Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » MoneyWise in Vara’s Kassa

MoneyWise in Vara’s Kassa

vrijdag 13 februari 2015 om 18:24:08 Jeroen Wolfsen 2 reacties
Vara's kassaAanstaande zaterdag 14 februari besteedt het consumentenprogramma Kassa aandacht aan de gevolgen van de lage rente voor uw pensioen en lijfrente kapitaal. Hiervoor heeft men ook opname’s gemaakt op kantoor bij MoneyWise. MoneyWise wordt steeds vaker gevonden door de landelijke pers en consumentenprogramma's en daar werken we dan ook graag aan mee.

In de uitzending komen twee voorbeelden aan bod van mensen die een vrijvallend kapitaal hebben en daar een uitkering voor moeten kopen.  Jeroen Wolfsen van MoneyWise geeft uitleg over de mogelijkheden met de huidige lage rente en de fiscale spelregels.

Lage rentestand slecht voor pensioen


Voor degene die nu met pensioen gaat en zijn pensioen heeft verzekerd bij een verzekeraar geldt dat hij mag shoppen met zijn geld en op zoek kan gaan naar de beste verzekeraar. Daar moet dan een levenslange uitkering aangekocht worden.Het is zeker de moeite waard om ook daadwerkelijk op zoek te gaan naar de verzekeraar met de hoogste uitkering. Dat gaat heel gemakkelijk met de pensioenvergelijking op moneywise.nl. Door de lage rentestand zijn de verschillen tussen de verzekeraars op dit moment niet heel hoog. Maar een paar tientjes hogere uitkering is echt de moeite waard bij een levenslange uitkering. Het verschil kan door de jaren heen oplopen tot duizenden euro’s.

Weinig vrijheid in keuze met een pensioenverzekering


Bij een pensioenverzekering is er weinig ruimte voor individuele keuzes en flexibiliteit. Slimme oplossingen om op die manier een hogere rente te ontvangen zijn er eigenlijk niet. De uitkering moet levenslang zijn en moet worden uitgekeerd via een verzekeraar. Banksparen is niet mogelijk. Toch zijn er twee zaken waar u uit kan kiezen:

Uitruil van nabestaandenpensioen


Het is mogelijk om af te zien van partnerpensioen (of nabestaandenpensioen). Hierdoor wordt de uitkering voor het oudedagspensioen hoger. Maar het heeft wel gevolgen voor de uw partner. Als de verzekeringsnemer overlijdt, is er namelijk geen uitkering meer voor de partner.  Als u een partner heeft, kunt u besluiten om af te zien van partnerpensioen. Maar om te partner te beschermen moet deze daar wel toestemming voor geven.

Hoog-laag pensioen


Het is mogelijk om de eerste jaren een hoger pensioen te ontvangen en daarna een lager pensioen. Dit moet altijd in de verhouding 100:75. Dus de lagere uitkering moet minimaal 75% van de hogere uitkering zijn. Met een hoog-laag pensioen kunt u de pensioenuitkering beter afstemmen op uw persoonlijke istuatie

Meer mogelijkheden met lijfrentekapitaal


Met een vrijkomende lijfrente heeft u  veel meer flexibiliteit. Zo mag u een uitkering uitstellen tot maximaal 5 jaar na uw AOW leeftijd. Als u laat uitkeren moet de minimale looptijd 5 jaar zijn maar langer mag ook. Daarnaast zijn er nog zogenaamde oud regime lijfrentepolissen die nog meer mogelijkheden bieden.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

J.Naber

31 mei 2015 20:03:42

L.S.,
Ik ben geboren:02-05-1935 en kan Uw site niet invullen.{leeftijd}
Het betreft een oud regiem lijfrente van ongeveer 100.000,- Euro.
Mijn fiscaal adviseur raadt mij banksparen aan voor een termijn van 10 jaar,bij een van de grote drie banken i.v.m. de garantie regeling.
Geeft Centraal beheer meer? En hoe zit het met mijn leeftijd?
Wat is Uw meening? Vr.gr. J.Naber
Tel 0343 453891

reageer op J.Naber

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 juni 2015 10:40:16

Geachte heer Naber,
In principe moet een bankspaarrekening uiterlijk beginnnen met uit te keren als u 5 jaar ouder bent dan uw AOW leeftijd. Voor de meeste mensen is dat leeftijd 70. Als u een oud regime polis heeft en deze in het verleden heeft doorgezet tot na 70 jaar dan is het fiscaal nog steeds mogelijk om te gaan banksparen. Maar u kunt niet bij alle banken terecht. Bij de meeste banken loopt de software vast omdat deze een leeftijdgrens kent. Wij kunnen daar echter 'omheen' en dat betekent dat wij het wel voor u kunnen regelen bij de meeste banken.
Als u vlak boven de 100.000 euro zit en u gaat uitkeren loopt u inderdaad risico bij faillisment van de bank en dus is het verstandig om het geld over twee rekeningen te splisten. U maakt dan wel twee keer kosten voor het openen van een bankspaarrekening.. Maar omdat u uitkeert( in 10 jaar) zit u binnen een jaar onder de grens van € 100.000 en loopt u geen faillismentsrisico meer, als u dat risico acceptabele acht dan kunt u dat overwegen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662