Lijfrente

FOR per 1 januari 2023 afgeschaft. Wat kun je er nog mee?

Jeroen Wolfsen geschreven op zondag 20 november 2022 om 12:06:42
Vanaf 1 januari 2023 kun je geen gebruik meer maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Je kunt als zelfstandig ondernemer dan geen pensioen meer opbouwen met deze fiscaal aantrekkelijke regeling. Maar er zijn alternatieven. En wat doe je met de reeds opgebouwde FOR? In dit artikel leg ik het je uit.

Wat is de FOR?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De FOR is geen spaarpot. Het is een fiscale reservering op je balans. Door te doteren aan de FOR verlaag je je winst waardoor je minder belasting betaalt. Als je je bedrijf beëindigt valt je FOR vrij en moet je alsnog belasting betalen over het gereserveerde bedrag. Het is dus belangrijk dat je hiervoor geld beschikbaar hebt.

Wie kan er gebruik maken van de FOR?

Er zijn voorwaarden waar je aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de FOR:
- Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Als DGA van een BV dan kun je geen gebruik maken van de FOR
- Je moet voldoen aan het urencriterium
- Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt
- Je hebt voldoende ondernemingsvermogen

Hoe veel mag je nog reserveren aan FOR in 2022?

Als je voldoet aan de voorwaarden mag je in 2022 nog 9,44% van je winst reserveren en toevoegen aan je oudedagsreserve. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 9.632,-. Over dit bedrag bespaar je dus inkomstenbelasting.

Wat kun je na 1 januari 2023 nog met je reeds opgebouwde FOR?

Na januari kun je niet meer doteren (geld toevoegen) aan de FOR maar de opgebouwde FOR blijft gewoon bestaan tot je je bedrijf staakt. Dus zolang als je je bedrijf hebt kun je het gewoon laten staan op de balans. Je doet er wel verstandig aan om het bedrag dat je als FOR hebt gereserveerd ook echt opzij te zetten. Je moet immers een keer belasting gaan betalen.

FOR afstorten als lijfrente (banksparen)

Je kunt er ook voor kiezen om je FOR om te zetten in een lijfrente. In veel gevallen kiezen mensen dan voor banksparen. Dit gaat in 2 stappen:

Stap 1 FOR laten vrijvallen

Je laat je fiscale oudedagsreserve (of een deel) vrijvallen. Dit betekent dat de gereserveerde FOR boven op je winst komt. Op papier neemt je winst dan toe en zou je belasting moeten betalen.

Stap 2 FOR omzetten naar lijfrente

Het bedrag dat je aan For laat vrijvallen stort je vervolgens in een lijfrente. Dat kan een lijfrente zijn waarmee je nog een aantal jaren doorspaart of een lijfrente waarmee je een uitkering start.

Per saldo blijft je inkomen gelijk en betaal je geen belasting over het bedrag dat je aan FOR stort in een lijfrente. Het bedrag dat je in een lijfrente hebt gestort valt niet in box 3. Je betaalt er dus geen vermogensrendementsheffing over.

Welke lijfrente kies je voor de FOR?

Je kiest voor lijfrente doorsparen als je nog niet de AOW leeftijd hebt bereikt. Je kunt het geld dan op een lijfrente bankspaarrekening laten doorgroeien tot je de AOW leeftijd bereikt. Vanaf dat moment kun je de lijfrente laten uitkeren.

Heb je de AOW leeftijd bereikt? Dan kies je voor een lijfrente uitkeerrekening. Je ontvangt dan maandelijks een uitkering. Hierover moet je inkomstenbelasting betalen maar als AOW-er betaal je over de eerste € 36.410 aan inkomen slechts 19,17% belasting (2022). Een lijfrente uitkering moet minimaal 5 jaar lopen. Je kan je lijfrente laten uitkeren door een bank of door een lijfrente verzekeraar. Je doet er verstandig om lijfrentes te vergelijken want dat kan je duizenden euro’s voordeel opleveren.

Hoe bouw ik pensioen op zonder  FOR?

Je kunt zonder gebruik te maken van de FOR prima zelf pensioen opbouwen. Ook dat doe je in een lijfrente. Je moet dan uitrekenen hoeveel je ieder jaar in je lijfrente mag storten. Dat heet een jaarruimte berekening. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je jaarruimte. De maximale jaarruimte in 2022 bedraagt € 13.570. In dit stappenplan voor zelf pensioen opbouwen lees je er alles over.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube