Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » € 100.000 voor woning schenken met een oud regime lijfrentepolis

€ 100.000 voor woning schenken met een oud regime lijfrentepolis

dinsdag 07 november 2017 om 21:06:05 Jeroen Wolfsen 2 reacties
huis kopenWe krijgen veel vragen van ouders met een oud regime polis die de waarde in de polis willen schenken aan de kinderen voor aankoop van een eigen woning of het aflossen van een eigenwoningschuld (hypotheek)
Er blijkt in de praktijk nogal wat onduidelijkheid over te zijn en daarom gaan we dieper op deze vraag in.


De vraag is:
Ik heb een oud regime lijfrentepolis met een waarde van € 100.000. Mag ik deze schenken aan mijn kind en kan daarbij gebruik worden gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling van
€ 100.000 voor de aankoop van een huis?


Het antwoord hierop is Nee. U mag de waarde van de polis wel schenken aan uw kind maar de vrijstelling van € 100.000 voor de aankoop van een eigen woning geldt hier niet voor.

Hoe zit dat nu?
Ik neem u in een paar stappen mee in dit verhaal.
Het eerste wat er gebeurt is de schenking. U mag de waarde van een oud regime polis schenken. Voorwaarde is dat u voor expiratie de begunstiging wijzigt naar degene aan wie u wil schenken. Dan moet er schenkbelasting worden betaald door degene die schenking ontvangt, in dit voorbeeld het kind. Maar omdat er (op termijn) ook inkomstenbelasting betaald moet worden, krijgt uw kind een korting op het bedrag waarover de schenkbelasting wordt geheven. Die korting bedraagt 30% (we noemen dat de belastinglatentie)

Dus stel dat u een oud regime polis met een afkoopwaarde van € 100.000 schenkt dan betaalt uw kind schenkbelasting over € 70.000.
Maar gelukkig is er ook nog een schenkingsvrijstelling. Dat kan zijn het jaarlijkse bedrag van € 5.320 (2017) of de eenmalig verhoogde vrijstelling van
€ 25.526 (kinderen tot 40 jaar). Maar de schenkingsvrijstelling van € 100.000 voor de aankoop van een eigen woning geldt hier niet voor.

Stel dat het kind in aanmerking komt voor de eenmalige verhoogde vrijstelling van € 25.526, dan betaalt deze dus schenkbelasting over € 70.000 - € 25.526= € 44.474.
Kinderen vallen in tariefgroep 1 en betalen hierover 10% = € 4.447. Hiermee is de schenking afgewikkeld.

Afwikkeling van de inkomstenbelasting
Maar nu het volgende: Het kind krijgt een lijfrente geschonken. Dat is een bruto kapitaal. U heeft daarvoor destijds de premie afgetrokken en de fiscus heeft dus meebetaald aan het opgebouwde kapitaal.
Voorwaarde is dat daar een lijfrente uitkering voor aangekocht wordt. Over die lijfrente uitkering moet inkomstenbelasting worden betaald. Maar omdat het een oud regime lijfrente is mag er in één keer uitgekeerd worden. Het kind ontvangt dus € 100.000 bruto. En betaald daar in één keer inkomstenbelasting over. Dat kan maximaal 52% zijn. Uw kind betaalt de inkomstenbelasting over zijn totale inkomen in het jaar van afkoop. Bij een lagere uitkering en een lager inkomen kan het zijn dat het tarief dus lager is dan 52% In dat geval houdt het kind netto dus € 48.000 over. En dan moet de schenkbelasting van € 4.447 ook nog betaald worden. HOe verder ook rekening met toeslagen zoals zorgtoeslag en de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Het werkt dus anders dan de meeste denken. En op zich ook wel logisch. Het lijfrentekapitaal is immers bruto geld. Er moet nog inkomstenbelasting over betaald worden. Het zou te mooi zijn als u dit netto kon schenken aan uw kind voor de aankoop van een eigen huis.

Oplossing zelf afkopen en daarna schenken
Er is een andere oplossing:
Koop de oud regime lijfrente zelf af! U betaalt dan weliswaar zelf inkomstenbelasting (hou ook hier rekening met toeslagen en Zorgverzekeringswet) maar de schenking kan vervolgens wél netto plaatsvinden aan het kind. Voor de netto afkoopsom kan immers wél de schenkingsvrijstelling voor de aankoop van de woning gelden. Per saldo kan dat een financieel aantrekkelijke route zijn. Een kwestie van rekenen!
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Fred

8 november 2017 9:31:05

Ontzettend bedankt, edoch is dit weer een nieuwe uitleg waardoor het voor mij niet duidelijker wordt.
Begrijp ik nou goed dat wij dus niet meer dan 100K bruto EENMALIG mogen uitkeren uit een lijfrente voor aankoop huis....en dan ook nog schenkbelasting betalen? Maw mijn opzet om dit jaar 50K en volgend jaar 50K uitkeren kan zelfs niet in een oud regime lijfrente omdat deze daar niet voor is bedoeld.....waarom spreekt men dan over 100K BELASTINGVRIJ in oud regime?
Ik heb al andere mensen gesproken die het gedoe zo zat waren dat ze zeiden BETAAL svp ALLES in 1 x uit om van het gezeur af te zijn. Het lijkt erop dat men ( bij ASR en/of staat ) daar op uit is om zoveel mogelijk mensen VEEL belasting NU te laten betalen vanwege het "genoten voordeel"en dus zoveel mogelijk drempels op te werpen en verwarring te zaaien zodat mensen er genoeg van krijgen en het bijltje erbij neer gooien. Mag ik svp uw reactie/advies. Vrgr Fred

reageer op Fred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 november 2017 10:49:30

Fred, ik begrijp je reactie.
het verhaal over belastingvrij schenken gaat over het feit dat je € 100.000n kunt schenken zonder schenkingsbelasting. Dat geldt voor de aankoop van een eigen woning. Dus vader schenkt spaargeld uit box 3 aan kind zonder dat het kind schenkbelasting moet betalen.
Daarnaast is er het verhaal dat je een oud regime polis kan schenken. Daar is wel schenkbelasting over verschuldigd. Je krijgt 30% korting omdat er ook nog inkomstenbelasting betaald moet worden. En je kunt gebruik maken van de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling van € 25.526.
Uiteindelijk heeft het kind een polis met 100.000 en als die in één keer wordt uitbetaald wordt er gewoon belasting ingehouden, oplopend tot 52% bij een hoger inkomen.
Leuker kan ik het niet maken. Ik weet niet waar de kreet 100.000 belastingvrij in oud regime vandaan komt maar dat is dus zeker niet het geval. Er moet altijd inkomstenbelasting betaald worden over een oud regime polis .En terecht want vader heeft de premie af kunnen trekken, dus is de uitkering belast.
Ik ben het helemaal met je eens dat dit al snel erg onduidelijk is. Maar zo zit helaas de fiscale wetgeving in elkaar. Ik moet er zelf vaak over nog even flink over nadenken.
We helpen je hier graag mee en als je kinderen een huis gaan kopen weet dan dat we ook hypotheekadvies geven. Zelf afsluiten kan voor € 650 en met advies € 1.250. We helpen je kinderen graag. We kunne zaken doen met 30 banken en zoals je merkt hebben we verstand van zaken.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662