Lijfrente

€ 100.000 voor woning schenken met een oud regime lijfrentepolis

Jeroen Wolfsen dinsdag 07 november 2017 - bijgewerkt op: 09 november 2017
We krijgen veel vragen van ouders met een oud regime polis die de waarde in de polis willen schenken aan de kinderen voor aankoop van een eigen woning of het aflossen van een eigenwoningschuld (hypotheek)
Er blijkt in de praktijk nogal wat onduidelijkheid over te zijn en daarom gaan we dieper op deze vraag in.


De vraag is:
Ik heb een oud regime lijfrentepolis met een waarde van € 100.000. Mag ik deze schenken aan mijn kind en kan daarbij gebruik worden gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling van
€ 100.000 voor de aankoop van een huis?


Het antwoord hierop is Nee. U mag de waarde van de polis wel schenken aan uw kind maar de vrijstelling van € 100.000 voor de aankoop van een eigen woning geldt hier niet voor.

Hoe zit dat nu?
Ik neem u in een paar stappen mee in dit verhaal.
Het eerste wat er gebeurt is de schenking. U mag de waarde van een oud regime polis schenken. Voorwaarde is dat u voor expiratie de begunstiging wijzigt naar degene aan wie u wil schenken. Dan moet er schenkbelasting worden betaald door degene die schenking ontvangt, in dit voorbeeld het kind. Maar omdat er (op termijn) ook inkomstenbelasting betaald moet worden, krijgt uw kind een korting op het bedrag waarover de schenkbelasting wordt geheven. Die korting bedraagt 30% (we noemen dat de belastinglatentie)

Dus stel dat u een oud regime polis met een afkoopwaarde van € 100.000 schenkt dan betaalt uw kind schenkbelasting over € 70.000.
Maar gelukkig is er ook nog een schenkingsvrijstelling. Dat kan zijn het jaarlijkse bedrag van € 5.320 (2017) of de eenmalig verhoogde vrijstelling van
€ 25.526 (kinderen tot 40 jaar). Maar de schenkingsvrijstelling van € 100.000 voor de aankoop van een eigen woning geldt hier niet voor.

Stel dat het kind in aanmerking komt voor de eenmalige verhoogde vrijstelling van € 25.526, dan betaalt deze dus schenkbelasting over € 70.000 - € 25.526= € 44.474.
Kinderen vallen in tariefgroep 1 en betalen hierover 10% = € 4.447. Hiermee is de schenking afgewikkeld.

Afwikkeling van de inkomstenbelasting
Maar nu het volgende: Het kind krijgt een lijfrente geschonken. Dat is een bruto kapitaal. U heeft daarvoor destijds de premie afgetrokken en de fiscus heeft dus meebetaald aan het opgebouwde kapitaal.
Voorwaarde is dat daar een lijfrente uitkering voor aangekocht wordt. Over die lijfrente uitkering moet inkomstenbelasting worden betaald. Maar omdat het een oud regime lijfrente is mag er in één keer uitgekeerd worden. Het kind ontvangt dus € 100.000 bruto. En betaald daar in één keer inkomstenbelasting over. Dat kan maximaal 52% zijn. Uw kind betaalt de inkomstenbelasting over zijn totale inkomen in het jaar van afkoop. Bij een lagere uitkering en een lager inkomen kan het zijn dat het tarief dus lager is dan 52% In dat geval houdt het kind netto dus € 48.000 over. En dan moet de schenkbelasting van € 4.447 ook nog betaald worden. HOe verder ook rekening met toeslagen zoals zorgtoeslag en de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Het werkt dus anders dan de meeste denken. En op zich ook wel logisch. Het lijfrentekapitaal is immers bruto geld. Er moet nog inkomstenbelasting over betaald worden. Het zou te mooi zijn als u dit netto kon schenken aan uw kind voor de aankoop van een eigen huis.

Oplossing zelf afkopen en daarna schenken
Er is een andere oplossing:
Koop de oud regime lijfrente zelf af! U betaalt dan weliswaar zelf inkomstenbelasting (hou ook hier rekening met toeslagen en Zorgverzekeringswet) maar de schenking kan vervolgens wél netto plaatsvinden aan het kind. Voor de netto afkoopsom kan immers wél de schenkingsvrijstelling voor de aankoop van de woning gelden. Per saldo kan dat een financieel aantrekkelijke route zijn. Een kwestie van rekenen!
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube