Lijfrente

Ik ben ouder dan 70 en mijn lijfrente komt vrij. Waar kan ik nog terecht?

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 19 februari 2019 om 10:16:09
Vraag van de maand: Ik heb een lijfrentepolis die vrijkomt. Ik ben nu 75 jaar. De polis valt onder het nieuwe regime. De verzekeraar waar het geld vrijkomt kan of wil mij niet helpen. Maar ik moet wel een lijfrente uitkering aankopen. Want anders ziet de fiscus het als afkoop en moet ik naast alle belastingen in één keer ook nog 20% revisierente betalen. Help! Wat kan ik doen?

 

Ook lijfrente banksparen als u ouder bent dan 70
Eerst maar het goede nieuws. Dit is geen probleem. Officieel moet u inderdaad een lijfrente uitkering aankopen die ingaat binnen 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd. Dus het lijkt erop dat u met leeftijd 75 te laat bent. Maar in uw geval is dat anders.
U heeft blijkbaar een polis afgesloten die langer doorloopt dan 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd.  Dat is dus het moment waarop u een uitkering had moeten starten. Maar dat kon niet want uw polis keerde pas 5 jaar later uit. Fiscaal is dat gewoon toegestaan. Maar dat wil inderdaad niet zeggen dat u deze lijfrente bij iedere verzekeraar of bank kunt aankopen. En de reden is heel simpel. Ze zitten niet op u als klant te wachten. Het ligt aan hun systeem. Administratief gezien kunnen ze u niet kwijt omdat u te oud bent. En ze zijn niet bereid om extra tijd en energie in hun producten te steken zodat ze u wel als klant kunnen helpen. Niet zo netjes want ze hebben wel uw polis laten doorlopen tot uw 75e.

Fiscaal is het toegestaan
Eerst maar even het bewijs dat het fiscaal geen probleem is. Dat vindt u in het lijfrentebesluit van 2012.

Uiterste ingangsdatum (tijdelijke) oudedagslijfrente onder Brede Herwaardering gesloten
Onder het regime van de Brede Herwaardering bestond de mogelijkheid een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente te bedingen zonder dat daarbij een uiterste ingangsdatum van toepassing was. Met de inwerkingtreding van de Wet IB 2001 geldt er wel een uiterste ingangsdatum voor dergelijke lijfrenten. Beide lijfrentevormen mogen niet later ingaan dan in het jaar waarin de belastingplichtige 70 jaar wordt. Voor premieaftrek was het niet nodig de Brede Herwaardingspolis aan te laten passen als in de polis een (tijdelijke) oudedagslijfrente is verzekerd die ingaat in een kalenderjaar na het bereiken van de leeftijd van 70 jaar van de belastingplichtige (onderdeel 5.1.2). Als in een Brede Herwaardering lijfrentepolis vóór 1 januari 2001 al een ingangsdatum was opgenomen waaruit blijkt dat de lijfrentetermijnen een aanvang zullen nemen na het jaar waarin de verzekeringnemer de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt, keur ik op grond van artikel 63 van de AWR (hardheidsclausule) het volgende goed


Moneywise weet waar u terecht kunt
We komen dit in de praktijk dus regelmatig tegen en kunnen klanten met een dergelijk lijfrente dus prima helpen. U kunt niet meer bij iedere bank terecht maar er zijn zeker mogelijkheden. Heeft u dus een vrijkomende lijfrente en bent u ouder dan 70 jaar neem dan contact op met onze lijfrente specialisten op 085 7607600.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube