Lijfrente

RTL Nieuws: Enorm verschil in kosten bankspaarrekening

Jochem Kessens woensdag 27 februari 2013 - bijgewerkt op: 30 april 2016
logo RTL NieuwsWie een bankspaarrekening afsluit, moet goed letten op de kosten die de bank daar voor rekent. Deze verschillen namelijk enorm, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.Bij banksparen zet je voor een langere tijd geld opzij en krijg je daar belastingvoordeel over. Dat kan zijn om je hypotheek af te lossen, voor je oude dag of om een groot bedrag dat je in één keer krijgt veilig weg te zetten. Maar de tarieven die banken rekenen voor het openen van zo'n rekening verschillen enorm. En dan lijkt goedkoop ook nog eens duurkoop.

RTL Nieuws onderzocht met behulp van Moneywise de tarieven die banken rekenen voor het openen van een bankspaarrekening. In ons voorbeeld zet je 10.000 euro in een keer vast voor 20 jaar.

Bij ING betaal je 15 euro afsluitkosten, bij bijvoorbeeld SNS zijn de kosten 250 euro. Bovendien moet je nog verplicht betalen voor een advies van 500 euro. Dat brengt de totale kosten op 750 euro.

Op de vraag hoe het komt dat de kosten zo verschillen, schrijft SNS "De kosten voor het afsluiten zijn gebaseerd op de interne kosten die SNS bank maakt. Hoe andere partijen tot hun prijs komen, daar kunnen wij niet over oordelen."

Opvallend is dat veel banken die de kosten laag houden ook een lage rente bieden. Daardoor bouw je minder vermogen op. ING biedt bijvoorbeeld een gemiddelde rente van 3,41 procent, terwijl je bij SNS 4,1 procent rente krijgt.

'Totaal onoverzichtelijk'
Sybren Visser van de consumentenbond vindt de huidige situatie erg onoverzichtelijk voor de consument. "De kosten voor dit soort producten zijn zo complex, dat onze beste financiële experts de grootste moeite hadden om te berekenen wat je nou precies overhoudt aan het einde van de looptijd".

Ook de Tweede Kamerfracties van PvdA en SP vinden dat het duidelijker moet worden voor de consument wat precies de kosten zijn voor het afsluiten van een rekening. De AFM, die toezicht houdt op het gedrag van de banken, vindt de situatie onoverzichtelijk voor de consument en eist opheldering.

Vergelijken loont
Wilt u een bankspaarrekening openen? Dan loont het de moeite om alle banken met elkaar te vergelijken.
Vergelijk online alle bankspaarrekeningen

In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.947 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube