Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » MoneyWise in de Telegraaf over banksparen

MoneyWise in de Telegraaf over banksparen

dinsdag 15 maart 2016 om 11:13:42 Jochem Kessens 2 reacties
telegraaf-logoIn de fnanciële Telegraaf van zaterdag 12 maart 2016 stond een groot artikel over banksparen. Jeroen Wolfsen van MoneyWise legt in het artikel uit wat de mogelijkheden voor bankspaarders met een lijfrente zijn om te zorgen dat er ondanks de lage rentestand toch een goed pensioen kan worden opgebouwd of uitgekeerd.

Rente bankpsaren twee en half keer zo hoog als een normale bankspaarrekening
Veel mensen worstelen met de lage rente op een normale spaarrekening. Bij alle grootbanken is de rente meer dan twee keer zo laag als voor een bankspaarrekening. Zo staat de rente voor internetsparen bij de RABO op 0,6% voor een internetspaarrekeing met variabele rente. Op een lijfrente bankspaarrekening op basis van een variabele rente ontvang je bij ASR bank op dit moment 1,5%. Dat is twee en half keer zoveel als sparen op een normale spaarrekening bij de RABO. Ook de andere grootbanken laten het afweten met de normale spaarrente.

De hoogste rente voor lijfrente banksparen
Wil je banksparen voor een lijfrente vergelijken, kijk dan op MoneyWise. Je vindt dan een overzicht van alle banken die lijfrente banksparen aanbieden. Hierbij kun je kiezen voor een opbouw- of uitkeerrekening.

20160314_095842
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

F.B.Asselbergs

19 maart 2016 16:34:46

Ik ben 70 geworden en een aantal lijfrente polissen moeten nu tot uitkering komen. Ik wil een looptijd van 5 jaar kiezen. Wat vind U van afstorten bij De Veste? Bij verzekeraars en banken krijg je nauwelijk nog iets.
Mvg,
F.B.Asselbergs

reageer op F.B.Asselbergs

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 maart 2016 21:07:19

Geachte heer van Asselberg,

Het klopt dat de rente op een uitkeer bankspaarrekening nu laag is. En dat gaat ten koste van uw uitkering. Slim dat u kijkt naar alternatieven. Ik kijk graag met u mee.

Ik heb me iets meer verdiept in het lijfrente uitkeringsproduct van de Veste waarin men belegt in het Trade Finance Handelsfonds. Laat ik voorop stellen dat ik geen beleggingspecialist ben maar door mijn opleiding als financieel planner en meer dan 20 jaar ervaring heb ik er wel wat ervaring mee.

Mijn mening over beleggen met een uitkerende lijfrente
Hoe mooi en logisch het ook klinkt, ik ben altijd een beetje voorzichtig met deze constructies. Allereerst is de beleggingshorizon (de tijd die je nog hebt om te beleggen) op latere leeftijd meestal beperkt. De meeste mensen willen in 5 of 10 jaar hun uitkering ontvangen. Daar past eigenlijk geen offensieve belegging bij.

Bij een offensieve belegging heeft u kans op een hoger rendement maar er is meer risico waardoor het rendement ook negatief kan zijn. Door de kortere beleggingshorizon is de tijd om een flinke koersdaling weer goed te maken beperkt.

Uit iedere berekening blijkt dat het funest is om geld te onttrekken uit een beleggingsfonds als er net een flinke koersdaling is geweest. Dan is de kans dat er weer een positief rendement komt steeds kleiner. Dat is in het algemeen mijn mening over beleggen met een uitkerende lijfrente.

Gevonden info over de Veste
Nu over de info die ik kan vinden over dit product op de website van de Veste. Dat is altijd lastig omdat dit soort producten best ingewikkeld zijn. Dus ik ben maar eens gaan surfen op de website van de Veste en heb de bijlages gelezen.

Offensieve belegging
Het fonds waarin de Veste belegt is volgens mij een offensief fonds. U loopt volgens de info de volgende risico’s:
- Kredietrisico handelsfinanciering
- Kredietrisico factoring
- Valutarisico
- Tegenpartijrisico
Het fonds valt buiten AFM toezicht. De Veste zelf valt wel onder AFM toezicht.

Prognoserendementen
Men geeft een prognose van 8% maar ik zie geen resultaten uit het verleden. Het fonds lijkt te bestaan vanaf 2012 maar men geeft elke keer maandrendementen van 0,58%. Twaalf maanden lang 0,58% is dan 7% maar ik ken geen fonds dat al 4 jaar lang iedere maand hetzelfde rendement haalt.

Voorbeeld uitkering
Ik heb een voorbeeld uitkering opgevraagd en een koopsom van € 50.000 levert bij de veste in 10 jaar een verwachte uitkering van in totaal € 64.721 op.
Een uitkering bij een verzekering zou volgens hen € 50.895. En daarmee is beleggen bij de Veste dus interessanter.

Maar u kunt ook banksparen en dan levert het meer op. Het werkelijke rendement bij 10 jaar banksparen bedraagt € 54.180.
Maar ook dan levert de belegging bij de Veste meer op.

Voorbeeld rendement en andere kosten
Maar om een uitkering te krijgen bij de Veste van € 64.721 moet men wel 10 jaar lang 6% netto halen. Een netto rendement wil zeggen het rendement dat overblijft na kosten. Men moet dus meer rendement kunnen maken om u 6% te kunnen geven. Om te vinden hoeveel de kosten zijn moet ik vervolgens weer verder speuren. Ik lees op de website dat er sprake is van 0,5% kosten. Verder is er sprake van 2% aankoopkosten. Dat lijkt redelijk.

Essentiele Beleggers Informatie (EBI)
Maar als ik vervolgens verder lees in het verplichte document Essentiele Beleggersinformatie (EBI) dan lees ik ook dat er sprake is van 2.5% aankoopkosten en 4.02% lopende kosten.

Hoe dit precies zit is altijd een beetje onduidelijk. Het ene fonds belegt namelijk weer in het andere fonds. Of zoals ze zelf schrijven: Het Trade Finance Handelsfonds investeert haar vermogen, met in achtname van wettelijke liquiditeitsvereisten, volledig in Trade Finance, een subfonds van Da Vinci Diversified. Trade Finance investeert haar vermogen in het Capstone Cayman Current Liquidity Fund (“CCCL”), dat door Capstone Business Credit beheerd wordt

Hier raak ik dan meestal de weg kwijt.

Samenvattend:
- Ik ben kritisch over beleggen op een korte termijn en dan ook nog onttrekken in het algemeen.
- Ik kan me niet voorstellen dat het fonds al 4 jaar lang iedere maand het zelfde rendement haalt.
- Ik snap de kosten structuur niet.
- Ik snap de belegging op zich niet.

Misschien is het een goed product. Maar ik snap het niet. Dat kan natuurlijk aan mij liggen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662