Lijfrente

Kosten lijfrente advies en bemiddeling weer aftrekbaar

Jeroen Wolfsen donderdag 08 juni 2023 - bijgewerkt op: 08 februari 2024
De belastingdienst heeft op 8 juni bekend gemaakt dat de kosten voor het regelen van een lijfrente aftrekbaar zijn. Dat is goed nieuws voor iedereen die een vrijkomende lijfrente heeft en een uitkering aan wil kopen. De publicatie van de belastingdienst levert echter ook veel vragen op. In dit artikel leest u wat er tot nu toe bekend is en welke kosten u af mag trekken.

Let op: onderaan dit artikel staat een belangrijke update per 14-12-2023:
Belangrijkste punten:
- Kosten van bemiddeling van Moneywise voor een uitkerende lijfrente zijn aftrekbaar. Kosten voor een opbouwende of uitgestelde lijfrente zijn niet aftrekbaar.
- Kosten van een bank of verzekeraar zijn niet aftrekbaar
- Alleen de bemiddelingskosten zijn aftrekbaar. Advieskosten niet. Bij Moneywise betaalt u alleen bemiddelingskosten, dus volledig aftrekbaar.

Bemiddelingskosten bij een direct ingaande lijfrente bij een bank of verzekeraar

In de publicatie heeft de fiscus het over de direct ingaande lijfrente. De kosten voor bemiddeling hiervan zijn aftrekbaar als u deze afsluit via Moneywise. De kosten voor het regelen van een opbouwende lijfrente waarmee u spaart voor u pensioen of een vrijkomende lijfrente die te vroeg vrijkomt zijn dus niet aftrekbaar volgens het artikel. Omdat een uitkering van banksparen of beleggen fiscaal het zelfde is als een lijfrente uitkering van een verzekeraar geldt het verhaal ook voor deze producten

In het artikel schrijft de belastingdienst het volgende :
Een belastingplichtige wil een Direct ingaande lijfrente uitkering afsluiten. De verzekeraar biedt hem geen  mogelijkheid om dat online te regelen. Hij schakelt hiervoor een partij, zoals Moneywise in. Op de vraag of de kosten die de bemiddelaar de klant in rekening brengt aftrekbaar zijn, is het antwoord van de Fiscus: Ja.

De belastingdienst verwijst hierbij naar Artikel 3.108 van de Wet inkomstenbelasting 2001. Hierin staat dat de kosten voor  verwerving, inning en behoud van de uitkeringen aftrekbaar zijn.

In 2013 bij het invoeren van het provisieverbod is de aftrekbaarheid van deze kosten expliciet verboden ( zie  2e nota van wijziging Belastingplan 2013). Hierin stond de letterlijke tekst: 'Nu de beloning verplicht afzonderlijk in rekening moet worden gebracht, is er derhalve geen reden meer om de aftrekbaarheid in stand te houden.' Daarom zijn we bij Moneywise wel verbaasd over dit bericht.

Een lijfrente afsluiten via Moneywise wordt dus nog goedkoper

Het is voor u als klant goed nieuws dat de kosten voor het regelen van een lijfrente uitkering aftrekbaar zijn. De kosten van Moneywise zijn al het laagste in de markt maar als de fiscus ook nog eens mee betaald is dat voor u als klant natuurlijk prettig.

Toch nog wel vragen

Toch roept het artikel en de uitleg van de fiscus bij ons nog een aantal vragen op. We gaan deze stellen aan de fiscus en verwachten daar binnenkort dan antwoord op te krijgen.

In 2013 werd met het invoeren van het provisieverbod de aftrekbaarheid van de kosten voor het regelen van een lijfrente juist afgeschaft. Met dit artikel is dat nu wel weer mogelijk. Sterker nog, je zou mogen concluderen dat de mogelijkheid er al die tijd gewoon geweest is. Maar niet voor iedere lijfrente (alleen de uitkerende variant). De fiscus geeft hierbij een voorbeeld van een direct ingaande lijfrente bij een verzekeraar die geen mogelijkheid biedt tot online afsluiten  (men heeft geen kennis- en ervaringstoets). Maar wat is dan de situatie bij een verzekeraar die wel de mogelijkheid tot online afsluiten aanbiedt? En als de klant dan kiest om het via een onafhankelijke bemiddelaar te regelen, zijn de kosten dan nog wel aftrekbaar?  Het artikel levert ons veel vragen op, de komende tijd zal er meer duidelijk worden. We houden u op de hoogte!

UPDATE

Op 14 december heeft de fiscus haar stand punt nogmaals uitgelegd in deze publicatie.

Belangrijkste punten:
- Kosten van bemiddeling van Moneywise voor een uitkerende lijfrente zijn aftrekbaar. Kosten voor een opbouwende of uitgestelde lijfrente zijn niet aftrekbaar.
- Kosten van een bank of verzekeraar zijn niet aftrekbaar
- Alleen de bemiddelingskosten zijn aftrekbaar. Advieskosten niet. Bij Moneywise betaalt u alleen bemiddelingskosten, dus volledig aftrekbaar.

 

Up
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube