Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Mijn verzekeraar doet er lang over om mijn geld uit te keren. Heb ik recht op een vergoeding?

Mijn verzekeraar doet er lang over om mijn geld uit te keren. Heb ik recht op een vergoeding?

maandag 19 januari 2015 om 19:34:11 Jeroen Wolfsen 8 reacties
boos (002)Als uw levensverzekering vrijkomt, moet u aangeven wat u met het geld wilt doen. Als het een lijfrente betreft, bent u verplicht om een lijfrente uitkering aan te kopen. In veel gevallen willen mensen het geld laten overboeken naar een andere aanbieder omdat die een hogere uitkering biedt.

U moet de oude verzekeraar dan opdracht geven om uw geld over te boeken naar een andere bank of verzekeraar. Vaak gaat het goed maar we komen ook voorbeelden tegen waarbij het lang duurt voordat het geld wordt overgeboekt. In die gevallen kunt u recht hebben op een schadevergoeding.

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten


Verzekeraars en banken hebben duidelijke afspraken gemaakt over de manier waarop het geld naar elkaar wordt overgeboekt en binnen welke termijn dit plaats moet vinden. Ze noemen dit het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten.

In dit protocol worden afspraken gemaakt over de overdracht van de volgende producten:

  • Lijfrenteverzekeringen en lijfrente banksparen

  • Gouden handdruk verzekeringen en gouden handdruk banksparen (stamrecht)

  • Kapitaalverzekeringen en bankspaarrekeningen gekoppeld aan de Eigen Woning (KEW)

  • Pensioenkapitaal


 Overdacht binnen 14 dagen


De deelnemers (banken en verzekeraars ) zijn verplicht om binnen 14 dagen na ontvangst van alle benodigde stukken het vrijkomende geld over te boeken naar de andere partij. Op dat zelfde moment stuurt de overdragende partij het kapitaalsoverdracht formulier naar de nieuwe aanbieder op. Dat doet men bij voorkeur per email. In dit overdrachtsformulier wordt aangegeven wat de fiscale achtergrond van het vrijkomende geld is. Op die manier voorkomt men dat er fouten worden gemaakt bij een nieuwe product met mogelijke fiscale gevolgen voor de klant.

Recht op wettelijke rente bij te late overdracht


Zijn alle stukken op tijd bij de overdragende partij binnen, maar maakt deze het vrijkomende geld pas na 14 dagen over? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. U heeft dan recht op de wettelijke rente van 2% (2015). U hoeft hiervoor de uitkerende partij niet in gebreke te stellen. U heeft zondemeer recht op deze wettelijke vertragingsrente als men te laat is. De overdragende partij is verplicht om uw vrijkomende kapitaal en de wettelijke rentevergoeding in één bedrag over te maken naar de nieuwe aanbieder.

Welke stukken heeft uw oude aanbieder nodig?


Het recht op schadevergoeding ontstaat dus pas 14 dagen nadat de oude verzekeraar alle stukken die nodig zijn voor de overdracht van u ontvangen heeft. Daarom is het belangrijk dat u dit ook juist aanlevert. Anders gebeurt er niks met uw polis en staat de uitkering dus stil.

Verzekeraars willen altijd een getekend verzoek hebben en stellen daarnaast soms ander voorwaarden voor het uitkeren van het geld. Leest u goed de informatie van de oude verzekeraar door. U behoort een zogenaamde expiratiebrief te ontvangen waarin men aangeeft wat men aan stukken van u wil ontvangen. Heeft u geen expiratiebrief of is het onduidelijk? Neemt u contact met ze op om te vragen wat ze nodig hebben.

Voorbeelden van de stukken die verzekeraars nodig hebben:  • Kopie van uw geldige legitimatiebewijs

  • Oude polis of verklaring dat de originele polis niet meer in uw bezit is

  • Kopie van uw recente bankafschrift

  • Attestatie de vita


Een attestatie de vita is een bewijs van in leven zijn. Die kunt u verkrijgen bij de gemeente. De kosten verschillen per gemeente maar bedragen gemiddeld € 12,50. In plaats van een attestatie de vita nemen sommige verzekeraars genoegen met een getekende krantenkop.

Fiscaal geruisloze overgang


Zodra het juiste en volledig ingevulde overdrachtsformulier en de overdrachtswaarde zijn ontvangen, neemt de ontvangende aanbieder de fiscale aansprakelijkheid over. We noemen dit fiscaal geruisloze overgang.

Schade door het verlopen van de rentegarantietermijn van uw nieuwe aanbieder


Als uw geld later wordt overgeboekt loopt u misschien een paar dagen of weken rente mis. Dat is jammer, maar het kan veel erger. Als uw verzekeraar uw geld te laat overboekt naar de nieuwe partij en u daar de rentegarantie op uw offerte misloopt kan het veel meer geld kosten. Veel bankspaarproducten kennen een rentegeldigheid. Komt uw geld te laat binnen en de rente is gedaald, dan kan het in een keer om honderden en zelfs duizenden euro’s gaan. Ook hiervoor kunt u de oude partij aansprakelijk stellen. Dat is geen gemakkelijk traject en vergt soms een lange adem, maar wij hebben dit voor tientallen klanten in het verleden geregeld.

Voorkomen is beter dan genezen


Zorgt u zelf voor de overdracht van uw vrijkomende lijfrentekapitaal? Controleer dan regelmatig of alle stukken binnen zijn en in behandeling zijn. Alleen op die manier kunt u tijdig ingrijpen en voorkomen dat er vertraging ontstaat. Heeft u hier allemaal geen zin in? U kunt het overdrachtstraject ook uitbesteden aan Moneywise.nl. Dat kost € 60 extra voor de eerste polis en € 30 voor elke volgende. Wij zorgen dan voor spoedige overdracht en bewaken uw dossier. Wij kunnen niet garanderen dat de oude verzekeraar zijn werk snel en goed doet, maar we houden alles goed in de gaten en treden op waar mogelijk. Zo weet u zeker dat uw geld snel en goed wordt overgedragen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Robbie Vermeer

4 juli 2016 20:59:29

Hi Ik heb al zo’n 3 jaar een AIO-aanvulling. Ik vernam deze week dat ik nog een pensioen verzekering in Engeland heb lopen. De polis heb in Engeland ooit eens afgesloten(1977) maar ik ben l in een zeer vroege fase opgehouden met premie betalen. Ik wist trouwens niet eens dat ik dit nog had, tot vorige week. Het gaat om een bedrag van 8.500 Britse ponden ongeveer € 10.500. Ik kan dit in een keer verzilveren. Mijn vraag is: a. Is een dergelijke polis gedeeltelijk of geheel belasting vrij? b. Hoe werkt het met de AIO ? Moet ik alles interen om weer in aanmerking te komen of val ik onder de regeling dat ik tot 11.000€ mag bezitten?
Met vriendelijke groet, R.Vermeer

reageer op Robbie Vermeer

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juli 2016 10:11:57

Geachte heer Vermeer,
Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoe en of deze polis belast wordt en wat de gevolgen zijn voor de AIO. Ik zou het aan de belastingdienst in Heerlen bellen en ook de uitkeringsinstantie om te vragen hoe dit zit.
Succes,
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

homme albert de Vries

21 januari 2018 12:59:01

heb 18 jaar geen ppensioe uitkering gehad. hoe kan ik daar rente van krijgen. loop de rente per maand op of per jaar. wordt een jaar bij de volgende getrokken zodat ik dan rente krijg over de twee jaren. en zo voort met die 18 jaren.

reageer op homme albert de Vries

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 januari 2018 9:03:04

Beste homme Albert,
Als je geen pensioen hebt gehad moet je daar natuurlijk voor gecompenseerd worden. Hoe die rekensom in elkaar zit kan ik je niet vertellen, daarvoor moet je bij de pensioenuitvoerder zijn.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Beau

12 maart 2020 0:59:43

Beste Jeroen. Ik heb 4 maanden geleden alle bewijsstukken, bonnen en het aangifteformulier naar mijn verzekeraar. Het gaat hier om een reisverzekering. In het laatste contact, zij hebben niets meer laten horen, geven zij aan dat ze geen wettelijke verplichting hebben met betrekking tot de uitbetaling. Ik kan hier zelf niets over terug vinden. Kan jij mij vertellen wat mijn rechten zijn.
Met vriendelijke groet. Beau

reageer op Beau

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 maart 2020 14:36:09

Beau, het lijkt er op dat ze je claim afwijzen en dan gaat men inderdaad de portemonnee niet trekken. Als je het daar niet mee eens bent dan adviseer ik je een klacht in te dienen. Daarna kun je naar het kifid


Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Beau

13 maart 2020 9:33:55

Bedankt voor de respons Jeroen. De verzekeraar heeft inmiddels aangegeven dat de aanvraag nog in behandeling is. Mijn claim is compleet inclusief aangifte, aankoopbonnen en vliegtickets ingestuurd. Hiervan heb ik bewijs in de vorm van een reactie van de verzekeraar. Helaas voor mij en hen is het gebeurd na een relatief korte periode dat ik dat ik deze verzekering heb afgesloten. Dus ik kan me voorstellen dat dit een reden is dat ze er langer over doen. Echter vind ik nu dat de afhandeling en de communicatie richting mij als klant ernstig te kort schiet. Ik heb voldaan aan alle voorwaarden. Zij hebben een extern bureau ingeschakeld en deze hebben mij inmiddels laten weten dat het reeds bij de verzekeraar ligt. De verzekeraar heeft daarop zoals ik bovenstaand heb aangegeven het wederom in behandeling. Over de duur van de behandeling en deze mijns inziens tekort geschoten communicatie heb ik een paar vragen: - is er een wettelijk behandelingstermijn waar de verzekeraar zich aan dient te houden, - welke rechten heb ik als klant in deze situatie?

reageer op Beau

Beau

13 maart 2020 9:33:57

Bedankt voor de respons Jeroen. De verzekeraar heeft inmiddels aangegeven dat de aanvraag nog in behandeling is. Mijn claim is compleet inclusief aangifte, aankoopbonnen en vliegtickets ingestuurd. Hiervan heb ik bewijs in de vorm van een reactie van de verzekeraar. Helaas voor mij en hen is het gebeurd na een relatief korte periode dat ik dat ik deze verzekering heb afgesloten. Dus ik kan me voorstellen dat dit een reden is dat ze er langer over doen. Echter vind ik nu dat de afhandeling en de communicatie richting mij als klant ernstig te kort schiet. Ik heb voldaan aan alle voorwaarden. Zij hebben een extern bureau ingeschakeld en deze hebben mij inmiddels laten weten dat het reeds bij de verzekeraar ligt. De verzekeraar heeft daarop zoals ik bovenstaand heb aangegeven het wederom in behandeling. Over de duur van de behandeling en deze mijns inziens tekort geschoten communicatie heb ik een paar vragen: - is er een wettelijk behandelingstermijn waar de verzekeraar zich aan dient te houden, - welke rechten heb ik als klant in deze situatie?

reageer op Beau
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662