Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Plus Magazine: 3 tips voor je lijfrente

Plus Magazine: 3 tips voor je lijfrente

zondag 24 maart 2013 om 09:59:16 Jochem Kessens 2 reacties
Foto Jeroen WolfsenDeze maand gaven financieel expert in Plus Magazine samen 19 tips om uw portemonnee te spekken. Jeroen gaf 3 tips over lijfrente.

Tip 1: Stap over van lijfrente verzekeren naar banksparen
Veel consumenten weten niet dat wanneer hun lijfrente vrijvalt, zij deze kunt overzetten naar banksparen. Dat is zonde, want in vrijwel alle gevallen levert een lijfrente bankspaarrekening meer op dan een lijfrentepolis. Dit geldt voor de opbouwrekening, waarbij u een lijfrente bijelkaar spaart tot 65 jaar, maar ook voor de uitkeerrekening, waarbij u de opgebouwde lijfrente laat uitkeren als aanvulling op uw pensioen.

Alleen als u een aanvulling op uw inkomen wilt hebben vóór uw 65ste (overbruggingslijfrente), dan kunt u niet banksparen. Verzekeraars hebben het alleenrecht op een overbruggingslijfrente. Dit kunt u regelen via een zogeheten Direct Ingaande Lijfrente. De uitkering van dit soort verzekeringen is vaak lager dan de inleg, dit komt o.a. door de hoge poliskosten. Voor veel consumenten is dat een reden om toch door te sparen tot 65 jarige leeftijd via banksparen om vervolgens via een lijfrente uitkeerrekening (banksparen) de lijfrente te laten uitkeren.

Tip 2: Zet een oude regime lijfrentepolis om
Heeft u een 'oude' lijfrentepolis van vóór oktober 1990 waaraan u periodiek premie betaalde? Of heeft u een polis van vóór januari 1992 waaraan u eenmalig een premie (koopsom) voldeed? Dan is er sprake van een zogeheten 'oud regime lijfrentepolis'. Ook zo'n polis omzetten naar banksparen kan lonend zijn. U verliest dan wel de fiscaal gunstige voorwaarden van dit oude regime, maar als u de polis wilde gebruiken om op 65jarige leeftijd de lijfrente in 5 jaar te laten uitkeren, dan is dat geen probleem. U maakt dan immers geen gebruik van de fiscaal gunstige voorwaarden van het oude regime en dus is banksparen geschikt.

Vergelijkingen tussen banksparen en lijfrenteverzekeringen laten keer op keer zien dat banksparen meer rendement oplevert. Daarnaast wordt het saldo op de rekening bij overlijden altijd uitgekeerd aan de erfgenamen. Bij een lijfrenteverzekering gebeurt dat alleen als u een dure contraverzekering afsluit.

Tip 3: Betaal niet teveel kosten
Het provisieverbod dat in 2013 is ingegaan, geldt ook voor banksparen. Banken mogen adviseurs geen provisie meer betalen en dus dienen financieel adviseurs de kosten voor hun dienstverlening rechtsreeks bij de klant in rekening. Ook bij banken waar u zonder tussenkomst van een adviseur een bankspaarrekening opent krijgt u te maken met advieskosten en kosten voor het openen van een bankspaarrekening.
Bij het vergelijken van banken gaat het dus niet alleen om de hoogste rente. Diverse banken brengen tot wel € 700 aan kosten in rekening voor het advies en openen van de bankspaarrekening.
Dit advies is bij veel banken verplicht, dit terwijl veel consumenten weten wat ze willen en het het liefst ook zelf regelen. Dit zelf regelen noemt met 'execution only'. U zoekt zelf uit wat u wilt en geeft de alleen de opdracht het uit te voeren (execution only - alleen uitvoeren).

Op MoneyWise.nl kunt u alle bankspaarrekeningen met elkaar vergelijken op rente en kosten en afsluiten tegen de laagste kosten in de markt.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jack Farbarn

16 juni 2016 21:36:08

Hallo,
op 1 juli as expireert een kleine oud regime koopsompolis van ca. 5.000 euro. Ik wil het vrijkomende bedrag aan mijn zoon schenken. Moet ik voor 1 juli de begunstigde op de polis wijzigen? Kan/mag de verzekeraar het vrijkomende bedrag rechtstreeks naar mijn zoon over maken (er is waarschijnlijk geen schenkbelasting verschuldigd omdat het bedrag onder het maximale belastingvrije bedrag ligt). Moet de verzekeraar bij uitkering nog LB inhouden. Ik ben 69 jaar. Hoor graag van u.
Vriendelijke groet

reageer op Jack Farbarn

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 juni 2016 22:02:39

Geachte heer,
Eigenlijk worden een aantal van uw vragen beantwoord in een ander artikel dat ik heb geschreven over schenken van een oud regime lijfrente
Als u de uitkering wil schenken dan moet u inderdaad de begunstiging voor expiratie nog wijzigen. Als er geen lijfrente wordt aangekocht dan houdt de verzekeraar inderdaad loonbelasting in, gebaseerd op uw zoon. Hij ontvangt de uitkering dan ook.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662