. Klein probleem: mijn inkomen is veel lager en ik heb over 2014 zorgtoeslag en kindgebonden budget gekregen. Als we fiscale partners zijn (ex zit ruim boven de toeslaggrens, ik heb een minimuminkomen) moet ik dus mijn toeslagen geheel terugbetalen, bijna 2000 euro!

Als we geen fiscale partners zijn: dan zou ik mijn 'schenking' aan ex voor 30% mogen aftrekken terwijl hij er 42% belasting over betaalt, klopt dat? Zeer onvoordelig dus.

Wat ik ook niet begrijp: ex zou dan 42% belasting over 'het door mij geschonken deel' betalen EN t.z.t. nog eens 42%inkomstenbelasting over de lijfrentes!? Dan houd je toch zowat niks over van je spaargeld? Ik hoop maar dat ik iets verkeerd begrijp...

Laatste vraag: hoe en waar geef je dat aan in je aangifte IB?
Dank voor uw antwoord.

reageer op Jet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 juni 2015 11:36:16

Beste Jet,

Een levensloopregeling is fiscaal niet hetzelfde als banksparen. Voor banksparen koop je op pensioendatum een uitkering aan. Levensloop kan worden gebruikt om een periode niet te werken maar wel inkomen te hebben. Als je op pensioendatum nog levenslooptegoed hebt dan wordt dat in een keer uitgekeerd en ook in een keer belast. Het lijkt op elkaar maar het is echt iest anders.

Je vragen zijn voor mij moeilijk te beantwoorden. Het zijn vrij algemene vragen en ik mis de juiste info om goed te snappen wat je bedoelt en wat de situatie is. Daarnaast denk ik dat het beter is dat je hiervoor even een specialist raadpleegt die echt met je mee kan kijken naar jullie situatie. Wees verstandig en scakel een FFP ( financieel planner( in! Voor mij is het inmogelijk om op deze manier antwoord te geven. Het spijt me.

reageer op Jeroen Wolfsen

Andrea

3 juni 2015 20:55:32

Aegon weigert onze lijfrentepolis na de scheiding te splitsen, terwijl ik van onze bemiddelaar te horen kreeg dat een bank of verzekeraar dat verplicht is. Klopt dat? Aegon draagt ons op allebei een nieuw product af te sluiten, waarna ze de polis kunnen verdelen. Geldt dit niet als belastingplichtige polisuitkering?

reageer op Andrea

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 juni 2015 20:05:55

Beste Andrea,
Ik denk dat Aegon de polis moet verdelelen over twee nieuwe polissen omdat ze het administratief niet anders kunen regelen. Omdat het geld van de oude polis terecht komt in twee nieuwe polissen is er sprake van fiscaal geruisloze waarde overdracht. Het gaat dus helemaal buiten de fiscus om.
Er volgt geen uitkering en er is dus niets belast.
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Yvonne

18 juni 2015 12:19:18

Ook de ASR geeft aan de lijfrente van mijn echtgenoot niet te kunnen splitsen maar dat deze afgekocht dient te worden. Is ASR dit verplicht?

reageer op Yvonne

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 juni 2015 12:40:38

Beste Yvonne, Als een verzekeraar begint over afkoop van een lijfrenteverzekering dan worden we bij MoneyWise even extra alert. Afkoop van een lijfrente is namelijk fiscaal niet toegestaan en kan 72% belasting gaan kosten (namelijk 52% inkomstenbelasting en 20% revisierente). Dit gebeurt als de verzekeraar afkoopt en het geld op iemands rekening stort.
Als ASR de polis afkoopt en meteen weer in twee nieuwe polissen (voor de man en vrouw) stort dan is er sprake van afkoop met fiscal geruisloze overgang in een nieuwe lijfrenteconstructie ( polis of banksparen). In dat geval speelt die belasting niet. Ik vermoed dat ASR hier te maken heeft met een oude polis die ze adminsitratief niet door midden kunnen knippen en verder kunnen laten gaan met 2 nieuwe verzekerden. Vraag ze naar de reden van afkoop en wat afkoop volgens hun nu precies betekent. Zorg er in ieder geval voor dat ze geen geld overmaken naar jullie prive bankrekening. Als je vragen hebt, mag je altijd even met ons bellen.
Met vriendelijke groet, Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Yvonne

21 september 2015 21:59:36

Bese Jeroen,

ASR wil de polis niet afkopen maar kan deze ook niet splitsen vanwege de voorwaarden (?). Zij kunnen/willen 2 nieuwe producten afsluiten maar wij moeten hiervoor dan wel voor 1 persoon advieskosten (340 euro) betalen. Eén van ons heeft recht op gratis hersteladvies. Is dit gebruikelijk?

reageer op Yvonne

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 september 2015 11:57:01

Beste Yvonne,
Ik had je reactie niet meteen gezien, sorry voor de vertraging. Aan wie moet je die advieskosten betalen? Ik vind het nogal duur. Wij kunnen dat in ieder geval veel goedkoper. Daarnaast heb je inerdaad recht op een gratis hersteladvies maar ik weet niet precies wat jullie aan producten hebben en willen en kan dus niet goed beoordelen of men dit dan ook gratis moet doen. Anders bel je me even : 085 7607600.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Huub

26 november 2015 14:15:02

Wat voor consequenties zijn er in geval bij een scheiding een oud regime lijfrentepolis wordt toebedeeld aan de (ex)echtgenote.
Met andere woorden een oud regime polis waar de man verzekeringnemer en begunstigde is, wordt toebedeeld aan de (ex)echtgenote.
Verzekeringnemer en begunstiging worden dus aangepast naar de (ex)echtgenote.

reageer op Huub

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 november 2015 20:32:15

Beste Huub,

Zoals in het artikel staat spelen er bij het verdelen van lijfrentepolissen wel wat fiscale spelregels.
Het verdelen van de waarde van een lijfrente kan zonder belastingheffing plaatsvinden door simpelweg de bank of verzekeraar waar de lijfrente loopt de opdracht te geven de waarde te splitsen en te verdelen tussen de twee ex-echtgenoten. Belangrijk hierbij is wel dat de verdeling 50/50 plaatsvindt.

Maar er zijn een heleboel fiscale zaken waar u rekening mee moet houden in een dergelijke situatie. Dat hangt onder meer af van uw huwelijks goederen regime. Laat u hierover goed adviseren!
Kijkt u maar eens even naar dit verhaal over lijfrente en echtscheiding: Dan ziet u dat er heel veel over te vertellen valt.

Met vriendelijke groet,

Maarten Docter

reageer op Jeroen Wolfsen

Mieke

29 december 2015 0:34:05

Wij zijn onze echtscheiding aan het regelen. Op mijn mans naam is een lijfrente afgesloten zonder overlijdensrisicodekking. Deze keert allen uit bij in leven zijn op zijn 65ste € 119.000Dit was in 2006/2007. We zijn getrouwd in 1995 igg. Nu zegt de mediator dat hier helemaal geen bedrag mee verrekend kan worden en geeft dit antwoord: er zit inderdaad geen tussentijdse waarde in deze verzekering. Het is een lijfrenteverzekering die inderdaad alleen bij in leven zijn op de einddatum een gegarandeerd bedrag uitkeert en bij tussentijds overlijden niks. Er is tussentijds dus ook geen sprake van een afkoopwaarde. Is toch raar ? We hebben er 9 jaar lang € 280 aan betaald en ik zie er niets van terug ? Klopt dit wel ?

reageer op Mieke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 januari 2016 12:13:02

Beste Mieke,
Het feit dat er niks wordt uitgekeerd bij overlijden wil niet meteen zeggen dat er geen afkoopwaarde in de polis aanwezig is. Los daarvan zijn er wel polissen die geen afkoopwaarde kennen, dat kan komen door een laag rendement in combinatie met hoge kosten (woekerpolis). Maar een polis die al zo lang loopt moet in de praktijk toch echt wel een afkoopwaarde kennen. Ik zou in uw geval de brief willen zien van de verzekeraar waarin staat dat er geen afkoopwaarde aanwezig is. Als het wel zo is dat er geen afkoopwwarde is dan is er ook wel een hele slechte verzekering geadviseerd door de betreffende adviseur.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jo

23 februari 2016 7:44:08

Hallo, ben gescheiden na een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden. In het echtscheidingsconvenant staat dat we afzien van elkaars pensioenrechten. Geldt dit dan ook automatisch voor lijfrenten die ik heb lopen?

reageer op Jo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 februari 2016 10:12:26

Beste Jo,
Als u een geregistreerd partnerschap heeft gehad met partnerschapsvoorwaarden dan is uw vermogen gescheiden. De lijfrente valt dan ook al onder uw prive vermogen. Het afzien van elkaars pensioenrechten heeft geen invloed op de lijfrente maar dat hoeft dus ook niet, want het is dus al prive vermogen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Cornelia

12 december 2018 15:13:13

beste Jeroen, In voortgang op bericht aan Marc. Ook ik heb een geregistreerd partnerschap met voorwaarden, wij doen ieder apart belastingaangifte. Maar een deel van mijn vermogen wordt daarbij toegekend aan mijn partner omdat de belastingheffing over het vermogen dan minder is. Dus helemaal 'gescheiden'is dat vermogen niet.( Ik betaal hem overigens terug wat hij daarvoor aan belasting moet betalen). Nu willen wij het partnerschap beëindigen. Volgens mij is gevolg 1 dat mijn vermogen dan weer groter is -en ik dus de belasting daarover moet betalen. Gevolg 2 houdt een vraag in: Ik heb pensioen door tot uitkering gekomen lijfrentepolissen die ik aangegaan ben en betaald heb. Verandert er iets in de hoogte daarvan als wij het partnerschap beeindigen?

reageer op Cornelia

Marc

7 juni 2016 8:51:33

Wij zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden maar hebben nooit verrekenbeding toegepast. Gaan scheiden en hebben een vraag ivm onze lijfrentepolissen. Beide een eigen polis op eigen naam. De ene polis heeft een gegarandeerde uitkering van 120.000 in 2023 en nu een waarde van 40000. De andere polis heeft geen gegarandeerde uitkering en loopt tot 2019 en heeft nu een waarde van 60000. Moet bij scheiding de waarde verdeeld worden en is dat dan de dagwaarde of de waarde op einddatum. De ene polis is nu wel hoger in waarde maar heeft dus geen vast eindbedrag.

reageer op Marc

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 juni 2016 10:21:36

Beste Marc,
Als je onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent maar nooit verrekend hebt dan heeft dat inderdaad wel gevolgen: Uit de wet volgt dat dan wordt vermoed, dat al het vermogen dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, is ontstaan uit inkomen dat verrekend had moeten worden. En dat heeft weer tot gevolg dat beide echtgenoten in beginsel recht hebben op de helft van de waarde van al het aanwezige vermogen.
Dat betekent dat de lijfrentes verdeel moeten worden zoals ik in het artikel omschrijf. Hierbij ga je uit van de waarde van dit moment. Laat je goed voorlichten door een specialist op dit gebied.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Scott Martens

21 juli 2016 12:55:35

De actuele waarde van de lijfrente laten bepalen op of net voor scheidingsdatum. Moet inderdaad "finaal verrekend worden". Na de waardebepaling hanteren helaas nog steeds veel adviseurs een belastingclaim van 30%. Dit is echter niet conform de huidige belastingdruk. 40% is beter want wie betaalt dezer dagen nog maar 30% belasting? Dus als de brutowaarde nu 40.000 is, bedraagt de nettowaarde (met een tarief van 40%): € 24.000,-. De tweede polis € 36.000,-. Mijn officieuze advies is om die gegarandeerde polis van € 120.000,- nog even door te laten lopen, dus niet feitelijk af te kopen. Verzekeraars verdienen behoorlijk aan versnelde afkoop.

reageer op Scott Martens

Henk

19 oktober 2020 14:03:39

Beste Jeroen, net als in het geval van Marc zijn wij getrouwd (33 jr)onder huwelijsevoorwaarden maar hebben nooit verrekend. Na de experiratie datum van de lijfrente polis heb ik een uitkerende extra pensioen polis afgesloten bij centraal beheer op mijn naam. Deze polis keert al enkele jaren uit. Als ik kom te overlijden gaat 70% van de uitkering over op naam van mijn vrouw. Hoe zit dat nu bij echtscheiding. Het lijkt nogal onredelijk dat bij echtscheiding de helft van de uitkering naar mijn vrouw zou moeten gaan terwijl ik het met goede bedoelingen zo heb geregeld dat zij na mijn overlijden tot haar dood 70% van de uitkering ontvangt. Door haar goed achter te willen laten heb ik nu een lagere uitkering.

reageer op Henk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 oktober 2020 15:32:11

Henk, Een lijfrente behoort tot de gemeenschap. Dus met huwelijkse voorwaarden zou dat normaal niet het geval zijn. Echter als er nooit is verrekend ben je weer terug bij een soort van gemeenschap.
Zolang als je leeft gaat het geld na een scheiding naar jou en heeft je ex er dus niks aan. Alleen als jij komt te overlijden ontvangt zij 70%. Dat klinkt aardig maar ik neem aan dat je voorlopig van plan bent om in leven te blijven. Als dat lukt, en dat gun ik je van harte, dan ontvangt zij niks, terwijl ze dus recht zou hebben op de helft.
Succes, jeroen Wolfsen

Fred van Waardenburg

4 december 2016 21:36:35

Geachte Jeroen
Ik ben het niet helemaal eens met jouw stelling omtrent de 50/50 verdeling van een gerichte lijfrente bij echtscheiding. Er zijn bepaalde versoepelende regels bij beëindiging / afkoop van een lijfrente bij arbeidsongeschiktheid tot een bepaald bedrag. Echter wordt, indien het een lijfrente conform het nieuwe regime, de regel dat de premiebetaler, de gene die de premies in mindering brengt op zijn/haar inkomen, ook begunstigde moet zijn. Deze regeling is juist in het leven geroepen door de fiscus in het nieuwe regime om vervreemding tegen te gaan! Immers indien er tzt een, periodieke uitkering plaatsvind, zou deze door in dit geval een partner die een lager inkomen heeft, tegen een soms veel lagere schijf, kunnen worden afgerekend, en dat is nou juist wat de fiscus niet wilt? Dat dit geruisloos wellicht door sommige verzeraars en of banken wel of niet wordt getolereerd kan. Afstemmen met een fiscalist en of de belastingdienst levert nogal wat verschillende antwoorden op.
Fred van waardenburg (MFP)

reageer op Fred van Waardenburg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 december 2016 10:46:05

Beste Fred,
Ik heb je een reactie een aantal keren door moeten lezen om te snappen wat je nu precies schrijft en bedoelt. Wat in mijn weblog staat is correct maar door jouw opmerking heb ik dit nog verder duidelijk gemaakt in het artikel.
Ik geef aan waar mensen op moeten letten en probeer het verhaal zo uit te leggen dat men weet welke keuze men kan en moet maken. Er zijn altijd uitzonderingssituaties waarbij zaken anders werken. Maar de meeste mensen in Nederland zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en we zien in de praktijk vaak dat er te makkelijk wordt omgegaan met de verdeling van een lijfrente. En dat heeft fiscale gevolgen waarvan men niet op de hoogte is en die achteraf kunnen leiden tot financiële tegenvallers. Heel vaak worden mensen in een scheiding begeleidt door mediators, bemiddelaars of advocaten die hiervan ook niet op de hoogte zijn. Afstemming met een goede fiscaal adviseur is inderdaad verstandig.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Fred

5 december 2016 10:40:46

Hoi Jeroen,
Ik kom even terug op mijn vorige opmerking. Uitgebreid overleg met een fiscalist binnen Nationale Nederlanden leert dat idd e.e.a. akkoord kan zijn conform art: 3.134 op de wet IB. Bijgaand de tekst. Betekent wel dat de verzekeraar of bank die overdraagt het convenant, uitspraak rechter en inschrijving in het echtscheidingsregister dienen te ontvangen voor de overdracht wordt goedgekeurd.
Gr,
Fred

reageer op Fred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 december 2016 10:48:32

Fred,
Klopt, fiscaal geruisloze overdracht van een lijfrente bij echtscheiding is toegestaan conform art: 3.134 op de wet IB. Dat is waar mijn weblogartikel over gaat.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Fred

5 december 2016 10:42:50

Ik vergaat de tekst, excuses: Op grond van artikel 3.134, tweede lid, van de Wet IB 2001 zijn er in het kader van de verdeling van een gemeenschap bij echtscheiding of bij scheiding van tafel en bed mogelijkheden om een lijfrente fiscaal geruisloos – geheel of gedeeltelijk – te vervreemden aan de andere (ex-)echtgenoot of zodanig te wijzigen dat de uitkeringen uit de lijfrente de andere (ex-)echtgenoot toekomen. In bepaalde situaties waarin geen gemeenschap van goederen bestaat, kan het evenwel ook gewenst zijn dat een lijfrente geheel of gedeeltelijk toekomt aan de andere echtgenoot. Te denken valt aan de situatie waarin de echtgenoot op grond van een rechterlijke uitspraak de verplichting krijgt opgelegd om de waarde van een lijfrente te verrekenen ondanks het feit dat er geen gemeenschap van goederen bestaat. Ook zijn er situaties waarbij er weliswaar geen gemeenschap van goederen bestaat maar waarbij op grond van een contractueel verrekenbeding of een ander beding de waarde van een lijfrente moet worden verrekend.
Indien in dergelijke gevallen de lijfrente geheel of gedeeltelijk wordt vervreemd of zodanig wordt gewijzigd dat de uitkeringen uit de lijfrente geheel of gedeeltelijk aan de andere (ex-)echtgenoot toekomen kunnen deze handelingen niet fiscaal geruisloos plaatsvinden (artikel 3.134, tweede lid, van de Wet IB 2001). Op grond van de wettekst is dat uitsluitend mogelijk in het kader van de verdeling van een gemeenschap bij echtscheiding en bij scheiding van tafel en bed.
Buiten dat kader dienen negatieve uitgaven voor inkomensvoorzieningen in aanmerking te worden genomen (op grond van artikel 3.133 van de Wet IB 2001).

reageer op Fred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 december 2016 10:49:14

Fred,
Dank voor de toevoeging van de tekst het betreffende artikel.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Scott

8 april 2017 8:32:46

Beste Fred, beste Jeroen,

Gehele of gedeeltelijke toerekening van kapitaalverzekeringen én (gerichte) lijfrenteverzekeringen, zonder dat daar gemeenschappelijkheid voor bestaat is reeds sinds 30 januari 2006 toegestaan. Zie het ministeriële besluit van MinFin CPP05-2169M.

De eerbiedigende werking blijft behouden en de 1% sterftekans komt te vervallen bij groot leeftijdsverschil (ex-)partners en/of korte duur termijn van uitkeringen.

Enige voorwaarde is dat voldaan moet zijn aan het criterium zoals genoemd in artikel 6.5 wet IB 2001 (afkoop alimentatie middels een lijfrente). Mvg Scott Martens

reageer op Scott

Else

29 januari 2017 20:03:53

Ik ben er achter gekomen dat er een lijfrentepolis is, die ik uit wil laten keren. Deze lijfrentepolis is niet opgenomen in het convenant. Moet deze uitkering toch verdeeld worden?

reageer op Else

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 januari 2017 21:27:01

Beste Else,

Zoals in de de laatste alinea wordt verteld zijn er gevallen geweest waarbij een van de partners een lijfrente had verzwegen en de rechter de waarde aan de andere partner heeft toegekend. Dat kan anders zijn als er geen sprake is van opzet maar de waarde behoorde in ieder geval tot de gemeenschap en je ex heeft daar dan ook voor de helft recht op als je in gemeenschap van goederen was getrouwd. In de praktijk zal het echter voorkomen dat men dit verder niet met de ex verrekend.

Je kunt een lijfrente niet in een keer laten uitkeren, tenzij de waarde lager is dan € 4.316. Is de waarde hoger dan moet je een lijfrente uitkering aan kopen. Hier kun je vergelijken waar je de hoogste uitkering voor je lijfrente ontvangt.

Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Scott

8 april 2017 9:09:08

Het klopt dat lijfrentes meestal niet in 1 keer afgekocht kunnen worden, maar er zijn wel degelijk uitzonderingen. Denk aan de kapitaalverzekering met lijfrenteclausule van vóór de Brede Herwaardering. Als deze uitgesteld zijn (verlegging expiratiedatum), met behoud van eerbiedigende werking, kan dit wél ineens worden uitgekeerd en zijn er zelfs geen restricties m.b.t. de begunstiging. Als ik een dergelijke polis zou hebben, zou ik zelfs mijn buurman kunnen aanwijzen als ontvanger. Natuurlijk is hij dan wel schenkbelasting (tariefgroep 2)verschuldigd.

Ik wil niemand onnodig bang maken maar ik wil opmerken dat "verrekening achteraf" wel degelijk verstandig is. De vordering van de onwetende ex-partner op een goed dat verzwegen, verborgen gehouden of zoekgemaakt is, verjaart niet. Zie mijn eerdere reactie op die van de vragensteller Else. Als achteraf de constatering gedaan wordt en de vordering wordt door de "onwetende ex" toch ingeroepen dan moet de andere partner zijn/haar volledige deel (dus geheel) vergoeden. Als dit een lijfrentepolis is met bijvoorbeeld een nettowaarde van € 10.000,- dan moet inééns dat hele bedrag vergoed worden. Veel mensen hebben dat geld niet voorhanden en zeker ook niet het geld dat gepaard gaat met eventuele proceskosten voor een advocaat. Met een beetje pech moeten daarbij ook de proceskosten van de advocaat van de ex en de rechtbankkosten vergoed worden. Sommige exen kunnen nogal rancuneus zijn, kan ik je uit mijn praktijkervaring vertellen...

reageer op Scott

Scott

8 april 2017 8:49:37

Beste Else,

Als vermogensbestanddelen onderdeel vormden van een eerdere gemeenschap, maar niet verdeeld zijn/waren, moet dit, strikt juridisch gezien, alsnog. Als de lijfrentepolis dus onderdeel was van het vermogen, moet dit als zogenoemde "nagekomen bate" verdeeld worden tussen jou en je ex.

Dit is bepaald in artikel 135, lid 3, Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Verzwijging, zoekmaking of verberging (dus ook na de relatie) van vermogen. Als je het niet doet en je ex komt erachter en maakt het aanhangig, ben je wettelijk verpolicht de hele poliswaarde aan hem vergoeden.

Dat je jouw deel dan daardoor kwijt bent (verbeurt), staat dan weer in artikel 194, lid 2 Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek.

reageer op Scott

Lidy

14 februari 2017 11:32:21

Mijn ex echtgenoot wil dat ik volledig afzie van zijn lijfrente. De expiratiedatum is nog niet geweest maar hij heeft het geld nu nodig omdat hij onze koopwoning wil overnemen. Ik heb er groot belang bij dat hij deze woning overneemt, dus vandaar dat ik graag hieraan meewerk.
Hij hoeft hierover geen inkomstenbelasting te betalen omdat hij ardbeidsongeschikt is.
Hij belooft mij stellig dat dit voor mij geen negatieve gevolgen heeft voor mijn inkomsten als ik ervan afzie.
Doe ik hier verstandig aan en kom ik niet voor verrassingen te staan als ik ervan afzie? Ik bedoel, met belastingen e.d.

reageer op Lidy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 februari 2017 12:56:43

Beste Lidy,
Ik heb maar 1 advies: ga naar een goede mediator die hier verstand van heeft. Afkoop van een lijfrente bij AO is mogelijk maar zeker niet zonder dat er belasting betaald moet worden. Je hebt alleen geen 20% boete die normaal wel van toepassing is bij afkoop. daarnaast is de kans groot de 50% van de waarde van de polis bij jouw belast wordt en bij je man aftrekbaar is.
Dus het is niet zo makkelijk als jullie nu denken. Laat je dus goed adviseren.
Succes,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Scott

8 april 2017 9:17:42

Het klopt wat Jeroen zegt m.b.t. verdeling en belastingheffing. Laat je echter niets wijs maken Lidy. Dat iemand minder belasting "mag betalen omdat hij/zij arbeidsongeschikt is", is natuurlijk een grote fabel. Dan zouden alle niet-arbeidsongeschikten zich behoorlijk (belastingtechnisch) gediscrimineerd voelen. Laat je dus niets wijs maken. Een mediator hoeft overigens niet altijd de benodigde financiële kennis te hebben. Toch nog teveel mediators doen scheidingen zonder enige fiscale en/of financiële kennis. Ook daar zitten beunhazen. Schakel daarom een een (opgeleid) financieel echtscheidingsadviseur in die verstand heeft van zaken. Niet geheel toevallig ben ik er één van ;-)

reageer op Scott

Ben

23 februari 2017 12:04:52

Beste Jeroen,
Mijn vrouw en ik hebben voor onze zoon en dochter een begrafenisverzekering afgesloten. Beiden weten hier niets van. Onze zoon is gehuwd, maar gaat scheiden. Valt de begrafenisverzekering onder dezelfde voorwaarde(n) als die voor de lijfrente? Zo ja, dan zal ik hem moeten informeren. Groeten, Ben

reageer op Ben

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 februari 2017 23:05:15

Beste Ben,

Bij een begrafenisverzekering is er vaak sprake van slechts een geringe waarde ( als de polis al afkoopbaar zou zijn). Het belang is dus heel klein. daarnaast is het maar de vraag van wie de polsi eigenlijk. Misschien zijn jullie nog wel de verzekeringnemers. Ik ben geen specialist op dit specifieke vlak maar ik zou hier niet te veel problemen mee verwachten en het gewoon buiten de scheiding laten. tenslotte hebben julie de premie betaald enis die niet betaald uit de gemeenschap van je dochter. Maar als jullie twijfel hebben: gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat of mediator moet hier meer ervaring mee hebben.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Aad

7 maart 2017 9:39:35

Beste Jeroen
Wij gaan scheiden, wij zijn 8 jaar getrouwd geweest, ik heb ongeveer 25 geleden een lijfrente polis afgesloten die nu ongeveer 40.000 waard is,hij loopt over 3 jaar af, is het mogelijk dat als mijn vrouw afziet van de lijfrente, dat ik hem gewoon tot het einde kan laten staan, wij hebben nog wel ander geld dat wel verdeeld gaat worden, dus het is niet zo geen geld krijgt.

reageer op Aad

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 maart 2017 9:51:59

Beste Aad,

Het antwoord op je vraag staat eigenlijk in het artikel.


De fiscus gaat er vanuit dat de lijfrente 50/50 verdeeld wordt. Dat hoeft niet, jullie mogen hiervan afwijken.

Als beide partijen bijvoorbeeld besluiten dat de man de lijfrente houdt en de vrouw een geldsom ontvangt ter waarde van de helft van de lijfrente, gebeurt er fiscaal gezien iets wat meestal niet de bedoeling is. Het bedrag dat de vrouw ontvangt wordt dan tot haar inkomen gerekend en de man kan het bedrag dat hij als vergoeding voor de lijfrente heeft betaald aftrekken van zijn inkomen als persoonsgebonden aftrek. Dit kan men alleen voorkomen als beide partners tot het einde van het jaar van scheiding fiscale partners blijven. Maar ook dat is niet altijd gewenst.

Het kan voordelig zijn om niet 50/50 te verdelen omdat er een tariefsvoordeel valt te halen als de man een heel hoog inkomen heeft en de vrouw een laag inkomen heeft. Maar dit moet dan allemaal goed doorgerekend worden.

Het is in de meeste gevallen veel makkelijker om beide partners gewoon voor de helft eigenaar te maken van de lijfrente en dat kan simpelweg door de verzekeraar of bank een brief te sturen met het verzoek de lijfrente te splitsen. Hierbij zal deze een kopie van het echtscheidingsconvenant willen ontvangen.Dus laat je goed voorlichten.


Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maria

17 maart 2017 9:52:50

Dank je voor dit duidelijke artikel! Nu snap ik ten minste meteen hoe het zit.

reageer op Maria

monique

23 maart 2017 16:05:53

Als je ivm scheiding een lijfrente gaat splitsen, hoe gaat het dan met het rentepercentage van die lijfrente? Wij hebben een gunstig rentepercentage dat tot 2022 vaststaat. Vervalt deze rente met 50/50 splitsing en wordt er een nieuw rentepercentage vergoed, of blijft het rentetarief t/m 2022 gegarandeerd.

reageer op monique

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 maart 2017 19:27:10

Beste Monique,
Er is sprake van een administratieve wijziging. De rekening wordt verdeeld en dat doet de bank tegen de afgesproken rente. Het contract wordt dus niet opengebroken.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maria P.

16 april 2017 2:27:29

Dag Jeroen, Na een lang huwelijk in gemeenschap gescheiden en gedeeld. Alleen nog te verdelen het volgende:
1. Mijn aandeel in het Pensioen Eigen Beheer van mijn ex. Door een pensioendeskundige berekend op ca. €. 400.000,-- (OP, TOP en bijzonder nabestaandenpensioen. 2. Daarnaast is er een lijfrentepolis. Indertijd door mijn ex gesloten, betaald en afgetrokken.Heden waard ca. €. 120.000,--.
Wij maken het elkaar niet moeilijk en willen dit goed geregeld hebben.
Wij stellen ons het volgende voor:
A. Door mij wordt een pensioen-BV opgericht en mijn ex stort daar rechtstreeks de €. 400.000,-- op. Wij zien verder geen fiscaal probleem bij dit onderdeel. B. Mijn ex overweegt om mijn deel in de lijfrente-polis te voegen bij de afstorting PEB. Aldus tezamen - 50% van €. 120.000 plus €. 400.000 of €. 460.000,--. Alles RECHTSTREEKS naar de BV. C. Mijn ex behoudt de totale polis.
Mijn pensioendatum nadert over ca. een jaar. Vanaf dan gaat de BV aan mij uitkeren. Wij blijven alleen met een vraag zitten. Volgens ons voeren deze stortingen in mijn BV NIET tot enige acute belastingheffing op dit moment. De pensioenuitkering wordt uiteraard t.z.t. normaal belast.
De beide posten waren beklemd en blijven in mijn Pensioen onveranderd beklemt. Zien wij iets over het hoofd, dat tot onverwachte belastingheffing zou kunnen voeren?

reageer op Maria P.

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 april 2017 8:35:53

Beste Maria,
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je hierover goed laat adviseren door iemand die echt gespecialiseerd is aan pensioen advies aan een DGA. Er zijn net hele belangrijke wijzigingen geweest voor het Pensioen in Eigen Beheer en misschien zijn er nog andere mogelijkheden. Laat je dan ook goed adviseren over de lijfrente. Volgens mij kun je deze niet meer onderbrengen in een bv. Een v is geen toegestane verzekeraar volgens de fiscale regels.
Normaal gesproken wordt de polis gesplitst bij de bestaande verzekeraar of koopt de andere echtgenoot met haar deel een lijfrente bankspaarrekening aan.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maria H

29 juni 2017 23:01:45

We zijn in 2008 gescheiden, huwelijk was in gemeenschap van goederen. Een lijfrentepolis op mijn levens was toen niet verdeeld omdat afkoop te duur was. Eind 2017 loopt de lijfrentepolis af. Het is dus zaak om dit te gaan verdelen. Zijn er belasting consequenties voor mij als mijn ex toestemt om nu de gehele polis aan mij toe te kennen?

reageer op Maria H

Maria H

1 augustus 2017 22:20:08

Beste Jeroen, Ik heb nog geen reactie gehad op mijn vraag van 29 juni 2017. Wellicht heb je het over het hoofd gezien. Toch zou ik graag mijn vraag nog een keer willen herhalen. Het gaat om een polis met een waarde van ca. €50.000. Tijdens de scheiding is overeengekomen om de lijfrente te verdelen op 50/50 basis bij afloop van de polis. Stel dat mijn ex mij de gehele polis nu gunt, wat zijn dan de belasting consequenties? Ziet de belastinginspecteur dit als een schenking van €25.000 van mijn ex aan mij?

reageer op Maria H

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 augustus 2017 22:23:15

Beste Maria,

Ik heb de vraag inderdaad gemist. Sorry.

Jullie zijn inmiddels gescheiden en fiscaal gezien op geen enkele manier nog verbonden. De fiscus zal dit dan ook als een schenking zien. Het is fiscaal ook niet mogelijk omdat een verzekeraar of bank er niet aan zal meewerken (of horen mee te werken).

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Rinus

2 juli 2017 22:27:42

Beste Hr Wolfsen,
Ik mis in uw artikel wat er nu eigenlijk verdeeld moet worden! Ik heb een lijfrente (met gegarandeerd eindkapitaal van €80.000,-) met een huidige bruto waarde van €9389,-. Na de aftrek van diverse kosten en 52% belasting blijft er om uit te keren €4053,- over bij afkoop. (Dit bedrag heb ik opgevraagd bij de Goudse Verzekering). Ik denk dus €4053,-/2 is €2027,- voor mij en hetzelfde bedrag voor mijn ex. Echter de mediator zegt nu dat als ik de lijfrente door laat lopen ik nu 75% van de €9389,- = €6573,- aan mijn ex moet betalen!! Wat moet ik nu wettelijk betalen? De €2027,- of de €6573,-???
Bedankt voor uw reactie

reageer op Rinus

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 juli 2017 11:35:09

Rinus, in het artikel staat dat je twee mogelijkheden hebt. Of beiden de helft van de polis en verder gaan als lijfrente met ieder zijn deel. Dit is dan gebaseerd op de huidige waarde. dan hoef je niks te regelen op het gebied van de fiscus. Of jij houdt de polis en moet dat dan fiscaal regelen zoals in het artikel staat.
En tot slot is er nog de afkoopmogelijkheid. Gevolg: belast bij jou en dan met max 52% en daarna 20% revisierente. Dan hou je een netto bedrag over en dat verdeel je dan weer.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Suzanne

9 augustus 2017 23:42:52

Geachte heer/mevrouw, Enkele jaren na onze scheiding heeft mijn ex-man onze lijfrente-polis aan zichzelf uit laten keren en mij daarover niet ingelicht. Ik ben hier kort geleden achter gekomen. Kan ik hier nog iets aan doen? Graag hoor ik van u, alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Suzanne Muije

reageer op Suzanne

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 augustus 2017 23:53:19

Beste Suzanne,
Het antwoord op je vraag staat letterlijk in het artikel:
Speel geen verstoppertje met lijfrentepolissen. Een echtscheiding is nooit leuk en in de praktijk gebeurt het nog wel eens dat de verdeling van het vermogen tussen beide echtgenoten de nodige strijd oplevert. Het in beeld krijgen van alle vermogensbestanddelen kan best ingewikkeld zijn en het kan zijn dat een van de echtgenoten een lijfrentepolis ‘vergeet’ te melden. Hierbij is het belangrijk dat deze echtgenoot zich realiseert dat de rechter hier heel duidelijk over is als dit later aan het licht komt: niet de helft van de waarde moet dan verdeeld worden maar de gehele lijfrente vervalt dan aan de andere echtgenoot. Dus hier geldt ook weer: eerlijk duurt het langst.
Je kunt hier dus zeker iets mee!
Succes
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maurice

4 oktober 2017 9:21:05

Hallo Jeroen,
Ik heb bij Aegon een Pensioenbeurs lopen. Deze loopt nog tot 2027. KAn deze bij een scheiding op een of andere manier worden omgezet in banksparen op 2 namen. Aegon geeft aan dat dit product niet gesplitst kan worden. (in tegenstelling tot hetgeen wat jij regelmatig aangeeft) Wellicht is het mogelijk om de waarde over te laten dragen naar een andere verzekeraar(of bank) en daar op 2 namen een bankspaarrekening te openen die op de AOW leeftijd wordt uitgekeerd naar 2 personen? Mijn vrouw wil in principe na de scheiding niet meer doorsparen.
hoor graag van je

reageer op Maurice

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 oktober 2017 9:42:37

Maurice,
Misschien kunnen ze dit product niet meer splitsen omdat het niet meer een product is wat je vandaag af kan sluiten. Dus administratief kunnen ze niet de helft van de waarde voor je vrouw in een nieuwe polis zetten. De reden waarom ze dit product niet meer voeren is simpel: het is een woekerpolis. In die zin kun je misschien beter stoppen en de polis gewoon afkopen.
Wel kan er sprake zijn van een garantiebedrag dat misschien hoger is dan de huidige waarde. Misschien zijn jullie beter af met een bankspaarrekening. Je kunt dan weer kiezen uit sparen en of beleggen.
Als je wil dat we meekijken, neem dan contact met ons op.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Annie

18 oktober 2017 10:50:21

Beste Jeroen,
Wij hebben in ons echtscheidingsconvenant een verdeling opgenomen waar ook twee polissen mee gemoeid zijn. Hierover is afgesproken dat ik de polissen op naam krijg en in ruil daarvoor heeft mijn ex de waarde van de polissen van mij betaald gekregen. Nu blijkt dat één van deze twee polissen niet overdraagbaar is (Delta Loyd leven beleggingsverz.) en dat de andere (Aegon beleggingsverz.) alleen door mijn ex via een akte van overdracht kan over gedragen kan worden. (Wat hij niet wil doen) Op deze manier heeft hij én de waarde van de polissen en de waarde in geld ontvangen, dus heeft de boedelscheiding niet volgens convenant plaatsgevonden. Wat kan ik hier aan doen en klopt het dat de verzekeraar kan zeggen dat de polissen niet overdraagbaar zijn.
Alvast bedankt

reageer op Annie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 oktober 2017 11:31:50

Beste Annie,
Dat is een lastige situatie. Ik kan niet beoordelen of de polissen niet overdraagbaar zijn. Er zijn zoveel soorten polissen en natuurlijk ook fiscale regels (is het lijfrente , belastingvrij of pensioen). Over het algemeen zijn polissen (of de waarde) overdraagbaar op basis van een convenant.
Ik ben bang dat dit een discussie wordt via een advocaat om je recht te halen.
Succes!
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Arnold

16 november 2017 9:33:32

Beste Jeroen,
bedankt voor de uitgebreide informatie op deze site! Ik heb nog wel enkele vragen mbt afkoop van de lijfrente. Bij tussentijdse afkoop is er een 52% heffing. Dit betreft toch een voorheffing? Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van de belastingschijf in het jaar waarin de lijfrente wordt uitgekeerd? Dit kan nl. lager zijn.
Er wordt vermeld dat er uitzonderingen zijn (zoals arbeidsongeschiktheid) m.b.t. de boete van 20%. Zijn er nog meer uitzonderingen (bijv. aankoop huis / studie). Bij een spaarhypotheek is recentelijk bepaald dat de boete (m.b.t. het spaardeel) komt te vervallen bij scheiding...
Groeten Arnold

reageer op Arnold

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 november 2017 10:05:05

Arnold,

Je betaalt inderdaad via de aangifte inkomstenbelasting het uiteindelijk tarief. Dat kan dus minder zijn. Het is ook niet zo dat alle verzekeraars 52% inhouden als dat niet nodig is.

Er is helaas geen ontsnapping aan de 20%, Behalve dan de mogelijkheid bij arbeidsongeschiktheid en de afkoop regeling kleine lijfrente € 4.317.

Lijfrentes gebruiken voor huizen aankoop e.d levert geen fiscale voordeeltjes op.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maria

25 november 2017 15:04:31

Dag Jeroen, Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en gaan scheiden. We hebben een lijfrente die al tot uitkering is gekomen sinds enkele maanden. De lijfrentepolis stond op naam van ons beiden, maar nu deze tot uitkering is gekomen op naam van mijn man. Hoe kunnen we deze uitkering verdelen? De polis splitsen is niet meer mogelijk. Alvast bedankt!
Maria L.

reageer op Maria

Herman

3 april 2018 18:49:53

Ik zit in hetzelfde schuitje als Maria L.

reageer op Herman

sarah

9 april 2018 21:20:30

Geachte heer Wolfsen,

Mijn ex-man heeft voor ons huwelijk een pensioenbeleggingsverzekering afgesloten. Dit was in de periode dat wij verkering hadden. Hij heeft mij nooit over deze polis vertelt. in het jaar 2008 zijn getrouwd en eveneens heeft hij de polis verzwegen. maart 2014 zijn we gescheiden. We hebben geen convenant. De boedelverdeling is naar de rechter gegaan, zonder de polis van ex-man (die had hij verzwegen). De rechter had als uitspraak dat de boedel niet verdeeld kon worden, omdat ex-man 50% de rekeningen van de kinderen wilde hebben. 2 jaar na de scheiding heb ik de polis van de pensioenbeleggingsverzekering gevonden. Hoort deze polis onder de vermogensbestanddeel?
Kan deze polis gesplitst worden? is het een lijfrentepolis?
waar heb ik recht op?

reageer op sarah

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 april 2018 13:04:07

Beste Sarah,
Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd waren dan was de lijfrente onderdeel van jullie gezamelijke vermogen en had deze mee moeten worden genomen in de verdeling. Je had dus recht op de helft van de polis. De polis hadf inderdaad gesplitst kunnen worden. Dan kun je er zelf een eigen lijfrente voor sluiten. Zoals je in dit artikel leest is er een rechtelijke uitspraak waarbij een verzwegen polis toegekend wordt aan de andere partner. Je zult hier waarschijnlijk wel een jurist op moeten zetten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

ellen

16 april 2018 16:47:47

de pensioenwet geeft aan dat een pensioen gesplitst wordt bij helften. Als je bij echtscheiding het aanvullend (banksparen) pensioen moet splitsen, hoe zit het dan met de rente rechten? Dit indien het tegoed op de bankspaarrekening voor 10 jaar vaststaat tegen een vast hoge rente. Het is mogelijk om deze "marktrentevergoeding" te laten uitbetalen. Heeft de ex-partner dan recht op deze vergoeding van de rente op het gedeelte van de expartner? Dus, dient er bij splitsing van (een lijfrente met vast gegarandeerd eindkapitaal) uit te worden gegaan van het eindkapitaal of van de waarde op het moment van splitsen, ervan uitgaande dat er geen inleg meer plaats vindt?

reageer op ellen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 april 2018 10:12:44

Ellen,
Zoals je in het artikel kunt lezen zijn de spelregels voor een lijfrente bankspaar anders dan bij de wettelijke regels voor pensioenvereffening.
Uitgangspunt is de waarde op het moment van scheiding. En normaal gesproken verdeel je de lijfrent in 2 nieuwe rekeningen. Vervelende feit bij een vast gezette rente is dat de bank het rentecontract (het deposito) vaak moet openbreken. Dat kan boetrente tot gevolg hebben en voor de nieuwe geplitste rekeningen krijg je danniet meer het afgesproken vaste rentepercentage maar krijg je de nieuwe rente. En die is waarschijnlijk lager op dit moment.
Laat je dus goed informeren door de bank waar de lijfrente rekening loopt!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Joke

25 april 2018 14:55:26

In 2015 is de lijfrentepolis van mijn ex overgezet op mijn naam. Deze was in 2000 afgesloten met een 1 malige inleg. In verband met 2,5 jaar werkeloosheid en het eindigen van mijn uitkering heb ik hem noodgedwongen moeten laten uitbetalen om mijn hypotheek te kunnen betalen. Er is via de siciske dienst verteld dat ik eerst mijn lijfrentepolissen en eventueel koophuis moet opeten om in aanmerking te komen voor een sociale dienst uitkering, die ik overigens door deze uitbetaling en het uiteindelijke krijgen van een nieuwe baan niet heb hoeven aanvragen. Ik heb zelf nooit belasting voordeel gehad over de inleg. Begreep dat er bij arbeidsongeschiktheid geen revisie rente betaald wordt. Hoe zit dat dan bij 2,5 jaar werkeloosheid en ik wist toen nog niet dat ik toch een baan zou krijgen? Het geld is gebruikt om schulden af te lossen. Moet ik ook revisie rente betalen. En kan ik ook nog aftrek doen van de inleg. Alvast bedankt

reageer op Joke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 april 2018 19:51:15

Joke,
Helaas slecht nieuws, je bent inderdaad ook nog revisierente verschuldigt. Aftrek heeft je ex man gehad dus ook dat ziot er niet in.
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nicole Wöhler

22 mei 2018 13:15:39

Na een vechtscheiding van mijn man in 2009 krijg ik van hem na 18 jaar huwelijk uiteindelijk maar 40 euro bruto/maand vanaf mijn AOW leeftijd. Ik weet dat mijn man toen een lijfrenteverzekering had en dat heeft verzwegen tov de advocaat. Helaas had ik geen idee van de financiële zaken en baal hier nu wel van...ik krijg bijna niets van hem,- hij was hier veel slimmer in. Omdat ik straks echt financiële problemen krijg op mijn AOW leeftijd, vroeg ik me af of er achteraf nog iets aan te doen is?? We hebben geen contact meer. Alvast bedankt!

reageer op Nicole Wöhler

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 mei 2018 13:31:43

Beste Nicole,
Dat is een vervelend verhaal want je zult dan misschien wel weer in een vervelende situatie terecht komen omdat je je recht niet zomaar kan regelen met een briefje naar de verzekeraar. In het slechtste geval wordt het advocatenwerk. Maar gezien de uitspraak in dit artikel kan dat dus wel de moeite waard zijn als je de polis toegewezen krijgt. Ik zou beginnen met een brief naar je ex op bais van dit artikel.
Succes!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nicole Wöhler

22 mei 2018 21:49:36

Bedankt voor je reactie! Ik denk inderdaad dat ik eerst maar eens een mail of brief stuur naar mijn ex. Als hij dan doet alsof hij van nix weet, zou een advocaat erachter kunnen komen bij welke verzekering hij het heeft afgesloten? Dat weet ik namelijk niet...

reageer op Nicole Wöhler

Jane

25 juni 2018 14:27:01

Beste Jeroen,
Ik ben ca. 20 jaar gehuwd geweest onder huwelijkse voorwaarden en sinds kort gescheiden. In de huwelijkse voorwaarden is duidelijk opgenomen dat de samen opgebouwde pensioenaanspraken verevend kunnen worden en omgezet in een eigen pensioenaanspraak. Er is echter niets over lijfrente in opgenomen. En nu ben ik er achtergekomen dat man ex-man wel een lijfrente had afgesloten tijdens ons huwelijk.
Mijn vraag is of ik nou aanspraak maak op deze lijfrente als het pensioen of niet?
Alvast bedankt.


reageer op Jane

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 juni 2018 21:10:54

Beste Jane,
Als je ex de lijfrente heeft verzwegen dat staat in dat artikel dat uit rechtszaken blijkt dat je aanspraak kunt maken op de hele lijfrente.
Succes,
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

jos

21 augustus 2018 12:03:52

mijn man en ik gaan scheiden na 33 jaar (in gemeenschap van goederen) getrouwd te zijn. Mijn man heeft een lijfrente (banksparen) van 35000 die in 2028 uitgekeerd wordt. Hij wil die lijfrente behouden. Kan hij mij 'uitkopen' voor de helft zodat ik 17.500 euro meer aan cash krijg na de scheiding? zodat er met de verzekering niets geregeld hoeft te worden

reageer op jos

jos

22 augustus 2018 11:34:40

is er niemand die hier iets meer van weet?

reageer op jos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 augustus 2018 11:43:47

Jos,
Als je hier een goede adviseur voor zoekt zou je eens contact op kunnen nemen met bijvoorbeeld Albert jan van Zijl van https://www.zgscheiden.nl/.
succes
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wilfred

25 augustus 2018 22:18:08

Mijn partner en ik gaan scheiden en zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.
Mijn partner wil volledig onafhankelijk van mij zijn en wil daarbij ook geheel vrijwillig afzien van mijn pensioen en 2 lijfrentes.
Kan dit fiscaal gezien zonder dat mijn partner of ik hierbij voor een onaangename verassing komen te staan?
Groet,
Wilfred

reageer op Wilfred

Wilfred

25 augustus 2018 22:18:10

Mijn partner en ik gaan scheiden en zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.
Mijn partner wil volledig onafhankelijk van mij zijn en wil daarbij ook geheel vrijwillig afzien van mijn pensioen en 2 lijfrentes.
Kan dit fiscaal gezien zonder dat mijn partner of ik hierbij voor een onaangename verassing komen te staan?
Groet,
Wilfred

reageer op Wilfred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 augustus 2018 13:30:42

Wilfred,
Voor jou hetzelfde antwoord wat ik wel vaker heb gegeven: Laat je goed adviseren door een specialist die inzicht heeft in jullie situatie.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Matt

26 augustus 2018 15:04:22

Mijn vrouw en ik zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben besloten te scheiden. Ons huis staat helaas onder water, dus is er nog redelijke schuld. Mag ik mijn deelschuld inruilen door af te zien van een kapitaalverzekering en lijfrente van mijn vrouw?
Hartelijke groet, Matt

reageer op Matt

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 augustus 2018 13:25:37

Matt,
In principe mag je afspreken wat je wil. Maar fiscaal zijn er wel spelregels waar je rekening mee moet houden. Het toebedelen van een lijfrente kan fiscale gevolgen hebben. Mijn advies: laat je bijstaan door een financieel planner die hier ervaring in heeft. Bijvoorbeeld Albert Jan van https://www.zgscheiden.nl/.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

jako

15 februari 2019 14:10:23

Dag, wij gaan scheiden. Mag je de waarde van een vrijgekomen lijfrentepolis verrekenen met geld wat je je partner schuldig bent door overwaarde van het huis waar ik in blijf wonen. Lijfrentepolis van ongeveer 15000, dit krijgt mijn ex, dit wordt voor de helft verrekend met geld wat ik hem moet betalen wegens overwaarde huis

reageer op jako

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 februari 2019 14:17:23

Jako,
Volgens mij je een lijfrente onderling verdelen op de manier die je wenst net als andere inkomensbestanddelen. Het is natuurlijk wel zo dat het bruto geld is terwijl de meeste nadere vermogensonderdelen netto zijn.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

jako,

15 februari 2019 14:31:13

Ja dat klopt natuurlijk, hoveel procent zou je dan moeten rekenen van bruto naar netto? 40% of meer

reageer op jako,

Piet

11 april 2019 15:27:03

Hallo Jeroen ,wij hebben een vraag ,we hebben een lijfrente opgebouwd [wegens bedrijfsbeeindeging ] van 180.000 euro ,nu is dit gesplitst bij 2 verzekeringen ivm garantie tot 100.000 euro.Maar nu wij zijn niet getrouwd in gemeenschap van goederen ,maar nooit verrekent ,dus vervalt dit in mijn ogen .Wij gaan niet uit elkaar ,er is niets aan de hand .Alleen de 2 polissen staan op naam van mijn vrouw .Nu komt het we zijn alle 2 aowers ,mijn vrouw wil nog lekker door werken ,en verdient daar bij natuurlijk een goed inkomen ,en ik heb nu ook pensioen ,maar een heel klein beetje met aow .Onze vraag is ,kan er een polis op mijn naam gezet worden ,zodat er bij mij al iets gestort kan worden ,en net in een gunstige schijf val ,en als mijn vrouw eens stopt met werken ,een storting krijgt uit de andere,en dan ook weer in een gunstige schijf valt .En wij zo als ieder jaar opgave bij de belasting in dienen ,zoals we nu ook altijd doen .We zoeken alleen naar wat ons het beste uitkomt ,niet dat wij geen belasting willen betalen ,de verzekeraar houd ook belasting in op de uitkering ,dit is ook correct .Alleen wij willen het gunstig uit zoeken voor ons .Vriendelijk groeten P.Bos

reageer op Piet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 april 2019 16:12:50

Piet,
Een lijfrente is persoonlijk. De uitkeringen die daar uitkomen worden belast bij degene op wiens naam de lijfrente staat. Daar kun je niet mee schuiven. De kern vraag hier is dus, is het destijds goed gegaan toen jullie het bedrijf staakten en is het correct dat de stakingswinst alleen op naam van uw vrouw is gezet.
Jeroen Wolfsen

Ineke Sieverding

14 augustus 2019 17:12:40

Een vraagje over lijrenteverzekering.deze staat als 1ste instantie toch op 2 personen.als er bij een scheiding kan de man als deze op zijn naam staat ook alles opeisen als er door jullie aangegeven werd dat de einddatum dat was in 2016. Het ging wel om een bedrag van bijna 8000,00 euro.kan ik daar alsnog recht ophebben.want via de papieren die bij mij liggen kwam ik er achter om wat voor bedrag dat ging. Hij heeft mij verder niet meegedeeld wat hij verder met dat bedrag zou gaan doen.Ook al zijn we via een scheidingsmakelaar in 2007 gescheiden en apart leven/wonen. Ik hoop dat ik een positieve reactie/bericht van jullie ontvangen.
Vriendelijke groeten. I.S.

reageer op Ineke Sieverding

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 augustus 2019 14:55:15

Beste ineke,
Een lijfrente staat altijd op 1 naam, de verzekeringnemer. Daarom is het zo belangrijk dat de partners bij het verdelen van de boedel bij een scheiding hier eerlijk over is. de andere partner die niet op de polis staat kan immers niet weten dat deze polis er is, terwijl het geld wel tot de te verdelen gemeenschap behoort. Als de polis niet is meegenomen in de verdeling kan de rechter alsnog de waarde toewijzen een de partner. Maar dat is een recht dat je wel moet helen bij de rechter, het is geen kwestie van een simpel briefje naar de verzekeraar.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nienke

23 september 2019 7:50:32

Mijn man is net gescheiden, ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben afgesproken van elkaars pensioen af te blijven. Alleen daar komt ze nu op terug en wil toch de helft. Hij heeft een lijfrentepolis. Hoe zit het als wij gaan trouwen?

reageer op Nienke

Rene

9 oktober 2019 9:43:19

Beste Jeroen Ik ga scheiden heb een lijfrente polis. Als we die verdelen wordt dit gedaan aan de hand van het afkoopbedrag. Kan ik afsprken dat hij de polis op mijn naam door loopt en ik bij de uitkeren de helft aan mij ex over maak?

reageer op Rene

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 oktober 2019 11:37:13

Rene,
Echt afkopen is nooit verstandig want dat vindt de fiscus niet leuk. En jullie ook niet want dat kost maximaal 72% in een keer. Je kunt de lijfrente het beste splitsen. Allebei een eigen polis ( of bankspaarrekening). De polis op jouw naam voortzetten kan wel maar je kunt eigenlijk het geld niet bruto laten uitkeren aan je ex partner tzt. Dus jij ontvangt dan geld, jij moet belasting betalen en zij moet er dan op vertrouwen dat je netjes uitbetaald. Niet handig. splitsen is beter.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo

29 oktober 2019 10:21:26

Dag Jeroen, zijn verzekeraars zonder meer verplicht mee te werken aan een verzoek tot splitsing, of mogen zij dat ook weigeren?

reageer op Leo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2019 11:28:49

Leo,
Er zijn door de jaren heen zoveel verschillende producten gesloten dat ik dat niet met zekerheid durf te zeggen. Maar in eerste instantie ben ik geneigd om te zeggen dat iedere verzekeraar daar aan meewerkt. Maar het kan zijn dat de polis zou oud is dat ze deze administratief niet meer kunnen splitsen en voor de andere partner een nieuwe polis op kunnen maken. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn want je kunt dat deel gewoon oversluiten naar een andere lijfrente en dan bij voorkeur een bankspaarrekening
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Immie

20 november 2019 13:54:40

Ik ben gescheiden. In het convenant is de lijfrente geregeld : "De lijfrenten bij Reaal met een waarde van 31 mei 2018 van € ..... en een einddatum van 24 april 2024, wordt in 2 gelijke polissen gesplitst". Hij kan onder dezelfde condities de polis voortzetten. Voor mij wordt een nieuw product afgesloten bij Nationale Nederlanden (Aanvullend Pensioensparen)
Het convenant is getekend op 10 juli 2019. Op 6 september 2019 zijn we officieel gescheiden. Tot op heden is de lijfrentepolis nog niet gesplitst.
Mijn ex heeft nu een overdrachtsformulier getekend voor Nationale Nederlanden voor de overdracht van de waarde van de lijfrentepolis met de waarde van 31 mei 2018. Dit is m.i. niet correct.
Van welke datum moet ik wel uitgaan voor het bepalen van de waarde ? waarde genoemd in het convenant 18 mei 2018 ? datum tekenen convenant(10 juli 2019) datum scheiding (6 september 2019) datum van nieuwe product(ligt nog niet vast)

reageer op Immie

Jenny Bakker

2 december 2019 14:35:25

Hoi Jeroen, Wij hebben een aantal polissen lopen en zijn begin dit jaar gescheiden. In de huwelijkse voorwaarden staat de oudedagsvoorzieningen worden verdeeld bij helfte. Wat moeten we precies doen zodat alles eerlijk wordt verdeeld? En worden we daarna ieder automatisch uitbetaald? groet Jenny Bakker

reageer op Jenny Bakker

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 december 2019 19:18:55

Jenny,
We kunnen dan voor je een nieuwe eigen polis of bankspaarrekening afsluiten. Dan ben je helemaal los van elkaar. Hiervoor moet je met een echtscheidingsconvenant aantonen bij de huidige verzekeraar dat de helft van de waarde voor jou is. Dat deel kunnen we dan overbrengen naar een eigen lijfrente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Dieneke vd westen

19 december 2019 0:52:11

Hoi Jeroen,
Ik ben in 2016 gescheiden en in het convenant staat dat ik recht heb op de helft van de lijfrenteverzekering! Mij wordt nu geadviseerd om het gehele bedrag op mij ex-partners naam te laten staan. Tegen de pensioengerechte leeftijd krijg ik dan van mijn ex een maandelijkse uitkering, doe ik hier goed aan of moet ik 50% op mij naam laten zetten? Groet Dieneke van der Westen

reageer op Dieneke vd westen

Lydia

22 januari 2020 4:42:48

Mijn man was een liefhebbende en zorgzame man tot hij zonder enige reden veranderde. Hij stopte met voor mij en onze zoon te zorgen. Ik kwam er later achter dat hij een affaire had met een dame in het bedrijf waar hij werkt. Ik was er kapot van toen de dingen van kwaad naar erger gingen omdat hij zei dat hij wil scheiden. ik smeekte en huilde, maar hij stond erop dat zijn besluit was genomen en hij niet meer van me houdt. Kort het lange verhaal dat ik bijna opgaf tot ik een collega van mij openstelde over mijn huwelijksproblemen. Ze stelde me voor aan een spiritualist genaamd Koningin Zazi, die volgens haar een vriendin van haar hielp haar gebroken huwelijk te redden vanwege kinderloosheid. Ik besloot haar een proef te geven en nam contact met haar op via haar e-mail. Koningin Zazi vertelde me dat de andere dame een voodoo op mijn man gebruikte. Maar koningin Zazi was in staat om de Voodoo te breken en mijn man binnen 3 dagen te bevrijden. De dame kwam om te bekennen en om vergeving te pleiten.
  Vandaag leven we weer als één groot gelukkig gezin en mijn man werd zelfs gepromoveerd op zijn werkplek. Ik ben gekomen om groots te zeggen Dank je wel Koningin Zazi, ik hoop dat dit getuigenis je krijgt. Vrienden, help me alsjeblieft om dit te delen, omdat je misschien iemand bij je in de buurt helpt.
Haar e-mail is: queenzazi1000@gmail.com
WhatsApp-nummer: +447405594942

reageer op Lydia

Ingrid

17 april 2020 22:31:03

Hoi ik. En pas gescheiden en alles moer door de helft ook de lijfrente polis mijn ex krijgt elkemnd 1100 bruto al 11 jr ongeveer er is toen 100000 euro in gegaan nu heeft mij advocaat de verzekering een mail gestuurd met daarin de uitspraak v d rechter dat er gedeeld m worden m ze geven geen openheid over het bedrag wat er nog in zit ik zou graag willen dat het huis waar nog 43000 hyp op staat en wat 145 waard is zou ik daar mee willen wegstrepen omdat ik weinig inkomen heb en anders moet verhuizen metmijn kids wat zeggen jullie hiervan zou dat kunnen

reageer op Ingrid

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 april 2020 13:19:45

Ingrid,
Je kunt nooit met de waarde uit de lijfrente en hypotheek aflossen. Dat komt omdat een lijfrente een bruto uitkering is waar nog belasting over betaald moet worden. Ik denk ook dat de pot bij de verzekeraar inmiddels wel aardig eeg is al;s je ex al 11 jaar deze uitkering ontvangt.Als je recht had op de helft van de waarder maar dit nooit hebt ontvangen dan zou ik zeker een zaak aanspannen en vragen om compensatie. Dat kan natuurlijk heel vervelend uitpakken voor je ex, gezien dit artikel.
Succes,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sonja

21 april 2020 17:07:26

Hoi Jeroen,in 2015 ben ik gescheiden, was getrouwd in gemeenschap van goederen. Een jaar later kwam ik er achter dat er een lijfrentepolis die op naam van mijn ex staat niet opgenomen was in het convenant. De inleg is tot 2022 en wordt door mijn ex voldaan. Ik heb hem aangeboden om de helft tot aan 2022 mee te betalen. De lijfrentepolis keert vanaf 2032 maandelijks uit. Heb ik "recht" op de helft van de totale inleg als ik het resterende bedrag alsnog betaal of op de helft van het bedrag aan waarde van datum scheiding? Mijn ex geeft aan dat ik had kunnen weten van het bestaan van de polis en dat ik het had kunnen inbrengen bij het bespreken van het convenant. Graag advies over de verdeling. Alvast bedankt.

reageer op Sonja

May

22 januari 2021 15:34:12

Ik wil graag advies inzake een lijfrentepolis die op mijn naam staat en die ik graag na de scheiding wil houden. Wordt hier schenkbelasting over geheven? Zo ja, kunnen we dit ook voorkomen door een deel van de waarde aan mijn ex partner uit te keren? Of is de enige oplossing om deze polis te splitsen?

reageer op May

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 januari 2021 16:55:52

Beste May,

Als je in gemeenschap van goederen gehuwd bent, behoort de lijfrente tot het gezamenlijk vermogen en kan deze gewoon 50/50 verdeeld worden tussen beide partners. Beiden krijgen dan een eigen lijfrente. Wil jij de polis houden dan zul je die uit moeten ruilen met iets anders dat waarde heeft. Dat mag je zelf bepalen. Meer info op de site van de fiscus.

Meestal is het interessant om de polis om te zetten in banksparen en je lijfrente door te sparen op banksparen: https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/

Succes,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ben Smit

17 februari 2021 20:28:58

L.S., Dit jaar in september worden er 2 kapitaalverzekeringen uitbetaald aan mijn echtgenote. Zij heeft na haar scheiding in 2008 50% overgedragen (de polissen zijn gesplitst voor 50% overeenkomstig het echtscheidingsconvenant) gekregen van haar ex-echtgenote per dat jaar. Vraag is welk antwoord ik moet geven in de aangifte op de vraag of deze polissen voor 15-9-1999 en 1 januari 2001 zijn afgesloten; De originele polissen waren door haar ex geregeld en stonden op zijn naam en ook door hem afgesloten (in 1996 en 1990)en niet door mijn echtgenote. Graag Uw info en advies hoe de aangifte in te vullen. Met vriendelijke dank en groet, B.J.C. Smit

reageer op Ben Smit

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 februari 2021 11:03:56

Beste Ben,
Als het polissen zijn van voor 15-09-1999 dan is de uitkering belastingvrij. DE waarde van de polissen zijn dan ook nooit eerder meegenomen in de belastingaangifte bij box 3. Tenminste als het goed is. De verzekeraar heeft het in ieder geval nooit doorgegeven aan de fiscus. Helaas zie ik dat mensen het soms zelf hebben opgegeven en dat is dan niet zo handig.
Maar op deze polis ziet dus een belastingvrije uitkering en daar heeft je echtgenote dan gewoon recht op. Wat ze daarna met de uitkering doet, mag ze zelf weten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662