Lijfrente

Hoe voorkomt u een belasting naheffing op uw lijfrente- of pensioenuitkering?

Jeroen Wolfsen dinsdag 31 maart 2015 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Als u naast uw AOW meerdere pensioen en lijfrente uitkeringen ontvangt, loopt u het risico op een forse naheffing van de Belastingdienst. Dat komt omdat de uitkerende instanties niet weten wat uw totale inkomen is en ze niet van elkaar op de hoogte zijn met welke kortingen men rekening houdt.

 Progressief belastingstelsel

We kennen in Nederland een progressief belastingstelsel. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger het te betalen belastingpercentage is. Dit geldt ook voor inkomen uit lijfrente, pensioen of gouden handdruk.

De instanties die de uitkering aan u doen moeten loonbelasting inhouden die is gebaseerd op het bedrag dat zij uitkeren. Maar als uw inkomen uit meerdere potjes komt dan is de kans groot dat alle afzonderlijke instanties bij elkaar te weinig belasting hebben ingehouden. En dat betekent dat u een naheffing kunt krijgen zodra aangifte voor de inkomstenbelasting doet. 

Voorbeeld

Stel dat u naast uw AOW ook nog 2 uitkeringen uit lijfrente heeft en twee pensioen uitkeringen. Als elke uitkering € 1.000 bruto bedraagt zal men rekening houden met het laagste belastingtarief. Maar uiteindelijk is het maandelijkse inkomen in dit voorbeeld € 6.000 bruto per maand en valt een deel van het inkomen in de 52% belastingschijf. Omdat er te weinig belasting is inghouden door de afzonderlijke instanties, zal er een naheffing van de fiscus volgen.

Te vaak loonheffingskorting

Ook komt het voor dat meerdere uitkerende partijen  tegelijk rekening houden met loonheffingskorting. U heeft maar eenmaal recht op deze korting. Als meerdere instanties hier rekening mee houden krijgt u meer korting dan u recht op heeft en betaalt u dus te weinig belasting. Hierdoor is de netto uitkering die u ontvangt te hoog en is de kans groot dat u na belastingaangifte bij moet betalen.

De loonheffingskorting is een verzameling van verschillende belastingkortingen over het  inkomen. De belangrijkste daarvan is de algemene heffingskorting, die voor gepensioneerden boven de AOW-leeftijd tussen  € 685 en € 1.123 ligt.

Te hoge loonheffingskorting

Kortingen kunnen dus meerdere malen worden gebruikt maar het komt ook voor dat de uitkerende instanties uitgaan van een te hoge korting.  Men kijkt namelijk alleen maar naar de bedragen die ze zelf uitkeren. Maar als u uitkeringen ontvangt van verschillende instanties is uw totale inkomen hoger en moet de korting daarop worden gebasseerd. De algemene heffingskorting is  bijvoorbeeld inkomensafhankelijk. Wanneer u meer ontvangt dan €19.823, wordt de algemene heffingskorting in stappen lager. Omdat de uitkerende instanties niet van elkaar weten hoeveel er wordt uitgekeerd, wordt met deze afbouw geen rekening gehouden. Hierdoor wordt er teveel korting verstrekt en kunt u worden geconfronteerd met een nabetaling.

Naheffing voorkomen? Controleer uw lijfrente en pensioen uitkering

Wilt u voorkomen dat u wordt geconfronteerd met een te hoge naheffing? Zorg dan dat u zelf aan het roer blijft zitten. Controleer of er niet meerdere malen loonheffingskorting wordt berekend. Het is het meest logisch om de instantie die u het meeste uitkeert de loonheffingskorting te laten berekenen.

Verwacht u dat er meer belasting ingehouden moet worden omdat uw totale inkomen hoger is, vraag dan of de uitkerende instantie met een hoger tarief kan rekenen. Is dat niet mogelijk? Reserveer dan zelf geld voor de naheffing. Op die manier voorkomt u verrassingen.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.966 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube