Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Na 10 jaar conserverende aanslag betaal je gewoon revisierente bij afkoop lijfrente

Na 10 jaar conserverende aanslag betaal je gewoon revisierente bij afkoop lijfrente

maandag 09 april 2018 om 12:18:31 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
buitenlandVeel Nederlanders die naar het buitenland vertrekken en een lijfrente hebben krijgen te maken met een conserverende aanslag. Wat is dat precies en wat gebeurt en na de termijn van 10 jaar die staat voor zo'n conserverende aanslag?

Meteen een belastingaanslag
Zodra je Nederland verlaat en gaat emigreren, legt de fiscus meteen een aanslag op over de waarde van je lijfrente. En eigenlijk zou je die aanslag ook meteen moeten betalen. Maar omdat je de polis of bankspaarrekening nog niet meteen afkoopt, krijg je uitstel van betaling. Dat uitstel duurt 10 jaar. Als je binnnen die 10 jaar geen verboden handeling onderneemt, vervalt de conserverende aanslag. Een verboden handeling is bijvoorbeeld afkoop van je lijfrente. Dus zodra dat gebeurt wordt de aanslag ingevorderd en moet er belasting betaalt worden.

Ook revisierente na 10 jaar conserverende aanslag
Een veel gemaakte denkfout is dat na deze termijn van 10 jaar conserverende aanslag de lijfrente gewoon kan worden afgekocht en dat er dan geen sprake meer is van revisierente. Dat is helaas niet juist. Bij afkoop van een lijfrente na het vervallen van de conserverende aanslag na 10 jaar betaal je nog steeds 20% revisierente. Het verschil is alleen dat het gebeurt via een normale belastingaangifte. Wel kan het zo zijn dat er een belantingverdrag is tussen Nederland en het loont waar je woont waarin staat dat de afgekochte lijfrente niet in Nederland belast wordt. In dat geval is er geen revisierente verschuldigt. Laat je dus goed adviseren hierover!

Revisierente en lijfrente in het buitenland
Woon je in het buitenland en omt je lijfrente kapitaal vrij? Koop dan wel een uitkering aan en maak niet de fout om te denken dat je dat niet meer hoeft na 10 jaar conserverende aanslag. Helaas kun je niet bij iedere bank of verzekeraar een lijfrente regelen in het buitenland. Maar gelukkig kun je via Moneywise le lijfrente onderbrengen in een nieuwe lijfrente polis of bankspaarrekening, ook als je in het buitenland woont. Hier meer info over een lijfrente in het buitenland

Andere aandachtspunten revisierente en lijfrente
Er spelen nog een paar belangrijke zaken:
- De afkoopregeling kleine lijfrente. Onder een bedrag van € 4.351 ( 2018) is er geen sprake van revisierente
- Revisierente bij looptijd korter dan 10 jaar. Je kunt gebruikmaken van de 'tegenbewijsregeling'Dat kan een besparinh opleveren. gebruik de rekenhulp revisierente hiervoor
- Oud regime lijfrente. Heb je een oud regime lijfrente? Dan betaal je bij afkoop geen revisierente.

Meer weten over lijfrente in het buitenland en revisierente?
Neem dan contact op met een van de specialisten van Moneywise. We helpenje graag. Je kjan ons altijd bellen: 085 7607600.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons