Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Rabobank verhoogt advies- en afsluitkosten banksparen

Rabobank verhoogt advies- en afsluitkosten banksparen

dinsdag 18 juni 2013 om 10:38:42 Jeroen Wolfsen 1 reacties
Logo RabobankDe Rabobank heeft per  juni 2013 de kosten voor het openen van een bankspaarrekening voor  een lijfrente of een gouden handdruk flink verhoogd. In de oude kostenstructuur was geen duidelijk onderscheid tussen de kosten van het advies en de kosten van het afsluiten van een bankspaarrekening.  De AFM tikte hiervoor de Rabobank al snel op de vingers omdat dit onder de huidige wetgeving niet de bedoeling is. Hierop heeft de Rabobank haar tarieven aangepast en verhoogd.

Kosten voor het openen van bankspaarrekening
Sinds 1-1-2013 zijn banken en financieel dienstverleners verplicht kosten in rekening te brengen voor het openen dan wel adviseren van bankspaarrekeningen. Voorheen ontvingen banken en financieel adviseurs provisie als ze een bankspaarrekening openende voor een klant. Hierdoor was het voor consumenten onduidelijk wat nu de kosten van een dergelijk product zijn. Door invoering van het provisieverbod is aan die onduidelijkheid een eind gekomen, omdat de consument vooraf weet wat de kosten zijn als hij een product afneemt.

Kosten bij de Rabobank
In de oude kostenstructuur betaalde de klant € 250 voor een lijfrente of gouden handdruk rekening waarin men door kon sparen tot een later moment ( opbouwrekening). Voor dat bedrag van €250,- kreeg men advies en werd de rekening geopend. Het openen van een opbouwrekening is nu gesplitst in € 500,- advieskosten en € 60,- afsluitkosten. Voor een totaal advies is men bij de Rabobank dus nu € 560,- kwijt.

Voor een lijfrente of gouden handdruk rekening die maandelijks een vast bedrag uitkeert (uitkeerrekening) vroeg de Rabobank voorheen € 100. Dit is nu aangepast naar € 250 voor het advies en € 60 voor het afsluiten. Voor deze producten betaalt men nu dus € 310,-.

AFM tikt Rabobank op de vingers
De onduidelijk kostenstructuur van de Rabobank, waarbij het onderscheid tussen advies en afsluiten niet duidelijk was, is voor de AFM aanleiding geweest om de Rabobank hierover op de vingers te tikken.
De AFM heeft de Rabobank tot juli 2013 gegeven om met een nieuw adviesmodel te komen. Gisteren maakte de Rabobank haar nieuwe kostenmodel bekend.

Bankspaarrekeningen vergelijken
De kosten voor het openen van een bankspaarrekening kunnen per aanbieder enorm verschillen. Ben jij op zoek naar een bankspaarrekening? Vergelijk dan zelf online alle banken op rente, voorwaarden en kosten.
Banksparen vergelijken
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Ron

7 januari 2014 17:51:28

De Rabobank heeft de houders van bestaande spaarbankrekeningen inmiddels op de mogelijkheid gewezen om het tegoed, in één keer, uit te laten betalen onder de regeling waarbij 20% onbelast blijft.
Hiervoor wordt echter wel 150 euro administratiekosten in rekening gebracht, als het tegoed wordt uitbetaald "voor de overeengekomen einddatum". Ik denk dat velen deze boete dan maar slikken, want de rente die Rabo momenteel voor banksparen biedt ligt met 1,65% zelfs onder diverse gewone internetspaarrekeningen.

reageer op Ron
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662