Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » REAAL bankspaarrekeningen gaan over naar BLG. Wat zijn de gevolgen voor u?

REAAL bankspaarrekeningen gaan over naar BLG. Wat zijn de gevolgen voor u?

dinsdag 31 maart 2015 om 09:45:23 Jeroen Wolfsen 7 reacties
Logo SNS REAAL

Als u een lopende bankspaarrekening bij REAAL heeft, dan heeft u bericht gekregen van REAAL dat deze per 1 april wordt ondergebracht bij BLG wonen. BLG wonen is een onderdeel van de SNS bank en valt onder de vergunning van de SNS  bank. U heeft dus bescherming voor uw saldo op de bankspaarrekening tot € 100.000 op basis van de vergunning van SNS.
REAAL viel onder de bankvergunning van Regiobank. Ook dit was een dochteronderneming van de SNS bank, maar had wel een eigen bankvergunning en dus een eigen dekking op basis van het garantiestelsel.

Geen wijzigingen voor lopende lijfrente of gouden handdruk rekeningen


Er wijzigt niets aan de afspraak die u heeft over uw rekening. Als de rente vast staat blijft deze vast staan en uitkeringen worden gewoon gedaan door BLG in plaats van REAAL.

Rekening bij BLG en SNS? Slechts tot € 100.000 gedekt!


In het verleden heeft een aantal klanten van MoneyWise er voor gekozen om een rekening te openen bij REAAL en BLG. Beide banken boden regelmatig de hoogste rente en door een rekening te openen bij twee banken had men dekking op basis van twee garantiestelsels. Nu men heeft besloten on Reaal samen te voegen met BLG, kan het voorkomen dat uw totale saldo hoger is dan € 100.000. U loopt dus met het bedrag boven de € 100.000 risico bij een faillissement van de SNS bank.

Overleg met SNS / REAAL


Toen duidelijk werd dat REAAL en SNS deze stap gingen zetten hebben wij meteen bij de directie van beide banken aangegeven dat dit problemen zou opleveren voor klanten die bewust twee rekeningen hebben geopend. Naar onze mening kunnen klanten geconfronteerd worden met een onaanvaardbaar risico door dat men de twee banken samenvoegt op 1 garantiestelsel.  Juist mensen met een spaarsaldo dat hoger is dan € 100.000 hebben in die gevallen bewust gekozen om het te verdelen over REAAL en BLG.

Reactie SNS/ REAAL


We hebben inmiddels voor een aantal klanten een klacht ingediend bij de banken. Deze klacht betreft het feit dat mensen bewust hebben gekozen om het geld over twee banken te verdelen. Door de keuzes van REAAL/ SNS is men gedwongen om het saldo van een van de twee op te heffen en het geld elders onder te brengen. Dit kan drie gevolgen hebben:

1.Kosten voor het openen van een andere rekening bij een andere bank.
2.Als het geld is vastgezet (dat geldt voor opbouw- en uitkeerrekeningen) dan zou de rekening moeten worden opengebroken. Volgens de voorwaarden kan REAAL dan echter kosten in rekening brengen in de vorm van boeterente.
3.Als men het geld elders wil onderbrengen kan men nooit meer dezelfde rente als bij REAAL ontvangen. De afgelopen tijd is de rente steeds lager geworden.

Onaanvaardbaar antwoord van SNS REAAL


Het antwoord dat REAAL ons vorige week telefonisch heeft meegedeeld, is voor ons en onze klanten onaanvaardbaar. Het officiële antwoord op de klacht moeten we nog per post of mail ontvangen, maar telefonisch deelde men ons het volgende mee:  Reaal zal geen boeterente in rekening brengen als de klant besluit om de rekening op te heffen. Dit geldt alleen voor het saldo boven de € 100.000. Er komt geen vergoeding voor kosten die gemaakt worden voor het openen van een andere rekening bij een andere bank en er zal geen compensatie plaatsvinden voor renteverlies in verband met het feit dat men bij het oversluiten  te maken krijgt met een lagere rente.

Voorbeeld:


U heeft in het verleden een uitkeerrekening bij REAAL en BLG geopend. Op beide banken heeft u € 100.000 gestort. Inmiddels is er al twee jaar uitgekeerd en is het saldo bij beide baken € 80.000. In totaal heeft u door de samenvoeging van de bankvergunningen nu € 160.000 dat nog maar onder één depositogarantie van € 100.000 valt. Dit is nooit uw bedoeling geweest en daarom wilt u de rekening bij Reaal opheffen. REAAL rekent voor het bedrag boven de € 100.000 geen boete rente. U kunt dus € 60.000 overboeken naar een andere bank.

U maakt bij de nieuwe bank echter wel kosten voor het openen van een nieuwe rekening en daarbij komt nog dat de uitkeerrekening bij REAAL een rente had van 3,5% en u nu elders nog maar 2,75% rente kunt krijgen. De komende 8 jaren is daardoor de uitkering € 50 per maand lager. Alles bij elkaar een flinke schade.

Officiële klacht indienen bij REAAL


Wij adviseren onze klanten om een klachtenbrief te schrijven aan REAAL. Hierin stelt u de bank aansprakelijk voor de schade die u oploopt en de kosten die u moet maken om te voorkomen dat u bij een faillissement van de SNS verlies lijdt, omdat uw totale saldo meer dan €100.000 is geworden door de samenvoeging van de bankvergunningen van REAAL en BLG bij SNS.

Klacht bij het KIFID


Als SNS REAAL uw klacht niet naar tevredenheid afwikkelt, dan kunt u daarna een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFid). Op de website van het KIFID  vindt u hierover alle informatie. Het indienen van een klacht via het KIFID is kosteloos. Belangrijk is dat u eerste uw klacht bij REAAL indient en dat deze niet naar tevredenheid is opgelost. Anders neemt het KiFid uw klacht niet in behandeling.

MoneyWise helpt u graag


Wij vinden de oplossing die REAAL aanbiedt 'te kort door de bocht'. U heeft destijds bewust gekozen om uw geld onder te brengen bij banken met een verschillende depositogarantiedekking. REAAL kiest ervoor om dit samen te voegen en niet u. Wij kunnen ons voorstellen dat u geen risico wenst te lopen bij een eventueel faillissement van de SNS bank en daarom de rekening wil maximeren tot € 100.000. Hierbij is het niet reëel dat u daar schade door oploopt.

Wij ondersteunen u graag en als u vragen heeft of hulp nodig heeft, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Voorbeeldbrief


Om te helpen hebben wij een voorbeeldbrief voor u  geschreven die u kunt gebruiken om uw klacht aan REAAL/BLG  kenbaar te maken.

Update 16 april!


Reaal heeft ons laten weten veel klachten te ontvangen en toch op zoek wil naar een betere oplossing. Waarschijnlijk zullen de mensen die nu meer dan € 100.000 onder het garantiestelsel van de SNS bank hebben  door de omzetting van REAAL naar BLG een deel kunnen overzetten naar het vergunningstelsel van Regio bank.

Wij hebben er vertrouwen in dat REAAL nu zijn best gaat doen om het zo goed mogelijk op te lossen en verwachten binnen 2 tot 4 weken meer te kunnen melden.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Bert Kroeze

2 april 2015 10:18:55

Ik heb op 5 november een rekening via Moneywise afgesloten met Reaal Bancaire Diensten en een met BLG wonen. Ik zit dus volledig in bovengemoemde situatie.
Of het een of het ander, altijd ben ik de haas.
Ik zou graag willen vragen of jullie een concept bezwaarschrift hebben die ik kan sturen naar BLG Wonen.
Tevens wil ik dan graag weten of ik dan ook een concept kan krijgen van mijn bezwaar wat ik aan het KIFID kan sturen
Gr. Bert Kroeze

reageer op Bert Kroeze

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 april 2015 18:02:39

Geachte heer Kroeze,
Ik heb de voorbeeld brief onder aan het artikel erbij geplaatst. Wilt u ons op de hoogte houden van uw ervaringen? Voor de procedure richting het KIFID zullen we ook meekijken en helpen maar eerst moet u en anderen antwoord krijgen van REAAL.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

simon plantinga

2 april 2015 19:08:43

Terecht betoog. De pensioen wet is allang niet meer van deze tijd, maar wel een legaal handige tool voor verzekeraars (en overheid) om geld binnen te halen. Het rendement van een aangekocht pensioen is zo goed als nihil, terwijl er toch nog kosten in rekening worden gebracht die er niet om liegen. Het geld wordt wel belegd door de verzekeraars die een beduidend veel hoger rendement binnen halen. En dat zonder risico en kosten. Die betalen wij met zijn allen als pensioen gerechtigde. Gaat het fout, worden we gekort, gaat het goed, hoor je niets. Legale oplichting? Waar is de overheid?
We hebben deze boefjes veel te groot laten worden. Zij maken hun eigen wetten en regels en de overheid kijkt toe. Wil je zelf iets organiseren wordt je door de belastingdienst gestraft.
Tijd om ze eens bij de gevoelige delen te pakken (in de beurs dus).
Met groet,
simon plantinga

reageer op simon plantinga

Emile Godding

4 april 2015 9:44:24

Geachte heer Wolfsen,

Via uw "Moneywise" heb ik in 2013 diverse rekeningen geopend om een ontslagvergoeding onder te brengen. Hier ben ik nog altijd zeer tevreden over
Graag zou ik willen weten of de Regiobank (ook een "afgesplitst" onderdeel van SNS) ook overgaat naar BLG? Indertijd heb ik ook bewust gekozen om een deel bij Regiobank onder te brengen, rekening houdende met de € 100.000,- grens.

Graag hoor ik van u.

M.vr.gr. Emile Godding

reageer op Emile Godding

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 april 2015 6:30:32

Beste Emile,
Regiobank heeft en houdt een eigen bankvergunning. Dus los van SNS.

reageer op Jeroen Wolfsen

Arjo Boersma

25 september 2015 16:12:35

Hallo meneer Wolfsen,

In 2010 heb ik via een financieel adviseur mijn woekerpolis die ik bij de ING bank had overgesloten. Ik heb toen een spaaropbouw rekening geopend bij Reaal. Maandelijks gaat er een vast bedrag naar die rekening. Veranderd er voor mij ook wat nu BLG mijn rekening heeft overgenomen van Reaal?

reageer op Arjo Boersma

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 september 2015 9:19:52

Beste Arjo,
In principe verandert er niks aan je bankspaarrekening nu deze is overgegaan van REAAL naar BLG. Het product blijft hetzelfde, alleen je moet nu inloggen op de online bankrekening bij BLG en niet meer bij REAAL als je inzicht wilt in de rekening. Verder valt je spaargeld nu onder het deposito garantiestelsel van SNS. En niet meer onder die van REAAL/Regiobank. Dus als je als veel spaargeld bij de SNS bank hebt moet je opletten dat het totale saldo niet boven de 100.000 euro komt.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662