Lijfrente

MoneyWise in Vara’s Kassa

Jeroen Wolfsen vrijdag 13 februari 2015 - bijgewerkt op: 18 januari 2016
Aanstaande zaterdag 14 februari besteedt het consumentenprogramma Kassa aandacht aan de gevolgen van de lage rente voor uw pensioen en lijfrente kapitaal. Hiervoor heeft men ook opname’s gemaakt op kantoor bij MoneyWise. MoneyWise wordt steeds vaker gevonden door de landelijke pers en consumentenprogramma's en daar werken we dan ook graag aan mee.

In de uitzending komen twee voorbeelden aan bod van mensen die een vrijvallend kapitaal hebben en daar een uitkering voor moeten kopen.  Jeroen Wolfsen van MoneyWise geeft uitleg over de mogelijkheden met de huidige lage rente en de fiscale spelregels.

Lage rentestand slecht voor pensioen

Voor degene die nu met pensioen gaat en zijn pensioen heeft verzekerd bij een verzekeraar geldt dat hij mag shoppen met zijn geld en op zoek kan gaan naar de beste verzekeraar. Daar moet dan een levenslange uitkering aangekocht worden.Het is zeker de moeite waard om ook daadwerkelijk op zoek te gaan naar de verzekeraar met de hoogste uitkering. Dat gaat heel gemakkelijk met de pensioenvergelijking op moneywise.nl. Door de lage rentestand zijn de verschillen tussen de verzekeraars op dit moment niet heel hoog. Maar een paar tientjes hogere uitkering is echt de moeite waard bij een levenslange uitkering. Het verschil kan door de jaren heen oplopen tot duizenden euro’s.

Weinig vrijheid in keuze met een pensioenverzekering

Bij een pensioenverzekering is er weinig ruimte voor individuele keuzes en flexibiliteit. Slimme oplossingen om op die manier een hogere rente te ontvangen zijn er eigenlijk niet. De uitkering moet levenslang zijn en moet worden uitgekeerd via een verzekeraar. Banksparen is niet mogelijk. Toch zijn er twee zaken waar u uit kan kiezen:

Uitruil van nabestaandenpensioen

Het is mogelijk om af te zien van partnerpensioen (of nabestaandenpensioen). Hierdoor wordt de uitkering voor het oudedagspensioen hoger. Maar het heeft wel gevolgen voor de uw partner. Als de verzekeringsnemer overlijdt, is er namelijk geen uitkering meer voor de partner.  Als u een partner heeft, kunt u besluiten om af te zien van partnerpensioen. Maar om te partner te beschermen moet deze daar wel toestemming voor geven.

Hoog-laag pensioen

Het is mogelijk om de eerste jaren een hoger pensioen te ontvangen en daarna een lager pensioen. Dit moet altijd in de verhouding 100:75. Dus de lagere uitkering moet minimaal 75% van de hogere uitkering zijn. Met een hoog-laag pensioen kunt u de pensioenuitkering beter afstemmen op uw persoonlijke istuatie

Meer mogelijkheden met lijfrentekapitaal

Met een vrijkomende lijfrente heeft u  veel meer flexibiliteit. Zo mag u een uitkering uitstellen tot maximaal 5 jaar na uw AOW leeftijd. Als u laat uitkeren moet de minimale looptijd 5 jaar zijn maar langer mag ook. Daarnaast zijn er nog zogenaamde oud regime lijfrentepolissen die nog meer mogelijkheden bieden.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.362 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube