Lijfrente

Levensverzekeraar Conservatrix failliet

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 08 december 2020 om 20:33:18
Slecht nieuws voor de ongeveer 80 duizend klanten die een polis hebben afgesloten bij Conservatrix. Op 8 december 2020 is het faillissement uitgesproken. Het faillissement is aangevraagd door de toezichthouder De Nederlandsche Bank. Wat zijn de gevolgen als u een polis bij Conservatrix heeft?

Het rommelt al een tijdje bij Conservatrix. Door de lage rente en simpelweg te weinig geld in de kas, lukt het Conservatrix niet om aan de kapitaaleisen van DNB te voldoen. Zeker niet omdat Conservatrix jarenlang structureel hogere garanties afgaf dan andere verzekeraars. Dat beleid bleek niet vol te houden en dus is Conservatrix de laatste jaren een paar keer van eigenaar verandert. Maar het mocht niet baten en nu trekt DNB de stekker eruit.

Gevolgen  voor polishouders Conservatrix
Wat de gevolgen zijn voor de 80 duizend polishouders is niet duidelijk maar men houdt er rekening mee dat er flink gekort gaat worden op de uitkeringen. En dat is natuurlijk hartstikke zuur als u uw gespaarde pensioen- en lijfrentekapitaal heeft ondergebracht bij deze verzekeraar. Maar voorlopig is er niet bekend of er een partij is die de portefeuille van conservatrix zou willen overnemen.

Wat kunt u doen als polishouders van Conservatrix?
Het meest eerlijke antwoord: Helemaal niets. De curatoren zullen er voor zorgen dat er (vooralsnog) geen  geld meer wordt uitgekeerd en zullen op zoek gaan naar kandidaten om de portefeuille aan over te dragen. Maar als men al een overnemende partij zal vinden, zal deze waarschijnlijk alleen de portefeuille over willen nemen als men aanzienlijk kan korten op de uitkeringen. Onderhandelingen hierover zijn niet in een paar dagen afgerond en ook de DNB als toezichthouder heeft nog wat in de melk te brokkelen. Wij verwachten dus dat het geruime tijd stil zal zijn bij Conservatrix en er weinig zal gebeuren voor u als polishouder.

Wilt u goed op de hoogte gehouden worden? Sluit u dan aan bij Stichting Polishouders Conservatrix
Verder vindt u oop de site van Conservatrix vragen en antwoorden over de gevolgen van faillisement: https://www.conservatrix.nl/vragen-over-het-faillissement/

Geen garantiestelsel voor verzekeraars
Anders dan bij banken, waar we het Depositogarantiestelsel tot € 100.000 van de Nederlandsche Bank kennen, is er geen garantiestelsel voor verzekeraars. De Nederlandsche bank houdt toezicht en voert een streng beleid waarbij verzekeraars gecontroleerd worden maar dat wil niet zeggen dat een verzekeraar niet failliet kan gaan. Dat blijkt maar weer in het  geval van Conservatrix. Toch is het jaren geleden, om precies te zijn in 1993, dat er voor het laatst een levensverzekeraar omviel. Toen ging het om een kleine verzekeraar die nog maar net bestond: Vie d' Or.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube