Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Moneywise Lijfrente onderzoek 2017

Moneywise Lijfrente onderzoek 2017

woensdag 18 oktober 2017 om 16:20:04 Jeroen Wolfsen 14 reacties
Onder de loepVerzekeraars lopen in op banken.

Ieder najaar doet Moneywise het lijfrenteonderzoek. De afgelopen jaren was het overduidelijk dat een uitkerende lijfrente het beste kon worden ondergebracht bij een bank in een lijfrente bankspaarrekening. Dat levert een hogere uitkering op en kent nog een aantal andere voordelen, zoals geen verlies van vermogen bij overlijden of faillissement van de bank.
Ook in 2017 geldt dat banken in de meeste gevallen nog steeds de hoogste uitkering geven voor vrijkomend lijfrentekapitaal. Toch worden de verschillen met verzekeraars kleiner.

Verzekering op één leven levert meer op dan bank
Klanten die kiezen voor een uitkering op één leven zijn in een aantal gevallen bij een verzekeraar beter uit. Zo levert een koopsom van € 75.000 die in 15 jaar wordt uitgekeerd bij Reaal verzekeringen maandelijks € 469,74 op. Centraal Beheer bank levert dan als beste bank € 466,88 op. Het is lang geleden dat een verzekeraar meer opleverde dan een bank. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Bij overlijden van de verzekerde verdwijnt het geld in de zak van de verzekeraar want er is dekking op slechts één leven. Bij banksparen wordt er altijd uitgekeerd aan de erfgenamen. Wie dat dan ook zijn. Om die reden kiezen veel mensen, ook als ze alleenstaand zijn, voor een uitkering bij een bank.

Uit het onderzoek blijkt dat in veel gevallen men bij een verzekeraar uiteindelijk minder ontvangt dan de inleg. Een koopsom van bijvoorbeeld € 50.000 levert na 10 jaar bij 4 van de 6 verzekeraars minder op dan de inleg. Bij de beste verzekeraar is na 10 jaar de totale uitkering € 50.155, dus slechts € 115 meer dan de inleg. De opbrengst bij een bank is na 10 jaar € 53.095. Dus € 3.095 meer dan de inleg.

Centraal Beheer bank voor 5e jaar op rij beste bank
Voor het 5 jaar op rij levert banksparen bij Centraal Beheer het meeste op. Van de 15 scenario’s komt Centraal Beheer 10 keer op de eerste plaats met de hoogste rente en dus de hoogste uitkering. In de andere 5 gevallen staat Centraal Beheer op de 2e plaats. Reaal komt als beste verzekeraar uit de verf.

Verschillen met 2016
De rentes van banksparen en daarmee de uitkeringen zijn in 2017 flink gedaald (tot 31,8%) ten opzichte van 2016. Dat geldt vooral voor de kortere looptijden. Deze korte looptijden worden in de praktijk veel gekozen:
Knipsel

De uitkeringen bij verzekeraars zijn, op een looptijd van 5 jaar na, licht gestegen. Hiermee wordt het verschil tussen banken en verzekeraars kleiner.

Klanten slecht af bij Rabobank en ABN AMRO
Het zijn vooral de bankafdelingen van de verzekeraars die het hoogste scoren met de rente. Grote banken als Rabobank en ABN AMRO bieden in veel gevallen de laagste rentes. ABN AMRO heeft daarbij de twijfelachtige eer om structureel op de laatste plaats te staan. ABN AMRO biedt haar klanten slechts 0,1% rente aan voor een uitkering met een looptijd van 5 jaar. Aegon bank biedt de klant voor dezelfde looptijd een rente van 0,75%. Naast de lage rente bij ABN AMRO rekent de bank ook nog maandelijkse kosten voor iedere uitkering van € 2,20. Ook Rabobank rekent iedere maand € 2,50 aan kosten. Andere banken rekenen dergelijke kosten niet.
Lijfrente vergelijken loont echt voor consumenten en kan duizenden euro’s meer uitkering opleveren.

Steeds minder verzekeraars bieden een Direct Ingaande Lijfrente verzekering aan
Er zijn nog maar een gering aantal verzekeraars die een lijfrentepolis aanbieden. Recentelijk gaf een grote verzekeraar als ASR aan ook te stoppen met het deze producten. De markt voor uitkerende lijfrentes is grotendeels overgenomen door banksparen. Toch is het voor de consument belangrijk dat er verzekeraars zijn waar men een lijfrente kan sluiten omdat men in een aantal gevallen fiscaal verplicht is om de uitkering door een verzekeraar te laten doen. Dat is het geval bij een lijfrente die voor AOW leeftijd moet worden uitgekeerd (de overbruggingslijfrente) en als men het zogenaamde oude regime wil behouden waarbij men meer vrijheid heeft met de uitkering uit een lijfrente.

Problemen voor consument met lijfrente in het buitenland
Veel Nederlanders, die zijn geëmigreerd naar een ander land, ondervinden problemen met het uitkeren van een lijfrente. Alleen als men woonachtig is een EU lidstaat kan men nog een lijfrente aankopen. De keuze is dan zeer beperkt. Alleen bij ASR kan men een bankspaarrekening afsluiten en bij Allianz een lijfrenteverzekering. Veel mensen buiten de EU kunnen hun lijfrente niet laten uitkeren en krijgen te maken met de zware fiscale sanctie van afkoop. Dit kost hen maximaal 52% belasting en daaroverheen nog 20% revisierente. Er verdwijnt dan 72% aan belastingen omdat men nergens terecht kan.

Belangrijkste conclusies
• Hoogste uitkering in bijna alle gevallen via banksparen
• Forse daling rente bij uitkering van 5 jaar (31,8%) en 10 jaar(17,2%) bij banken.
• Alleen bij een uitkering op één leven kan een verzekeraar meer opleveren, wel verlies van kapitaal bij overlijden
• Vooral bij korte looptijden krijgt men bij een verzekeraar minder terug dan men inlegt.
• Centraal Beheer Bank voor 5e jaar op rij beste bank. Beste verzekeraar is Reaal.
• Consumenten doen er verstandig aan om goed te vergelijken.
• Er zijn steeds minder verzekeraars waar consumenten terecht kunnen voor een lijfrente.
• Nederlanders in het buitenland hebben zeer weinig mogelijkheden om een lijfrente onder te brengen en worden regelmatig gedwongen tot fiscale afkoop met hoge kosten.

Bekijk hier het hele lijfrenteonderzoek 2017

18 oktober 2017
Informatie:
www.moneywise.nl
Jeroen Wolfsen
085 7607600
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Johan

26 oktober 2017 22:20:05

Hallo Jeroen,
Begrijpen doe ik het niet. Er is mij nooit vertelt,dat in nederland moest blijven wonen. Is eigenlijk ook een woekerpolis,kosten belastingdienst. Ik heb zelf een lijfrente experatie juli 2018. Ik woon in curacao wat kan doen. Maar eigenlijk moeten de verzekeringmastschappij cq banken iets doen. Vergunningen aanvragen en klantenservice verlenen.
Kan jiet waar zijn ,heb je nog een oplosding voor me.
Met groeten troiten@hotmail.com

reageer op Johan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 oktober 2017 9:53:13

Beste Johan,
Het is gewoon heel vervelende voor mensen die niet in een EU lidstaat wonen en een vrijkomende lijfrente hebben. Vroeger hadden we daar nog mogelijkheden voor Bij NN, maar die zijn er mee gestopt. Dat betekent dat nu dat je nergens meer terecht. Als je geluk hebt wil de huidige verzekeraar je nog helpen met een lijfrente. Waar loopt je lijfrente dan onderzoeken we dat graag voor je?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans van den Brink

30 oktober 2017 20:31:19

Goeden avond,mijn lijfrente polis die afliep in 2014 heb ik al drie jaar doorgeschoven en is nu bij Reaal ondergebracht omdat ik nog steeds aan het werk was.Nu wil ik eind 2017 stoppen met werken ende polis loopt tot april 2018.Is het verstandig om hem helemaal uit te laten keren ,anders zou ik hem over een periode van vijf jaar willen laten uitkeren..Het gaat om een bedrag van 115000. En is een oud regime polis.zou graag wat advies krijgen hierover.Met vriendelijke groeten,Hans van den Brink

reageer op Hans van den Brink

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 oktober 2017 20:57:03

Beste Hans,
Een oud regime polis mag je in één keer uitkeren. Met een bedrag van € 115.000 help je dan in ieder geval de Nederlandse belastingdienst goed want er wordt een groot deel van de uitkering belast tegen 52%. Dat kan je voorkomen (afhankelijk van je inkomen) door de uitkering over meerdere jaren te spreiden. Dus dan koop je een uitkering aan voor meerdere jaren. Dat kan bij een bank of bij een verzekeraar. Ik kan je niet adviseren wat het beste is zonder dat ik inzicht heb in je inkomenssituatie en je leeftijd. Je kunt meer lezen over de mogelijkheden in onze gratis lijfrentewijzer.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Thomas van kesteren

3 november 2017 21:03:28

Ben 68 jaar Gespaard in 6 jaar 49000-.euro Lijfrente ingaande 1 januari 2018 Uitkeringstijd 5 jaar Bruto per maand 806 euro Netto per maand 585 euro Belasting(en) per maand 221 euro Totaal aan belasting(en) in 5 jaar 13260-.euro Totaal rendementsheffing - bankkosten 3780-.euro
Totaal inleveren binnen 5 jaar 9480-. Euro
Graag uw mening.
Hartelijk dank
Thomas van Kesteren Groenlo

reageer op Thomas van kesteren

ann

7 november 2017 12:59:42

Beste Jeroen, ook ik ben verbijsterd en boos over de 'geheime' beperking voor mensen die in het buitenland wonen na decennialang trouw gespaard te hebben op gericht advies van hun bank/verzekeraar en belastingdienst(!) voor een uitkerende lijfrente. Begrijp ik moneywise goed dat ik wel terecht zou kunnen bij ASR? Ik woon nu in engeland. Het valt niet goed te praten want de ene= de opbouw fase zeg maar, is onlosmakkelijk verbonden met de ander = de uitkerende lijfrente. Een aargeloze burger kan geen andere polis kopen met het gespaard geld toch? Ik beschouw het als pure diefstal. Zeker als men leest over het gemaak waarmee z'on megabedrijf als Proctor & Gamble met behulp van de Belastinginspecteur en natuurlijk hun slimme belastingsadviseurs een koele 676 miljoen doorsluizen zonder een cent belasting te betalen. Bij mij gaat het om 27,000 euros, wat zullen ze lachen, maar toevallig heb ik dit bedrag enorm nodig vanwege oa pensioen tekort! Wij worden geweldig voor schut gezet door de politiek en Ned Bank

reageer op ann

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 november 2017 13:18:07

Beste Ann,
England kan nu nog wel. Maar we weten niet wat ASR gaat doen als de brexit helemaal is doorgevoerd. Dus dat biedt dan nog mogelijkheden. Kom je toch nog goed weg in deze vervelende situatie.
Dus als we een uitkering bij ASR moeten regelen dan helpen we je graag: https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Christa

7 maart 2018 9:01:52

Beste Jeroen,
Mijn man heeft een hele kleine lijfrente opgebouwd, hij heeft vorig jaar de AOW leeftijd bereikt. Wil wilden I.v.m. de gunstiger belastingtarieven dit jaar de uitbetaling starten.
Nu begrijp ik dat wanneer mijn man zou komen te overlijden het openstaande saldo ten gunste van de bank zou komen ? Dat kan toch niet. Kun jij antwoord geven.
Vr.gr. Christa

reageer op Christa

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 maart 2018 13:10:49

Christa,
Wees gerust, bij Banksparen gaat het geld dat nog op de rekening staat altijd naar de erfgenamen en verdwijnt er niets in de zak van de bank. Dat is nu juist het voordeel van een lijfrente bankspaarrekening t.o.v. een lijfrenteverzekering.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marjon Verduijn

23 maart 2018 17:50:08

Kun je, als je voor banksparen kiest, ook het hele bedrag in vijf jaar laten uitbetalen?

reageer op Marjon Verduijn

Hans

28 mei 2018 17:21:42

Beste Jeroen, ik ben 70 jaar en heb een oud regimelijfrentepolis die per 4 januari van dit jaar is vrijgevallen. Voor zover mij bekend kan ik het tegoed nog tot eind 2019 laten staan alvorens ik een besluit hoef te nemen op welke wijze ik de polis ga aanwenden. Daarbij hoopte ik in de komende tijd op een wat hogere rente. Vooralsnog ziet het daar niet naar uit. Ik overweeg dan ook om binnenkort de polis herroepelijk te schenken aan mijn dochter (40 jaar op 23 juni a.s.). Kan dit en is dit verstandig? Zou zij voor een maximale opbrengst moeten kiezen voor banksparen? Mag ik horen?

reageer op Hans

Martijn

14 juni 2018 8:33:34

Beste Jeroen, Een kennis heeft een nieuw regime lijfrentepolis. Deze is nog niet tot uitkeren gekomen. Hij verwacht binnenkort te overlijden. Nog voor de polis tot uitkering zal komen. Op zijn huidige polis staan als begunstigden: 1) echtgenote 2) kinderen verzekeringsnemer 3) erfgenamen verzekeringsnemer. In het verleden was hij gehuwd. Hij wil eigenlijk de uitkeringen uit zijn lijfrentepolis ten goede laten komen aan zijn ex-echtgenote. Is dit simpelweg een formuliertje invullen om de begunstiging te wijzigen of moet/kan dat anders? Wat zijn de fiscale consequenties van deze actie(s)? Graag uw visie. Waarvoor dank! Martijn.

reageer op Martijn

Maja

10 september 2018 14:53:05

Geachte Jeroen, Mijn man is in 2014 komen te overlijden. Nu had hij een oud regime lijfrentepolis wat wel uitkeert aan nabestaande(n). Nu wil de belastingdienst dat ik het tot uitkering wil laten komen maar ik heb het geld nu niet nodig. Kan ik het ook nog vastzetten totdat ik 67 ben. De looptijd zou nu nog 3 jaar zijn. Ik kwam voor bijzondere omstandigheid in aanmerking. Zij schrijft dat zij mij toestemming geeft alsnog de lijfrente om te zetten in een andere toegestane lijfrente. Indien voor een bepaalde datum wordt de waarde van de lijfrente niet belast. Dat heb ik gedaan, stukken opgestuurd en nu eist ze dat ik het tot uitkeer laat komen. Wat nu!!! Graag uw visie. Dankuwel

reageer op Maja

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2018 15:47:51

Beste Maja,
De belastingdienst wil dat u hiervoor een zogenaamde nabestaandelijfrente aankoopt. Officieel had u dat al moeten doen. Maar gelukkig is de fiscus mild en geeft u hiervoor nog even de tijd om het alsnog te regelen. Dat moet u dan ook echt doen anders wordt de uitkering in één keer belast en samen met 20% boete kan dat oplopen tot 72% te betalen belasting.
Op de lijfrente vergelijker van Moneywise geven we duidelijk aan wat de mogelijkheden zijn voor een nabestaandenvergelijker en kunt u zelf de hoogste uitkering regelen. Maar u mag ook gewoon bellen met één van mijn collega's. Ze vertellen u graag wat er mogelijk is voor u en kunnen het ook regelen voor u.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662