Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Moneywise in Elsevier over saldoverklaring lijfrente

Moneywise in Elsevier over saldoverklaring lijfrente

vrijdag 24 maart 2017 om 11:50:17 Jeroen Wolfsen 2 reacties
elsevier3een lijfrenteverzekering waarbij de premie niet is afgetrokken van de inkomstenbelasting. Dat heeft nogal gevolgen.

De vraag:
Op 30 december 1991 hebben wij een lijfrentekoopsompolis afgesloten met een einddatum van 30 december 2012. Deze hebben wij nog vijf jaar vastgezet, hij valt dus eind dit jaar vrij. Nu geeft de bank aan dat er over het bedrag nog inkomstenbelasting moet worden ingehouden. Daar is ons in 1991 nooit iets over gezegd en het staat ook niet in de polis. Klopt dit wel? De Belastingdienst heeft onze aangifte van 1991 niet meer en wij ook niet, want wij vulden toen nog geen aangifteformulier in. We hebben het bedrag dus ook niet afgetrokken van de belasting.

Het antwoord:
Op het moment dat u geld op een lijfrente stort, gaat de fiscus er vanuit dat u dit heeft afgetrokken van de inkomstenbelasting. Hierdoor heeft u belastingvoordeel want de fiscus verlaagt uw belastbare inkomen waardoor u minder belasting betaald.  Om te voorkomen dat men teveel belastingvoordeel genoot is er een maximaal bedrag dat u mag aftrekken. In 1991 was dat in ouderwetse guldens een bedrag van 17.459 gulden.

Tegenover dit belastingvoordeel staat dat u over de uitkeringen belasting moet gaan betalen.

Helaas komen heel veel mensen hier pas achter op uitkeringsdatum achter omdat de bank of verzekeraar die gaat uitkeren, loonbelasting inhoudt op de uitkering. Als u op dat moment nog bij de fiscus aan kunt tonen dat u de inleg nooit heeft afgetrokken kunt u een zogenaamde saldoverklaring krijgen van de fiscus. Op basis van deze verklaring kan de verzekeraar dan netto uitkeren. Maar die bewijslast ligt bij u. Als u het niet aan kunt tonen dan heeft u een probleem en is de uitkerende verzekeraar of bank verplicht loonbelasting in te houden. De fiscus kan in hun eigen systeem terug tot 2001. Voor deze periode zult u het zelf moeten aantonen.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jan

24 april 2017 14:27:28

Mijn Lijfrenteverzekering (spaaarloonregeling) heeft per 01-01-2012 de einddatum bereikt. De Verzekering wil dit nu uitkeren maar moet daar loonbelasting en revisierente over inhouden. Ik heb de verzekering gevraagd dit niet in eens uit te betalen maar in termijnen. Hiervoor zou ik van de belastingdienst een vrijstelling (uitzondering) moeten vragen omdat ik niet binnen een jaar heb gereageerd. Dit omdat de toenmalige tussenpersoon meermaals van eigenaar is veranderd en de communicatie zeer verwarrend was. Hebt u een voorbeeldbrief die ik kan gebruiken om bij de belastingdiens deze vrijstelling (uitzondering)aan te vragen?

reageer op Jan

Berend

14 april 2018 11:23:59

Hallo Jeroen,
Op internet las ik over niet bij belasting afgetrokken lijfrente premies het volgende;
Geen verplichte lijfrente over saldodeel. Dat deel mag u ook in één keer ontvangen. Klopt dat?
M.v.g Berend

reageer op Berend
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662