Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Levensverzekeraar Conservatrix failliet

Levensverzekeraar Conservatrix failliet

dinsdag 08 december 2020 om 16:14:20 Jeroen Wolfsen 4 reacties
CVSlecht nieuws voor de ongeveer 80 duizend klanten die een polis hebben afgesloten bij Conservatrix. Op 8 december 2020 is het faillissement uitgesproken. Het faillissement is aangevraagd door de toezichthouder De Nederlandsche Bank. Wat zijn de gevolgen als u een polis bij Conservatrix heeft?

Het rommelt al een tijdje bij Conservatrix. Door de lage rente en simpelweg te weinig geld in de kas, lukt het Conservatrix niet om aan de kapitaaleisen van DNB te voldoen. Zeker niet omdat Conservatrix jarenlang structureel hogere garanties afgaf dan andere verzekeraars. Dat beleid bleek niet vol te houden en dus is Conservatrix de laatste jaren een paar keer van eigenaar verandert. Maar het mocht niet baten en nu trekt DNB de stekker eruit.

Gevolgen  voor polishouders Conservatrix
Wat de gevolgen zijn voor de 80 duizend polishouders is niet duidelijk maar men houdt er rekening mee dat er flink gekort gaat worden op de uitkeringen. En dat is natuurlijk hartstikke zuur als u uw gespaarde pensioen- en lijfrentekapitaal heeft ondergebracht bij deze verzekeraar. Maar voorlopig is er niet bekend of er een partij is die de portefeuille van conservatrix zou willen overnemen.

Wat kunt u doen als polishouders van Conservatrix?
Het meest eerlijke antwoord: Helemaal niets. De curatoren zullen er voor zorgen dat er (vooralsnog) geen  geld meer wordt uitgekeerd en zullen op zoek gaan naar kandidaten om de portefeuille aan over te dragen. Maar als men al een overnemende partij zal vinden, zal deze waarschijnlijk alleen de portefeuille over willen nemen als men aanzienlijk kan korten op de uitkeringen. Onderhandelingen hierover zijn niet in een paar dagen afgerond en ook de DNB als toezichthouder heeft nog wat in de melk te brokkelen. Wij verwachten dus dat het geruime tijd stil zal zijn bij Conservatrix en er weinig zal gebeuren voor u als polishouder.

Wilt u goed op de hoogte gehouden worden? Sluit u dan aan bij Stichting Polishouders Conservatrix
Verder vindt u oop de site van Conservatrix vragen en antwoorden over de gevolgen van faillisement: https://www.conservatrix.nl/vragen-over-het-faillissement/

Geen garantiestelsel voor verzekeraars
Anders dan bij banken, waar we het Depositogarantiestelsel tot € 100.000 van de Nederlandsche Bank kennen, is er geen garantiestelsel voor verzekeraars. De Nederlandsche bank houdt toezicht en voert een streng beleid waarbij verzekeraars gecontroleerd worden maar dat wil niet zeggen dat een verzekeraar niet failliet kan gaan. Dat blijkt maar weer in het  geval van Conservatrix. Toch is het jaren geleden, om precies te zijn in 1993, dat er voor het laatst een levensverzekeraar omviel. Toen ging het om een kleine verzekeraar die nog maar net bestond: Vie d' Or.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

B. Maurits

8 december 2020 21:30:13

In mei 2014 stelde ik deze vraag voordat ik afsloot bij Conservatrix. Zie ook antwoord daarna.:
: "info@moneysense.nl" Sent: Wednesday, May 7, 2014, 05:24:38 PM GMT+2 Subject: Conservatrix
Beste André,
Kun je mij ajb iets sturen waaruit op te maken is dat i.g.v. Liquidatie/faillissement er een soort waarborg fonds is die in de plaats van Conservatrix de contractuele verplichtingen overneemt?
With kind regards. Met vriendelijke groeten,
Boudewijn Maurits ===== From: MoneySense To: "bmaurits@ Sent: Wednesday, May 7, 2014, 05:53:28 PM GMT+2 Subject: Re: Conservatrix vraag
Geachte heer Maurits,
De Nederlandse Bank en Het Verbond van Verzekeraars zorgen ervoor dat, mocht een verzekeraar in problemen komen, binnen het Verbond van Verzekeraars de portefeuille overgaat naar een andere partij , met alle baten en lasten.
Ik heb uw vraag ook nog even doorgezet aan Conservatrix.
Met vriendelijke groet,
André van der Vaart

reageer op B. Maurits

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 december 2020 9:19:46

Geachte heer Maurits,
De adviseur van Moneysense (dat is een ander bedrijf dan Moneywise) heeft in principe gelijk maar er mist een belangrijk punt. De overnemende partij zal gaan korten op de uitkeringen. Anders is er niemand geïnteresseerd om zo'n failliete verzekeraar over te nemen.
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Astrid

15 december 2020 18:35:47

Hoe zit het met een begrafenis polis waar geen premies meer voor verschuldigd zijn. Al 5 jr niet meer,wilde toen afkopen maar was een lachertje,.kon 1/6 terug krijgen ongeveer v mijn betaalde premies. En dan heb ik het nog niet over winst bijschrijving .

reageer op Astrid

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 december 2020 18:41:40

Astrid,
Ook dan zul je af moeten wachten of een andere verzekeraar de portefeuille wil overnemen en hoeveel ze gaan uitkeren.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662