Lijfrente

Plus Magazine: 3 tips voor je lijfrente

Jochem Kessens zondag 24 maart 2013 - bijgewerkt op: 30 april 2016
Foto Jeroen WolfsenDeze maand gaven financieel expert in Plus Magazine samen 19 tips om uw portemonnee te spekken. Jeroen gaf 3 tips over lijfrente.

Tip 1: Stap over van lijfrente verzekeren naar banksparen
Veel consumenten weten niet dat wanneer hun lijfrente vrijvalt, zij deze kunt overzetten naar banksparen. Dat is zonde, want in vrijwel alle gevallen levert een lijfrente bankspaarrekening meer op dan een lijfrentepolis. Dit geldt voor de opbouwrekening, waarbij u een lijfrente bijelkaar spaart tot 65 jaar, maar ook voor de uitkeerrekening, waarbij u de opgebouwde lijfrente laat uitkeren als aanvulling op uw pensioen.

Alleen als u een aanvulling op uw inkomen wilt hebben vóór uw 65ste (overbruggingslijfrente), dan kunt u niet banksparen. Verzekeraars hebben het alleenrecht op een overbruggingslijfrente. Dit kunt u regelen via een zogeheten Direct Ingaande Lijfrente. De uitkering van dit soort verzekeringen is vaak lager dan de inleg, dit komt o.a. door de hoge poliskosten. Voor veel consumenten is dat een reden om toch door te sparen tot 65 jarige leeftijd via banksparen om vervolgens via een lijfrente uitkeerrekening (banksparen) de lijfrente te laten uitkeren.

Tip 2: Zet een oude regime lijfrentepolis om
Heeft u een 'oude' lijfrentepolis van vóór oktober 1990 waaraan u periodiek premie betaalde? Of heeft u een polis van vóór januari 1992 waaraan u eenmalig een premie (koopsom) voldeed? Dan is er sprake van een zogeheten 'oud regime lijfrentepolis'. Ook zo'n polis omzetten naar banksparen kan lonend zijn. U verliest dan wel de fiscaal gunstige voorwaarden van dit oude regime, maar als u de polis wilde gebruiken om op 65jarige leeftijd de lijfrente in 5 jaar te laten uitkeren, dan is dat geen probleem. U maakt dan immers geen gebruik van de fiscaal gunstige voorwaarden van het oude regime en dus is banksparen geschikt.

Vergelijkingen tussen banksparen en lijfrenteverzekeringen laten keer op keer zien dat banksparen meer rendement oplevert. Daarnaast wordt het saldo op de rekening bij overlijden altijd uitgekeerd aan de erfgenamen. Bij een lijfrenteverzekering gebeurt dat alleen als u een dure contraverzekering afsluit.

Tip 3: Betaal niet teveel kosten
Het provisieverbod dat in 2013 is ingegaan, geldt ook voor banksparen. Banken mogen adviseurs geen provisie meer betalen en dus dienen financieel adviseurs de kosten voor hun dienstverlening rechtsreeks bij de klant in rekening. Ook bij banken waar u zonder tussenkomst van een adviseur een bankspaarrekening opent krijgt u te maken met advieskosten en kosten voor het openen van een bankspaarrekening.
Bij het vergelijken van banken gaat het dus niet alleen om de hoogste rente. Diverse banken brengen tot wel € 700 aan kosten in rekening voor het advies en openen van de bankspaarrekening.
Dit advies is bij veel banken verplicht, dit terwijl veel consumenten weten wat ze willen en het het liefst ook zelf regelen. Dit zelf regelen noemt met 'execution only'. U zoekt zelf uit wat u wilt en geeft de alleen de opdracht het uit te voeren (execution only - alleen uitvoeren).

Op MoneyWise.nl kunt u alle bankspaarrekeningen met elkaar vergelijken op rente en kosten en afsluiten tegen de laagste kosten in de markt.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube