Lijfrente

Lijfrente als alternatief voor de FOR

Jeroen Wolfsen dinsdag 18 april 2023 - bijgewerkt op: 19 april 2023
Het is vanaf 1 januari 2023 niet meer mogelijk om te doteren aan je oudedagsreserve, beter bekend als de FOR. Veel ondernemers vragen zich af hoe ze nu een reserve op moeten bouwen voor hun pensioen.

Oudedagsreserve (FOR) en belastingvoordeel

Als ondernemer mocht je tot december 2022 jaarlijks een deel van je winst omzetten naar de FOR, dit wordt doteren genoemd. Op de balans van je onderneming komt dan een extra post te staan met de naam Oudedagsreserve.
Zolang je onderneemt hoef je over de FOR geen inkomstenbelasting te betalen. Veel ondernemers maakten hier gebruik van omdat er zo meer geld in de onderneming blijft en dan is prettig als je wilt groeien en investeren.

Uitgestelde belasting
Het gaat hier echter om uitgestelde belasting, want als het bedrijf wordt beëindigd, moet er als nog worden afgerekend over de FOR. Wie dus alleen op papier heeft gereserveerd kan dus bij bedrijfsbeëindiging geconfronteerd worden met een nare verrassing. Hierdoor zijn er ondernemers die na het beëindigen van hun onderneming een belastingschuld overhielden. En dan wordt een belastingvoordeel al snel een nadeel.

FOR omzetten naar lijfrente

Je mag ook de opgebouwde FOR tussentijds omzetten naar een lijfrente. Je kan het onderbrengen bij een bank op een  lijfrente bankspaarrekening op bij een verzekeraar in een lijfrentepolis. Op die manier heb je het opgebouwde FOR bedrag echt weggezet als pensioenvoorziening. Vanaf AOW leeftijd kun je deze vervolgens omzetten naar een uitkering. Die moet minimaal 5 jaar lang uitkeren en over die uitkering moet je dan inkomstenbelasting betalen. Omdat je het uitspreidt over meerdere jaren is het percentage aan inkomstenbelasting meestal veel lager dan in één keer afrekenen met de fiscus.

Lijfrente in plaatst van FOR

Nu het niet meer mogelijk is om gebruik te kunnen maken van de FOR kun je nog steeds pensioen opbouwen als ondernemer door gebruik te maken van de lijfrenteaftrek. Ja mag een flink bedrag jaarlijks in je lijfrente storten en die inleg mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dus ook hier betaalt de belasting dienst gewoon mee aan je pensioenpot. Om te bepalen hoeveel je jaarlijks mag storten moet je berekenen hoeveel jaarruimte je hebt. Als binnenkort de nieuwe pensioenwet ingaat wordt deze fors verruimd en kun je als ondernemer meer dan genoeg geld voor je pensioen opzij zetten en daarmee een flink belastingvoordeel behalen.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube