Lijfrente

Moneywise en Tros Radar pakken langzame verzekeraars aan

Jeroen Wolfsen woensdag 28 februari 2024 - bijgewerkt op: 29 februari 2024
Heeft u een vrijkomende pensioen- of lijfrente polis en wilt u hiervoor een uitkering aankopen? Dan mag u shoppen met uw kapitaal en het geld overzetten naar de bank of verzekeraar die u de hoogste uitkering biedt. Dit betekent dat u de oude bank of verzekeraar opdracht kunt geven om uw geld over te boeken naar de nieuwe aanbieder. Zodra het daar binnen is kan deze het daarna gedurende de afgebroken periode aan u uitkeren. Helaas gaat het overdragen van geld van de ene partij naar de andere partij niet zo als het hoort. In dit artikel en de uitzending van Tros Radar leg ik u uit waarom het misgaat en wat verzekeraars en banken zouden moeten doen om te zorgen dat dit beter gaat.

Overdracht van vrijkomend lijfrente - en pensioenkapitaal zou simpel moeten zijn

Als u uw pensioen of lijfrente wil laten uitkeren door een andere verzekeraar of bank moeten er stappen genomen worden.
1. U vraagt een offerte aan van de nieuwe aanbieder.
2. Zodra dat gebeurt is en uw weet waar uw geld naar toe moet, stuurt u een verzoek tot overdracht op naar de oude aanbieder.
3. De oude aanbieder moet uw geld overmaken naar de nieuwe aanbieder.
4. De oude aanbieder moet ook een verklaring sturen over de fiscale regels die van toepassing zijn op het overgeboekte geld. Dat noemt men de PSK verklaring. Deze verklaring is heel belangrijk omdat daar in staat welke fiscale spelregels voor uw kapitaal van toepassing zijn.
5. Als het geld én de PSK verklaring binnen is kan de nieuwe aanbieder de polis opmaken of de bankspaarrekening starten en beginnen met uitkeren.

Protocol Stroomlijning Kapitaal Overdracht

Het klinkt vrij simpel en alle aanbieders hebben hier ook afspraken overgemaakt in het zogenaamde Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht.
De belangrijkste afspraken uit dat protocol zijn:

1. De overdragende deelnemer zorgt voor de uitbetaling van de overdrachtswaarde en verzending van het PSK formulier uiterlijk veertien dagen nadat alle benodigde documenten zijn ontvangen.
2. De overdragende deelnemer het daarvoor bestemde model overdrachtsformulier juist en volledig in. Deze stuurt het ondertekende formulier (PSK verklaring) naar de ontvangende deelnemer en draagt aan deze de waarde over.
3. Bij voorkeur communiceren deelnemers onderling via email en wisselen zij overdrachtsformulieren en de bijbehorende documenten in digitale vorm uit.

Wat gaat er allemaal mis bij waardeoverdracht

Ondanks de duidelijke afspraken in het protocol zien we helaas dat het te vaak misgaat. In teveel gevallen wordt het geld te laat overgemaakt en de PSK verklaring te laat opgestuurd. Daardoor komt het te laat binnen bij de nieuwe aanbieder en is heel vaak de offerte voor de nieuwe uitkering verlopen. Nu de rente daalt, kan dat betekenen dat u een lagere uitkering krijgt omdat de oude verzekeraar te laat uw geld overboekt.
Verder is het zo dat een aantal aanbieders zaken alleen maar per post willen versturen. Helaas is de post steeds onbetrouwbaarder en komen brieven simpelweg niet aan. U snapt het al: wederom vertraging. Ook worden er veel fouten gemaakt in de PSK verklaringen. Mensen verliezen daardoor fiscale rechten. Als een PSK verklaring opnieuw moet worden gemaakt gaat er weer veel tijd overheen. Met als gevolg lagere uitkeringen en het missen van uitkeringen.

Wat moet er veranderen?

Banken en verzekeraars moeten verplicht worden om een digitaal platform te bouwen waar alle transacties voor waardeoverdracht worden bijgehouden en onderling mee wordt gecommuniceerd. En klanten moeten vooraf de beschikking krijgen over het PSK formulier. Het is van de gekke dat dit belangrijk document niet beschikbaar is voor de klant zelf. Daarmee kan de klant zien wat er over zijn vrijkomend kapitaal is vastgelegd. Om te voorkomen dat klanten over de geldigheidstermijn van hun nieuwe offerte heen gaan moeten er duidelijke afspraken over de geldigheidstermijn van offertes worden gemaakt. In mijn ogen moet een offerte 6 weken geldig zijn om te voorkomen dat een klant in de problemen komt door te trage waardeoverdracht. En partijen die te laat het geld en een PSK verklaring over maken moeten niet alleen een paar euro wettelijke rente vergoeden maar klanten volledig schadeloos stellen als de kant schade oploopt door die te trage overdracht.

Moneywise is de grootste vergelijkingssite van pensioen en lijfrente

Moneywise regelt voor honderden klanten per maand een pensioenuitkering of een lijfrente-uitkering. We weten precies wat de spelregels zijn waar banken en verzekeraars zich aan moeten houden. Maar zien helaas dat dit regelmatig met voeten getreden wordt. Zeker in de drukke maanden november, december en januari. Er komen dan tienduizenden polissen vrij en we moeten dan alle zeilen bij zetten om te zorgen dat de aanbieders hun werk goed doen en tijdig het geld en de SPK verklaringen overboeken. Nu er bij banken en verzekeraars steeds minder personeel zit met verstand van zaken kan ik u verklappen dat dit een hele uitdaging is.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.968 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube