Lijfrente

Doen banken en verzekeraars dat expres? Klanten pesten?

Jeroen Wolfsen donderdag 07 december 2023 - bijgewerkt op: 14 december 2023
Op mijn twitteraccount staat als profiel: Kritisch, misschien zelfs wel een zeurpiet (maar alleen als het over banken en verzekeraars gaat). Mede-eigenaar van Moneywise. Vandaar....

En soms voel ik me ook een echte zeurpiet. Want wat gaat er veel fout bij banken en verzekeraars. Is het dommigheid? Is het bewust? Zien ze het gewoon niet? Hebben ze letterlijk maling aan hun klanten?

Ik zal even uitleggen waar het om gaat.
Klanten kunnen op de website van Moneywise banken en verzekeraars vergelijken om zo de beste uitkering voor hun lijfrente of pensioen te vinden. Dat regelen wij vervolgens voor de klant en we zorgen dat het vrijkomende kapitaal door de oude bank of verzekeraar wordt overgeboekt naar het nieuwe lijfrente of pensioenproduct. De klant moet hiervoor een verzoek te overdracht tekenen en wij zorgen ervoor dat zijn geld wordt overgeboekt. Simpel toch?

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht

Verzekeraars en banken hebben daar duidelijke afspraken over gemaakt in het Protocol Stroomlijning Kapitaal overdracht. De belangrijkste 3 punten uit dat PSK:

1)De overdragende deelnemer zorgt voor de uitbetaling van de overdrachtswaarde en verzending van het PSK formulier uiterlijk veertien dagen nadat alle benodigde documenten zijn ontvangen.
2)De overdragende deelnemer het daarvoor bestemde model overdrachtsformulier juist en volledig in. Deze stuurt het ondertekende formulier (PSK verklaring) naar de ontvangende deelnemer en draagt aan deze de waarde over.
3)Bij voorkeur communiceren deelnemers onderling via email en wisselen zij overdrachtsformulieren en de bijbehorende documenten in digitale vorm uit.

Duidelijk verhaal. Kan niet misgaan, toch?

Pijnlijke praktijkvoorbeelden

Helaas is de praktijk anders. Ik neem u even mee met wat voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk:

-ABN AMRO en ING accepteren geen stukken per mail. Het moet per post. Helaas zien we vaak dat ‘de post niet is aangekomen’ Vreemd genoeg ook bij aangetekende post.

-De Giro heeft bedacht dat alleen mails van de klant met het hun bekende emailadres worden behandeld. Dat klanten een adviseur inschakelen om de nieuwe lijfrente en overdracht heeft men letterlijk maling aan. Dus die mail met het verzoek tot overdracht neemt men niet in behandeling.

-Aegon wil geen PSK-verklaring per mail versturen naar Reaal, ondanks het feit dat de brief die Aegon 2 keer per post heeft verstuurd niet aankomt.

-Medewerkers van Avero vertellen de klant dat ze het geld niet kunnen overmaken naar Allianz omdat ze geen PSK verklaring van Allianz hebben ontvangen. Terwijl zij juist die verklaring naar Allianz moeten versturen.

-Waard, dat Robein en Conservatrix heeft overgenomen kampt met achterstanden waardoor het lang duurt voordat men de overdracht afrond. Ook bij andere partijen zien we regelmatig dat men langer nodig heeft dan de 14 dagen volgens het protocol.
Iedere week zien we dat PSK verklaringen verkeerd worden ingevuld. Klanten verliezen daardoor het recht op een overbruggingslijfrente of oud regime.

-ABN AMRO moet (na veel aandringen) met de pen de tekst in hun PSK verklaring over lijfrente doorstrepen en gouden handdruk er bij schrijven.

-Men weet soms niet wat de fiscale spelregels zijn omdat het geld al eerder is overgedragen door een andere partij en men heeft toen zelf geen PSK gehad. Dus kan men nu ook geen PSK maken.

-Men maakt wel het geld over maar vergeet de PSK te sturen (of andersom).

-De ontvangende verzekeraar vraagt ons na weken om de oude aanbieder te benaderen omdat ze geen PSK hebben ontvangen. Zij behoren zelf contact op te nemen met de overdragende partij.

De overdragende partij wil geen PSK verklaring aan de klant verstrekken. ‘Dat mag niet van de AVG’ of ‘dit is niet voor u bestemd’ is dan de belachelijke reactie van de medewerker.

Klanten lijden schade

Iedere dag zien we dat klanten benadeeld worden door de trage en verkeerde afhandeling van de overdracht. Klanten krijgen hun pensioen- uitkering te laat of krijgen een lagere uitkering van de nieuwe partij omdat offertegeldigheid is verlopen door te late ontvangst van het geld.
Ook als er geen financiële schade ontstaat worden klanten onnodig ongerust. Men vraagt zich terecht af waar hun geld is of blijft.

Waarom duurt het zo lang?

Waarom moet men hier overigens 14 dagen over doen? Dat is niet afgesproken met de klant toen hij zijn polis in 1995 afsloot. Dat hebben de partijen onderling met elkaar afgesproken. Maar bekijk het eens uit het oogpunt van een klant die in 1995 een pensioen afsluit met 01 januari 2024 als einddatum. Waarom moet een klant die in december alles voor de overdracht heeft aangeleverd wachten tot half januari tot zijn geld wordt overgemaakt?

Het is zo makkelijk op te lossen

Waarom kunnen de deelnemers van het PSK-protocol niet een platform laten bouwen waar de hele afwikkeling digitaal gebeurt. De overdragende deelnemer upload de PSK verklaring in het portal van de ontvangende deelnemer. Die krijgt een melding dat er een nieuw PSK formulier klaar staat.  Partijen communiceren onderling over verstuurde en nog te ontvangen PSK verklaringen. De klant krijgt keurig een kopie zodat deze weet wat de overdragende deelnemer verklaart en kan controleren of het klopt.

Neuzen één kant op

Waarom krijgt het verbond van verzekeraars de neuzen bij deze partijen niet dezelfde kant op?
Ik denk dat er maar 1 echte verklaring voor is. Men is niet geïnteresseerd in een vertrekkende klant. Daar valt niks meer aan te verdienen, die gaat toch weg. Het is zo zonde, in plaats van een klant die tevreden het pand verlaat heeft men nu een klant die met een ontevreden gevoel vertrekt.
Dat het daarnaast allemaal veel efficiënter kan en daarmee veel kosten bespaard kunnen worden, lijkt men nog niet bedacht te hebben
En natuurlijk gaan er ook heel veel overdrachten wel goed. Dat is mooi. Maar het kan beter, zoveel beter.
Daarom blijf ik, als zeurpiet, hier net zo lang over zeuren tot het goed gaat.

 
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.128 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube